SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

---KONKURS ŚWIĄTECZNO-SYLWESTROWY W KUCHNI SFD !!!---

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 7263

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94766 Napisanych postów 364747 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1669983
Ogłaszamy konkurs w dziale kuchnia SFD na potrawę wigilijno-świąteczno-sylwestrową
Do zdobycia-
Miejsce pierwsze bon o wartości 200 złoty do zrealizowania w sklepie SFD.
Miejsce drugie bon o wartości 100 złoty do zrealizowania w sklepie SFD
Miejsca 3-10 koszulka !

Regulamin konkursu-
Minimum 2 zdjęcia jedno z przygotowania potrawy drugie finalne z obowiązkową karteczką z napisem SFD !
Rozpiętość przepisów jest dowolna od ciast,poprzez mięsa ,ryby ,sałatki jedynym wymogiem jest aby potrawa była zrobiona w klimacie "sportowym"
Poza wrzuceniem w tym temacie swojego zgłoszeni-zgłoszeń ( nie ma ograniczenia co do ilości wrzucanych przepisów )
koniecznie wrzucamy jeszcze przepis osobno na stronę.

Prosimy o podanie również b/t/w/ potrawy

Czas trwania konkursu to 1.XII - 31.XII 2014 roku

Zapraszamy do zabawy!!

W tym temacie tylko zgłoszenia konkursowe,spam będzie nagradzany 7 dniowym banem.
Pytania zadajemy tutaj-https://www.sfd.pl/Pytania_do_konkursów-t994268.html

Serdecznie zapraszamy do zabawy.


treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 102 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 939
Gulasz wołowy

Składniki:
- około 1kg wołowiny
- 2-3 papryki
- 2 średnie cebule
- kilka dużych ogórków konserwowych
- przyprawy ( sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa fix do gulaszu)

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z rozgrzanym olejem (3-4 łyżki stołowe). Następnie dolać około 1.5 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie ( około 1.5-2h).
2. Gdy już mięso będzie miękkie dodać przyprawy i dusić kilka minut.
3. Następnie wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dusić kilka minut.
4. Na koniec sos zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą.

Podawać z czym kto lubi, wg mnie najlepiej smakuje z makaronem.

Makro dla samego gulaszu:
B 270 W 53 T 196

Smacznego!












...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Zapraszamy Wszystkich Serdecznie ! Ho ho ho

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Zima zima zima, także zaczynamy...


Pierwsza


Zatem na pierwszy ogień polecą bioderka zapiekane z kalafiorem i żółtym serem w śmietanie.
Przepis jest bardzo prosty, skuteczny i efektowny.

Posiłek bardxiej robiony pod kątem sylwestra, uzupełnimy zapas tłuszczu, a co za tym idzie prędko się nie złożymy ;)
Komu fatu ilośc nie pasuje dać zawsze piórko ser moze




Cóż nam potrzebne:
Ok 1 kg bioderek
300 g kaszy bulgur
Kalafior
Śmietana 30%
Ok 350g sera żółtego
Lubczyk i koperek, ale niekoniecznie.
Sól, pieprz

dobsz...zaczynamy

Nie patyczkujemy się. Od razu z góry rozprawiamy się z kalafiorem i kaszą.
Gotujemy i bierzemy się za konkrety.

Bioderka płuczemy w zimnej wodzie, suszymy.
Do pojemnika wlewamy olej, sypiemy solą oraz pieprzem, mieszamy i nacieramy nasze mięsko.
Rozgrzewamy patelnię, niekoniecznie z tłuszczem i smażymy na kazdej ze stron po 3 minutki.
Następnie wlewamy maciupinkę wody i przykrywamy.
Będziemy to teraz dusić sobie.
U mnie trwało to 35 min na wolnym ogniu.
Dlaczego tak długo? Ponieważ lubię miękkie, rozpływający się mięso.
Możecie dusić i 10 min ;)



W międzyczasie zanim bioderka nam dojdą trzemy sobie ser na grubych oczkach.
Odkładamy 1/4 część sera, a resztś jego mieszamy ze śmietaną.
Czemuż to tak? A temuż, ponieważ nada to niepowtarzalny smak oraz płynność.
No dobrze, ale co z pozostałą 1/4?
Ba, tym na koniec posypiemy górę aby była chrupiąca ;)


Dobra, przypuśćmy, ze kasza, brokuł i bioderka gotowe.
To teraz bierzemy odrywamy mięso od kości i kroimy drobno razem z kalafiorem.
zaraz zaraz, co za typ...tyle duszenia mięsa po to zeby je odkrajać?
A po co kombinować skoro mozna dać pierś z kurczaka...

