500g mielonej wołowiny (lub innego mięsa)
150g pieczarek
450g serka wiejskiego light
300g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
50g mozzarelli
50ml koncentratu pomidorowego
1-2 puszki pomidorów
Dodatkowo cebula, ząbek czosnku, marchew, seler naciowy, cukinia, przyprawy i oczywiście makaron do lasagne
Lasagne składa się z dwóch warstw:
1. Należy podsmażyć mięso aż ładnie zbrązowieje i odstawić je na chwilę. Następnie drobno posiekać cebulę, marchew, pieczarki i seler naciowy.Smażyć to przez kilka minut a następnie dodać mięso, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i czosnek. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
2. Druga warstwa to szpinak, serek wiejski i cukinia. Szpinak oczywiście rozmrożony, serek i startą cukinię należy zmiksować blenderem do osiągnięcia jednolitej masy. Doprawić solą i pieprzem.
I to w zasadzie wszystko. Najpierw ułożyłem warstwę mięsno-warzywną a później szpinakową a na wierzch dałem mozzarellę i plastry pomidora.
Zmieniony przez - niesfiec w dniu 2015-10-13 08:05:43