Zima zima zima, także zaczynamy...
Pierwsza
Zatem na pierwszy ogień polecą bioderka zapiekane z kalafiorem i żółtym serem w śmietanie.
Przepis jest bardzo prosty, skuteczny i efektowny.
Posiłek bardxiej robiony pod kątem sylwestra, uzupełnimy zapas tłuszczu, a co za tym idzie prędko się nie złożymy ;)
Komu fatu ilośc nie pasuje dać zawsze piórko ser moze
Cóż nam potrzebne:
Ok 1 kg bioderek
300 g kaszy bulgur
Kalafior
Śmietana 30%
Ok 350g sera żółtego
Lubczyk i koperek, ale niekoniecznie.
Sól, pieprz
dobsz...zaczynamy
Nie patyczkujemy się. Od razu z góry rozprawiamy się z kalafiorem i kaszą.
Gotujemy i bierzemy się za konkrety.
Bioderka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy.
Do pojemnika wlewamy olej, sypiemy solą oraz pieprzem, mieszamy i nacieramy nasze mięsko.
Rozgrzewamy patelnię, niekoniecznie z tłuszczem i smażymy na kazdej ze stron po 3 minutki.
Następnie wlewamy maciupinkę wody i przykrywamy.
Będziemy to teraz dusić sobie.
U mnie trwało to 35 min na wolnym ogniu.
Dlaczego tak długo? Ponieważ lubię miękkie, rozpływający się mięso.
Możecie dusić i 10 min ;)
W międzyczasie zanim bioderka nam dojdą trzemy sobie ser na grubych oczkach.
Odkładamy 1/4 część sera, a resztś jego mieszamy ze śmietaną.
Czemuż to tak? A temuż, ponieważ nada to niepowtarzalny smak oraz płynność.
No dobrze, ale co z pozostałą 1/4?
Ba, tym na koniec posypiemy górę aby była chrupiąca ;)
Dobra, przypuśćmy, ze kasza, brokuł i bioderka gotowe.
To teraz bierzemy odrywamy mięso od kości i kroimy drobno razem z kalafiorem.
zaraz zaraz, co za typ...tyle duszenia mięsa po to zeby je odkrajać?
A po co kombinować skoro mozna dać pierś z kurczaka...
Owszem, można, ale nie sądzicie, że ta pierś gości za często w naszych kuchniach?
Lecimy dalej.
Będziemy robić to warstwowo w ten sposób:
Do naszego naczynka w którym będziemy piekli wsypujemy kaszę i ugniatamy ręką.
Na to dajemy nasz pyszny kalafiorek.
Następnie wrzucamy ser wymieszany ze smietaną, a na samą górę pozostałą 1/4 żółtego.
Teraz górę potraktujemy lubczykiem oraz koprem.
Powinno to prezentować się mniejwiecej tak:
Widzicie, kilka prostych czynności i mamy całkiem przyzwoite danie.
Ale czy faktycznie takie jest?
To już sami musicie spróbować :)
~B280 W 140 T 170
Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-01 01:31:20