SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[BLOG] Kuchnia dla aktywnych by ASFI87 - czyli inspiracje na ciekawe posiłki :)

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 16257

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 1 porcję:

160 g piersi z kurczaka
1 plaster szynki serrano
20 g koziego sera
2-3 suszone pomidory
kilka oliwek
100 g kaszy pęczak
300 ml bulionu drobiowego
50 g pietruszki
50 g marchewki
ćwiartka cebuli
2 żabki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki octu(u mnie balsamiczny)
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta tymianku
sól, pieprz
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż i rozbić lekko pod folią spożywczą. Przygotować marynatę do mięsa. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 1 łyżką oliwy, kilkoma kroplami octu balsamicznego(lub winnego,sokiem cytryny), posiekanym rozmarynem, szczyptą tymianku oraz solą i pieprzem. Na foli spożywczej wyłożyć połowę marynaty i ułożyć na niej mięso. Drugą stronę mięsa natrzeć resztą marynaty i ułożyć na nim kozi ser, suszone pomidory oraz oliwki. Zawinąć mięso w plaster szynki a następnie, ciasno w folie i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie smażymy mięso na złoty kolor z każdej strony(na oliwie) i odstawiamy na bok. W między czasie, w drobną kostkę kroimy marchewkę, pietruszkę oraz cebule a czosnek drobno siekamy. Warzywa dorzucamy na patelnie na której smażył się kurczak, dosypujemy szczypta tymianku, odrobinę posiekanego rozmarynu, soli oraz szczyptę cukru i chwilę smażymy. Po 2-3 minutach dosypujemy pęczak i dajemy się mu chwile uprażyć(również 2-3 min powinny wystarczyć). Następnie dolewamy część bulionu(tak aby zakryć powierzchnie kaszy) a na całość układamy nasza roladę z piersi i dusimy wszystko około 20 minut. Pierś wyciągamy po około 15 minutach i wykańczamy kasze doprawiając do smaku i opcjonalnie dodając łyżeczkę masła. Gotowe, Smacznego :)




Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 55 g

Węglowodany: 72 g

Tłuszczę: 42 g

Kcal: 920 g

Pyszna soczysta pierś z kurczaka nadziewana kozim serem podana z kaszą pęczak, to coś dla tych którzy mają już dość jedzenia jałowego kurczaka z brązowym ryżem. Nie wiem dlaczego kasza pęczak jest trochę "zapomniana", przede wszystkie jest dużo ciekawsza w smaku i konsystencji niż np. ryż. Nie mówiąc już o jej wartościach odżywczych i zdrowotnych, o których proponuje trochę poczytać u wujka GOOGLE. Przepis jest naprawdę prosty, mimo iż składników na pierwszy rzut oka wydaje się być dużo. Preis nabrała delikatnego charakteru, dzięki koziemu serowi i wspaniale przeszła smakiem długo-dojrzewającej hiszpańskiej szynki. Polecam wypróbować :).






Zmieniony przez - ASFI87 w dniu 2015-11-02 22:10:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Miałem wczoraj podobna kolacje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Jak bardzo podobną :)?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Składniki na 3-4 porcję:

400 g policzków wieprzowych
1 duża pietruszka
2 szalotki
2 ząbki czosnku
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
300 ml bulionu wołowego
1 gałązka rozmarynu
100 ml passaty pomidorowej
2-3 liście laurowe, 2-3 ziarenka ziela angielskiego
70 g chorizo
sól, pieprz, papryka słodka
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:



Policzki opłukać osuszyć i doprawić z obu stron solą oraz pieprzem. Chorizo pokroić w grubsze plasterki i przesmażyć na łyżce oliwy w garnku w którym będziemy dusić potrawę. W miedzy czasie pokroić pietruszkę w plasterki, cebule w pół talarki a czosnek drobno posiekać. Obsmażone chorizo wyciągnąć na papierowy ręcznik, a na tłuszczu ze smażenia kiełbasy, przesmażyć policzki z obu stron na złoty kolor(najlepiej partiami). Gdy mięso złapie ładny kolor, odłożyć je na bok i na ten sam tłuszcz dorzucić warzywa. Po 2-3 minutach dolać wino i zredukować o połowę. Dołożyć rozmaryn oraz mięso i chorizo, zalać bulionem, passa-tą i dusić przez około 45 minut. Gotowe :) Smacznego.
Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 24 g

Węglowodany: 6 g

Tłuszcze: 22 g

Kcal: 370

Szybkie, proste, jednogarnkowe danie który zachwyci każdego smakosza wieprzowiny i nie tylko. Kto jeszcze nie miał okazji spróbować policzków, gorąco zachęcam do posmakowania, Rozpływają się w ustach a im dłużej będziemy je dusić tym będą bardziej delikatne

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 242 Wiek 33 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 3304
no narobiłeś mi ochoty na mięsko w sosie ! :)
1

Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 324 Wiek 27 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 2260
Fajnie u Ciebie. Bede zaglądać :)


Zmieniony przez - milka. w dniu 2015-11-04 15:13:36
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94864 Napisanych postów 364859 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670285
tutaj zawsze jest ciekawie

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Burger Cielęcy z owczym serem, jarmużem i czerwoną fasolą.


