Witam, jak w temacie ciekawi mnie kwestia jak to jest z czasem od zjedzenia posiłku, czy też kęsa do momentu kiedy pokarm i zawarte w nim aminokwasy, węgle, kwasy tłuszczowe zaczną się wchłaniać / zostaną całkowicie wchłonięte?
Z tego co wyczytałem - spożyty posiłek zaczyna się trawić natychmiast w żołądku, proces ten trwać może nawet do kilku godz. zależnie od rodzaju przyjętego pokarmu (białko szybko lub wolno wchłanialne, ilość tłuszczy lub ich brak, rozdrobnienie pokarmu i ilość popitej wody). Strawiony pokarm trafia do jelita cienkiego gdzie następuje wchłanianie poszczególnych mikro i makro składników, więc jak rozumiem spożyte w posiłku białko dostaje się do krwioobiegu po kilku godzinach od zjedzenia posiłku? Co w takim razie z zatrzymywaniem katabolizmu? Mógłby ktoś rozjaśnić cały ten proces?
Druga kwestia - jak wygląda szybkość wchłaniania odżywki WPC pitej po treningu w szatni? Czy nie lepiej byłoby pić po treningu BCAA, które to nie musi być strawione i rozłożone na aminokwasy (tym samym w moim rozumowaniu szybciej wchłonięte) jak białko serwatkowe?
Z tego co wyczytałem - spożyty posiłek zaczyna się trawić natychmiast w żołądku, proces ten trwać może nawet do kilku godz. zależnie od rodzaju przyjętego pokarmu (białko szybko lub wolno wchłanialne, ilość tłuszczy lub ich brak, rozdrobnienie pokarmu i ilość popitej wody). Strawiony pokarm trafia do jelita cienkiego gdzie następuje wchłanianie poszczególnych mikro i makro składników, więc jak rozumiem spożyte w posiłku białko dostaje się do krwioobiegu po kilku godzinach od zjedzenia posiłku? Co w takim razie z zatrzymywaniem katabolizmu? Mógłby ktoś rozjaśnić cały ten proces?
Druga kwestia - jak wygląda szybkość wchłaniania odżywki WPC pitej po treningu w szatni? Czy nie lepiej byłoby pić po treningu BCAA, które to nie musi być strawione i rozłożone na aminokwasy (tym samym w moim rozumowaniu szybciej wchłonięte) jak białko serwatkowe?