SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Tłuszcze do smażenia

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 3173

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
Cześć, zastanawialem sie czy odkopywać temat z 2010, czy zalozyc własny. Mysle ze lepiej własny i zadać wiecej niż jedno pytanie.
Tłuszczów do wyboru mamy co nie miara. Może napisze co wiem i poprosze panstwa o poprawe ewentualnych błedów merytorycznych.Obecnie popularne są do smażenia - PAM(nie znam skladu,nie probowalem nigdy), smalec (długotrwałe smazenie?), oliwa z oliwek (krotkotrwałe), olej rzepakowy(srednio i dlugotrwale), masło klarowane/ghee. No i teraz pytanie, gdyby ktoś zapytał,a co się stanie jesli uzyje np słonecznikowego czy lnianego do smazenia? Chodzi o rozpad wiązan dotyczący tych tłuszczów? Przekształcenie ich w tłuszcze nasycone trans? Czy to ma zwiazek z punktem dymienia? Wiem wiele pytań,dzieki z gory za odpowiedz, prosze o dyskusje, poprawienie mnie ewentualne
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
TomaszAZ
popuri
TomaszAZ
panocki,jak juz takimi sie poslugujecie fajnymi tabelkami i tak dalej, czy jest w necie gdzies taki kalkulator darmowy aby obliczyc frakcje poszczegolnych kwasów tłuszczowych w produkcie? Chodzi mi wlasnie o o -3 , o - 6, o-9 . ?


Nutritiondata




Kurde czy WALNUTS to są orzechy włoskie ? http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3138/2  prosze popatrzyc,czyzby orzechy włoskie mialy O-3 do o-6 stosunek 1:4 ? To chyba nikt nie ma diety z prawidlowymi proporcjami o3 do o6 ...



Zgadza się. Mimo to i tak proporcja ta jest najlepsza wśród orzechów. Dlatego też warto stosować suplementację i jeść ryby.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
Najlepiej do smażenia używać oleju kokosowego, oraz GHEE, smalec też. Do krótkotrwałego oliwa.
Kilka ważnych punktów
1. Olej słonecznikowy zawiera większość omega-6 które w nadmiernym spożyciu charakteryzują wieloma szkodliwymi działaniami
2. Kwasy wielonienasycone szybko ulegają utlenieniu , dochodzi do zmiany konfiguracji przestrzennej i niesie to za sobą szereg skutków, negatywny wpływ na gospodarkę insulinową, działanie prozapalne, karcenogenne ito
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191524
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
ok,o to mi chodzilo,dzieki panowie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
PAM to np olej rzepakowy lub oliwa. Po protu jest w aerozolu, dzięki czego dobrze się rozpyla po patelni w min. ilości.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
a panowie czy warto zwracac uwage na takie rzeczy jak np olej jakiś tam "tłoczony na zimno" , "rafinowany" robi to jakies wielkie roznice w przydatnosci technologicznej? Bo wartosc odzywcza np patrzylem w tabeli na olej rzepakowy uniwersalny porownujac z tym tloczonym na zimno to rozni sie niewiele
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Zdecydowanie. Jest to pierwsze na co powinniśmy zwracać uwagę.

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
wiec czym sie to rozni? te rafinowane (od cukrow to raczej kojarza sie z czyms negatywnym) są gorsze?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 3674 Napisanych postów 31005 Wiek 34 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 294222
rafinacja to proces oczyszczania z reguły takie oleje nie mają już takich wartości jak nierafinowane
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6273 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 97 Napisanych postów 1493 Wiek 31 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 50786
O duzo dobrego materialu :) dzieki
Zatem do smażenia rafinowany, na surowo nierafinowany uniwersalny


Zmieniony przez - TomaszAZ w dniu 2016-02-21 11:31:41
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Syrop glukozowo-fruktozowy VS cukier stołowy. Cz. II

Następny temat

Redukcja

WHEY premium