Składniki na 4 porcję:

400 g udźca jagnięcego
garść jarmużu
4-6 bułki razowe
pół cebuli
1 łyżeczka mleka
100 g czerwonej fasoli
1 pomidor
30 g sera MANCHEGO
sól, pieprz
olej rzepakowy z bazylią i czosnkiem(może być zwykły)
Sos:

łyżka majonezu
łyżeczka musztardy bawarskiej
sól, pieprz
Przygotowanie:

Cielęcinę zmielić dodać solidną ilość świeżo mielonego pieprzu, łyżeczkę mleka, 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać i uformować burgery. Mi z tej ilości mięsa udało zrobić się pięć, 80 g burgerów. Można zawiną je w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny(lub od razu smażyć).
Fasole ugniatam widelcem z odrobiną soku z cytryny solą i pieprzem.
Jarmuż blanszujemy 2 min w osolonym wrzątku, po wyciągnięciu hartujemy w lodowatej wodzie i osuszamy ręcznikiem. W miedzy czasie mieszamy składniki sosu i doprawiamy do smaku.
Warzywa kroimy w talarki.
Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 1-1,5 min z każdej strony, solimy a pod koniec smażenia posypujemy serem aby delikatnie się rozpuścił. Bułkę podpiekam tylko z wewnętrznej strony.
Łączymy burgera w całość. Na spód bułki wędrują w kolejności, fasola, jarmuż, mięso, pomidor, cebula, sos. Gotowe, Smacznego :)




Wartości odżywcze w 1 porcji:

Białko: 21 g

Węglowodany: 31 g

Tłuszcze: 19 g

Kcal: 395

Cheat meal? Nie powiedziałbym, cielęcina nie należy do najtańszych ale jej smak jest wart swojej ceny :). Świetne połączenie smaków, pyszna, mleczna cielęcina, mega zdrowy jarmuż w chrupiącej razowej bułce to jest to czego mi było dzisiaj potrzeba :). Oczywiście dodatki są dowolne, można trochę pokombinować z innymi warzywami, sosami itd. Sami twórzcie swoje własne burgery :).




2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 144 Napisanych postów 219 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1142
Tarta z kurczakiem i warzywami na orkiszowym spodzie

Składniki na 4 porcję:

Ciasto:

100 g mąki orkiszowej+100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g masła
25 ml wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Masa:

3 jajka
250 g piersi z kurczaka
pół cebuli
2 łyżki kremowego serka
1/2 pora
1 średnia papryka
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 łyżki mleka
20 g sera żółtego
kilka kropel octu jabłkowego
1 średnia cukinia
sól ,pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski ,połączyć z resztą składników i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wyjąc, rozwałkować i ułożyć w foremce w której będziemy piekli tarte. Piekarnik nagrzać do 200° i podpiec ciasto przez około 20 minut, wcześniej nakłuwając je widelcem.
Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i zamarynować w łyżce oliwy, occie , solidnej szczypcie ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Cukinie zetrzeć na tarce, wcześniej wydrążając z niej środek. Reszce warzyw pokroić wedle uznania. Mięso przesmażyć na łyżce oliwy, powoli dorzucając do niego warzywa(partiami). Smażyć całość około 10-15 minut i wstępnie doprawić do smaku. Jajka połączyć z mlekiem tartym serem i kremowym serkiem, wymieszać trzepaczką na jednolitą konsystencje i również doprawić.
Na podpieczony spód tarty wyłożyć kurczaka z warzywami i zalać masą jajeczną. Piec w 180° przez około 25 minut. Smacznego :).


Białko: 30 g

Węglowodany: 42 g

Tłuszcze: 36 g

Kcal: 630



1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94864 Napisanych postów 364859 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670285
cóż napisać , klasa

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Domowe "KFC" - czyli tortilla z kurczakiem w orzechach włoskich i botwinką

Następny temat

[BLOG] kuchnia domowego dezertera

WHEY premium