SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Pyszny ziemniaczany chleb bezglutenowy

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3043

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 373 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9732
Polecam świetny chlebek - nie tylko dla tych na diecie bezglutenowej. Jest łatwy w przygotowaniu, po upieczeniu ma chrupiącą skórkę jest miękki i lekko wilgotny w środku. Smakuje jak zwykły wiejski bochen chleba, a podczas pieczenia roztacza w kuchni smakowity aromat Pycha!

Potrzebujemy:
250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody

Wykonanie
- Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
- Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
- Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Uwagi:
- chlebek pięknie wyrasta, dlatego po przełożeniu do keksówki powinien zajmować ok. połowę jej wysokości by z niej nie uciekł
- można kombinować z zamienianiem proporcji mąk lub zamienić na inne mąki bg.

Przybliżone wartości odżywcze w 100 g

185 kcal, 4,7B/40,1W/0,6T




Żeby nie było niestety sama tego nie wymyśliłam, więc podaję link skąd przepis pochodzi: http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-chleb-bezglutenowy/
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 5995 Napisanych postów 10061 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 214367
Genialny !

""Doubt is enemy number one of progression"
Dziennik : http://www.sfd.pl/DT_MissInvincible-t1065640.html

Blog kulinarny: http://www.sfd.pl/[BLOG]_MissInvincible_w_kuchni-t1100371.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37941
a probowalas bulki robic z tego?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 373 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9732
Nie, nie próbowałam. Ciasto jest dość wilgotne i nie wiem jak by to wyszło. Ale... zostały mi ziemniaczki z wczoraj także może coś pokombinuję
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 187 Napisanych postów 2999 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 37941
czekam na relację!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4539 Napisanych postów 35810 Wiek 34 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 263195
bardzo ciekawy pomysł

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: http://www.sfd.pl/[BLOG]_K_PS_w_kuchni-t1081825.html

"WE FIGHT. THAT IS HOW WE WIN, THAT IS HOW WE DIE."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Czaiłam się kiedyś na zrobienie tego chlebka , można by pokombinować dodając prażonej cebulki albo podsmażonego boczku

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 23 Napisanych postów 373 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 9732
O tak, też myślałam o dodatku smażonej cebuli albo szpinaku. Planuję też zrobić ten chlebek ze zwykłą mąką dla reszty rodzinki.
Wczorajsza próba z "bułeczkami" została spalona - zostawiłam je do wyrastania na popołudniowym słońcu i...przypomniałam sobie o nich dopiero ok.19 jak już było chłodno na dworze więc opadły i wyszły placki. Aczkolwiek nawet jak normalnie wyrosną wydaje mi sie że bliżej im będzie do małych chlebków niż do typowych bułeczek (mają dosyć grubą skórkę).

Dodam jeszcze że dla mnie ten chlebek najlepiej smakuje do 2 dni od zrobienia. Potem robi się bardziej suchy, bardziej kruszy się przy krojeniu. Aczkolwiek tu można też przetestować jak sprawdzi się jako np.tost
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Chałwa ;-)

Następny temat

Potrawka, sos do makaronu czy bigos? Moje wariacje z wieprzowiną!

WHEY premium