SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

insulinowrazliwosc, IG, cukier prosty i demencja starcza

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 945

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Cześć. ALbo mam jakies braki w wiedzy albo w demencji starczej.
Mamy cukry proste, oraz wielocukry. Mamy indeks glikemiczny wysoki i niski. Po spozyciu porduktow o wysokim IG poziom insuliny szybciej podnosi sie w góre... :) uwaga moje pytanie CO Z TEGO? Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi,tylko nie umiem sobie wytlumaczyc,dlaczego ? Co dokladnie sie dzieje ze wegle z ryzu nie idą w tluszcz ,a cukierki, bułki pszenne itd odkladaja sie we fałdke ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82727 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699731
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
o dzieki! No nie z tą demencją to była szydera :D I tak w pewnym stopniu czegos nowego sie dowiedzialem i w zasadzie slowo esencja z tego artykułu ,w kontekscie mojego zapytania,to przypomnienie ze insulina jest hormonem blokujacym spalanie tluszczu Jednakże widzielismy jak kształtuje się wykres całokształtu zmian metabol(katabolizm i anabolizm). Dalej jednak nie moge sobie wytlumaczyć pewnej rzeczy może wiec inaczej. Co sie dzieje gdy zjemy cukierka i poziom cukru we krwi nam wysoko podskoczy ? -VERSUS- CO sie dzieje gdy zjemy taka sama ilosc weglowodanów pochodzacych z kaszy jęczmiennej ? O to mi chodzi.. dlaczego mamy unikać słodyczy (bo przeciez tuczą) a węgle złozone są okej? Ich trawienie jest takie same,zatem co je tak rozni ? Wiesz juz o co mi chodzi?


Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 08:05:46
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 213 Napisanych postów 1557 Wiek 26 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 24901
Najprosciej po cukierku w wiekszej ilości bedziesz mieć duzy wyrzut insy co za tym powinno iść dostaniesz szybki ale również krótki zastrzyk energii. Natomiast po zjedzeniu tej samej ilosci wegli w postaci Kaszy, Ryzu, Warzyw, itp. najprosciej mówiąć wegle bedą stopniowo uwalniać energie dzięki czemu bedziesz mieć wiecej energii przez dluzszy czas podczas treningu :). to tak w prostocie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
to również wiem. Tylko bardziej mnie interesuje czemu weglowodany po cukierku insulina w magiczny sposob transportuje w "oponke" a te po ryzu,kaszy makaronie w glikogen
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 121 Napisanych postów 575 Wiek 39 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 70025
Tu nie chodzi o to że węgle z cukierka będą Ci szły w oponke a z kaszy w mięso. W oponke idzie zawsze nadwyżka kcal. Tylko że cukier prostu spowoduję Ci szybki wyrzut insuliny co za tym idzie cukier we krwi zostanie szybko zbity a organizm znów będzie się domagał energi z cukrów. Cukier działa na nasz mózg jak heroina i uzależnia. Gdy insulina zacznie spadać mózg znów zawoła o węgle i zaczniesz odczuwać głód. I tak koło się zamyka. Niech mnie ktoś poprawi jak się pomyliłem

Wczoraj byłem bystry i chciałem zmienić świat. Dziś jestem mądry, więc zmieniam siebie.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
trafilem na takie coś też. http://www.drmichalak.pl/biochemia_regulacja_cukrow_i_tluszczow.htm wydaje mi sie ze fajne. Rzuci ktos okiem by ocenic przydatnosc?


Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-06-05 09:59:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6269 Napisanych postów 76019 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754787
TomaszAZ
Ja wiem ze po cukrach prostych insulina szybciej reaguje na wysoki poziom cukru we krwi


Nie w każdym przypadku. Porównać możemy sobie np bułkę pszenną lub wafle ryżowe, gdzie mamy skrobię, czyli węglowodany złożone z jakimś owocem, np jabłkiem, w którym występuje nie tylko glukoza ale i fruktoza, błonnik plus inne nutraceutyki. W takiej sytuacji nie sprawdzi się to co napisałeś.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
zgadza się, nie doprecyzowałem, piszac cukry proste mialem na myśli czysto przemysłowe wytwory typu cukierek czy batonik, co do bułki to wiem ze podobno tez podbija masakrycznie cukier mimo zlozonych wegli
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Masa-redukcja-...

Następny temat

redukcja dieta

WHEY premium