Tłuszczów do wyboru mamy co nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się stanie jesli uzyje np słonecznikowego czy lnianego do smazenia? Chodzi o rozpad wiązan dotyczący tych tłuszczów? Przekształcenie ich w tłuszcze nasycone trans? Czy to ma zwiazek z punktem dymienia? Wiem wiele pytań,dzieki z gory za odpowiedz, prosze o dyskusje, poprawienie mnie ewentualne
...
Napisał(a)
Cześć, zastanawialem sie czy odkopywać temat z 2010, czy zalozyc własny. Mysle ze lepiej własny i zadać wiecej niż jedno pytanie.
Tłuszczów do wyboru mamy co nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się stanie jesli uzyje np słonecznikowego czy lnianego do smazenia? Chodzi o rozpad wiązan dotyczący tych tłuszczów? Przekształcenie ich w tłuszcze nasycone trans? Czy to ma zwiazek z punktem dymienia? Wiem wiele pytań,dzieki z gory za odpowiedz, prosze o dyskusje, poprawienie mnie ewentualne
Tłuszczów do wyboru mamy co nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się stanie jesli uzyje np słonecznikowego czy lnianego do smazenia? Chodzi o rozpad wiązan dotyczący tych tłuszczów? Przekształcenie ich w tłuszcze nasycone trans? Czy to ma zwiazek z punktem dymienia? Wiem wiele pytań,dzieki z gory za odpowiedz, prosze o dyskusje, poprawienie mnie ewentualne
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
TomaszAZpopuriTomaszAZpanocki,jak juz takimi sie poslugujecie fajnymi tabelkami i tak dalej, czy jest w necie gdzies taki kalkulator darmowy aby obliczyc frakcje poszczegolnych kwasów tłuszczowych w produkcie? Chodzi mi wlasnie o o -3 , o - 6, o-9 . ?
Nutritiondata
Kurde czy WALNUTS to są orzechy włoskie ? http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2 prosze popatrzyc,czyzby orzechy włoskie mialy O-3 do o-6 stosunek 1:4 ? To chyba nikt nie ma diety z prawidlowymi proporcjami o3 do o6 ...
Zgadza się. Mimo to i tak proporcja ta jest najlepsza wśród orzechów. Dlatego też warto stosować suplementację i jeść ryby.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
Najlepiej do smażenia używać oleju kokosowego, oraz GHEE, smalec też. Do krótkotrwałego oliwa.
Kilka ważnych punktów
1. Olej słonecznikowy zawiera większość omega-6 które w nadmiernym spożyciu charakteryzują wieloma szkodliwymi działaniami
2. Kwasy wielonienasycone szybko ulegają utlenieniu , dochodzi do zmiany konfiguracji przestrzennej i niesie to za sobą szereg skutków, negatywny wpływ na gospodarkę insulinową, działanie prozapalne, karcenogenne ito
Kilka ważnych punktów
1. Olej słonecznikowy zawiera większość omega-6 które w nadmiernym spożyciu charakteryzują wieloma szkodliwymi działaniami
2. Kwasy wielonienasycone szybko ulegają utlenieniu , dochodzi do zmiany konfiguracji przestrzennej i niesie to za sobą szereg skutków, negatywny wpływ na gospodarkę insulinową, działanie prozapalne, karcenogenne ito
...
Napisał(a)
Ma to związek z punktem dymienia , popuri w skrócie Ci wytłumaczył jedynie jak chcesz możesz doczytać tutaj :
http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
http://potreningu.pl/articles/2134/--tych-tluszczow-nigdy-nie-uzywaj-do-smazenia
http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Pozdrawiam
http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia
http://potreningu.pl/articles/2134/--tych-tluszczow-nigdy-nie-uzywaj-do-smazenia
http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
Pozdrawiam
...
Napisał(a)
PAM to np olej rzepakowy lub oliwa. Po protu jest w aerozolu, dzięki czego dobrze się rozpyla po patelni w min. ilości.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
a panowie czy warto zwracac uwage na takie rzeczy jak np olej jakiś tam "tłoczony na zimno" , "rafinowany" robi to jakies wielkie roznice w przydatnosci technologicznej? Bo wartosc odzywcza np patrzylem w tabeli na olej rzepakowy uniwersalny porownujac z tym tloczonym na zimno to rozni sie niewiele
...
Napisał(a)
Zdecydowanie. Jest to pierwsze na co powinniśmy zwracać uwagę.
Moderator działu Odżywianie
...
Napisał(a)
wiec czym sie to rozni? te rafinowane (od cukrow to raczej kojarza sie z czyms negatywnym) są gorsze?
...
Napisał(a)
rafinacja to proces oczyszczania z reguły takie oleje nie mają już takich wartości jak nierafinowane
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
O duzo dobrego materialu :) dzieki
Zatem do smażenia rafinowany, na surowo nierafinowany uniwersalny
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-02-21 11:31:41
Zatem do smażenia rafinowany, na surowo nierafinowany uniwersalny
Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-02-21 11:31:41
Poprzedni temat
Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. II
Następny temat
Redukcja
Polecane artykuły