SKŁADNIKI:
- ok. 300g pieczarek,
- ok. 90g cebuli,
- 10g masła klarowanego,
- 70g czerwonej soczewicy,
- 4 jajka (ok.225g),
- 90g mąki gryczanej,
- 50g mąki owsianej,
- 30g mąki pszennej,
- ok. 5g proszku do pieczenia (trochę więcej, niż całkiem płaska łyżeczka, ale nie czubata, bo będzie za dużo),
- sól, pieprz, ok.płaskiej łyżeczki curry lub inne wg uznania (uwaga na curry z dodatkiem soli, żeby nie przesolić)
- ser żółty na wierzch, ok.100g,
- tłuszcz do smażenia - użyłam masła klarowanego.
Sera można oczywiście dać mniej oraz oszczędniej używać tłuszczu do smażenia, co zmniejszy liczbę kcal.
WYKONANIE:
Soczewicę przepłukać zimną wodą (na sitku pod kranem lub kilkakrotnie zalać wodą w garnku, zamieszać i odlać wodę ).
Ugotować do miękkości w małej ilości wody (tak, aby prawie cała woda odparowała), zaczekać aż przestygnie. Jeśli wyjdzie za rzadka, to odparować i zagęścić.
W międzyczasie pokroić pieczarki w plasterki i cebulę w drobną kostkę. Zrumienić cebulę na maśle na złoty kolor, dorzucić pokrojone pieczarki, lekko podlać wodą, poddusić , odparować wodę (można je lekko zrumienić dla smaku).
Zmiksować soczewicę z jajkami, dodać sól, pieprz, curry, mąki, proszek do pieczenia - wymieszać. Konsystencja powinna być, jak na racuchy - gęste, ale lejące ciasto. Wmieszać pieczarki i smażyć. Po przewróceniu na drugą stronę położyć na plackach pokrojony w plasterki ser, nakryć pokrywką, aby ser się rozpuścił i dosmażyć na małym ogniu. Powinno wyjść około 8 sporych placków.
Dokładne makro podam następnym razem, bo zanim sobie przypomniałam o zważeniu, to już część zjadłam...
Najlepsze są na ciepło, ale po ostygnięciu można zawinąć, aby ser nie wysechł i zjeść na drugi dzień.
Smacznego !
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-04 22:54:13
Zmieniony przez - M-ka w dniu 2015-12-04 23:26:32