SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Beef Wellington by Gordon Ramsey (wersja by stojeden)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2732

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
siema ponownie

znowu nie mogłem się powstrzymać i musiałem się z Wami podzielić tym, co zobaczyłem. po prostu poezja a wrzucam to, bo nie dość, że pomysł mega dobry, wykonanie cholernie proste to wygląda to strasznie smacznie obejrzyjcie sobie od 9 minuty.

PS. jak spamuje za bardzo to sorry



kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
Najlepiej jakbyś się postarał dać swoją wersję takiego posiłku i wtedy dorzucić można link do oryginału ,a tak to można wrzucać bez końca filmy jakichś wielkich szefów kuchni do dzialu ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
dobra kurde! zmotywowałeś mnie i postaram się przy weekendzie zrobić to cudo, bo wygląda zacnie
1

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
Super, wrzucaj - daj przepis , fotki
a jest szansa też pojawić się z przepisem na https://www.facebook.com/sfdpl lub innych naszych fanpage :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
No to mnie zmotywowales, podzialam na pewno

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
zmotywowany przez Banan'a, jak i samym przepisem kulinarnym, postanowiłem zabrać się do roboty, o to efekty

Beef Wellington by Gordon Ramsey

Składniki:

- 500g wołowiny
- 500g pieczarek
- 80g szynki serrano (w oryginalnym przepisie używana jest szynka parmeńska, jednak nie mogłem jej dostać, więc padło na serrano)
- 320g ciasta francuskiego
- 35g jajka
- sól himalajska (może być i morska)
- pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)
- musztarda

Przygotowanie:

- wołowinę masujemy solą i pieprzem. rozgrzewamy mocno patelnię. dodajemy oliwy z oliwek. smażymy mięso z każdego boku po 45s. po przesmażeniu mięsa smarujemy go z każdej strony musztardą. mięso odstawiamy na bok



- pieczarki myjemy i blendujemy na jednolitą masę dodając do nich sól i pieprz. przerzucamy je na patelnię bez dodatku tłuszczu i redukujemy wodę z pieczarek do momentu otrzymania jednolitej, gęstej pieczarkowej masy.

- ucinamy spory kawałek przezroczystej folii śniadaniowej. rozkładamy na niej szynkę serrano, na szynkę kładziemy naszą masę pieczarkową i rozprowadzamy ją po całej powierzchni szynki. na masę pieczarkową kładziemy na środku naszą wołowinę tak, żebyśmy byli wstanie zrolować całość i szynka objęła cały kawałek mięsa dookoła.



- łapiemy za folię i rolujemy do okoła mocno ściskając. zrolowaną całość wkładamy do lodówki na min. 20 minut.

- rozkładamy ciasto francuskie. jajko rozbijamy do miseczki i miksujemy je widelcem. ciasto smarujemy po bokach jajkiem. na środek kładziemy naszą "roladę" (oczywiście odwiniętą z folii) i sklejamy ciasto. tak przyrządzone wkładamy do lodówki na kolejne 10 minut.



- po wyciągnięciu z lodówki smarujemy całość jeszcze raz naszym jajkiem i nacinamy nasze ciasto nożem od góry. całość posypujemy solą.



- tak przygotowaną całość wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. (mój kawałek wołowiny był dość gruby, w związku z tym całość spędziła w piekarniku 30 minut, by mięso nie było surowe w środku. tak więc czas pieczenia zależeć będzie od grubości mięsa, jak i preferencji, czy medium rer, rer itd.)

- wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok na 10 minut, by wołowina odpoczęła po pieczeniu.

- kroimy w grube, min. 3cm plastry i gotowe.

Czas przygotowania: 120 minut

Wartości odżywcze całości:

białko - 163g
tłuszcze - 157g
węglowodany - 120g
kcal - 2545


SMACZNEGO!!



Zmieniony przez - stojeden w dniu 2017-01-14 17:07:48
6

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Banan BOSS FORUM Administrator
Ekspert
Szacuny 11391 Napisanych postów 72666 Wiek 37 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 958377
swietnie - łap pochwałę ,zmieniłem też nazwę tematu

dobre makro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Super ! To ja dodaję następną pochwałę w celu zmotywowania Cię do dodawania większej ilości takich przepisów

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1034 Napisanych postów 4620 Wiek 34 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35212
No makro zabojcze, bo w calym daniu moje dziennie spozycie fatu, wiec wlecialo na dwa razy dzieki za pochwaly

kiedy jadę w góry, to tak jakbym wracał do domu!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Wyszło rewelacyjnie - wrzucaj swoje wersje częsciej

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Babeczki szarlotkowe z żurawiną i pianką by cod123

Następny temat

Jak przygotować owsianke?

WHEY premium