Owszem, można, ale nie sądzicie, że ta pierś gości za często w naszych kuchniach?

Lecimy dalej.
Będziemy robić to warstwowo w ten sposób:




Do naszego naczynka w którym będziemy piekli wsypujemy kaszę i ugniatamy ręką.
Na to dajemy nasz pyszny kalafiorek.
Następnie wrzucamy ser wymieszany ze smietaną, a na samą górę pozostałą 1/4 żółtego.
Teraz górę potraktujemy lubczykiem oraz koprem.
Powinno to prezentować się mniejwiecej tak:






Widzicie, kilka prostych czynności i mamy całkiem przyzwoite danie.
Ale czy faktycznie takie jest?
To już sami musicie spróbować :)

~B280 W 140 T 170






Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-01 01:31:20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Nie ma co się rozpisywać tylko wjeżdżamy w temat raz raz raz.

O dziwo nawet mi smakowało, a jeden z moich testerów jeszcze się nie otruł więc mam nadzieje że i Wy przeżyjecie.




Gromadzimy składniki:
-pieczarki ok 300g
-paprykę jedną dużą
-ser żółty 300g
-śmietanę 30% ok 100ml
-pomidory suszone
-cebulę
-czosnek
-ananasa to z połowę
-olej
-makaron razowy 300g
-sos. Tym razem kupiłem kupny ponieważ od dawna mnie korcił, a nie miałem okazji go zakupić...był to strzał w dziesiątkę!




Zaczynamy:
-cebulę kroimy w kostkę
-paprykę w paski
-ananasa drobno
- czosnek siekamy
-pomidory w paseczki
-pieczarki kroimy dowolnie
-ser żółty trzemy na grubych oczkach
-makaron gotujemy



Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę z czosnkiem, po minutce paprykę i pomidory, po minutce kolejnej pieczarki i smażymy wszystko ok 10 min.
Teraz dodajemy ananasa i zalewamy śmietaną. Smażymy często mieszając ok 5 min i podlewamy naszym sosikiem oraz wrzucamy ser.
Patelniujemy jeszcze chwilkę aż do rozpuszczenia sera.
No i dalej wiecie co robić...makaron i te sprawy. Bella fantastica









B 120 W 208 T 48
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Jadę dalej w takim razie.

Potrzebujemy:
- ~ 1.8 kg ładnego schabu
-makaron razowy ~300g
-curry
-słodka papryka
-paprykę wędzoną-przyprawę
-olej rzepakowy
-suszone warzywa takie jak np w tfu....wegecie. Kupuję je na bazarku.
-suszone pomidory
-sól, pieprz ziołowy
-czosnek
-pieczarki


Część 1

Robimy marynatę: sól, pieprz ziołowy, curry, paprykę słodką, wędzoną, suszone warzywa wrzucamy do miseczki i zalewamy olejem.
Następnie solidnie mieszamy i nacieramy mięso, a następnie nacinamy lekko i wbijamy w środek czosnek.





Przygotowanie? A tu psikus bo zrobimy go na patelni ;)
Nie każdy ma możliwość skorzystania z piekarnika więc pokombinujemy

Część 2


Rozgrzewamy patelnię i obsmażamy schab z każdej strony po 5 min tak, aby się ładnie ścięło.
Następnie podlewamy odrobinką wody i przykrywamy.
Dusimy go 20-25 min na jednej stronie.
Po tym czasie przewracamy do góry nogami i dusimy kolejne 20-25 min.

Część 3


Makaron gotujemy.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy czosnek, pokrojone drobno pomidory suszone, pieczarki oraz cebulkę pokrojoną w kostkę.
Podsmażamy do czasu aż cebulka się zeszkli i dorzucamy do tego makaron. Oczywiście solimy i pieprzymy.
Na dobrą sprawę gotowe.
Niewiele roboty, a schabik znika raz dwa ;)







Z btw ciężej, ponieważ schab wszędzie inny. Ja zdobyłem taki, który nie posiadał wiele tłuszczu więć wygląda to mniej więcej tak:

B 570 W 240 T 280




Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-03 19:20:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 116 Napisanych postów 902 Wiek 38 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 13149
Filet Z pary Z słodką żurawiną podane z ziemniakami i 2 rodzajami surówki

Składniki na 2 porcję :

* 0,5 kg fileta
* 0,5 kg ziemniaków
* 3 łyżki gotowej konfitury żurawinowej lub ok 15 sztuk suszonej żurawiny
* sałatkę/ ki ... ( do wyboru kto co lubi ) u mnie dziś buraczki
( podgrzane na masełku z tartym czosnkiem ) oraz sałatka z czerwonej
kapusty
* przyprawy ( pieprz,sól,cukier,itp )

Fileta myjemy dzielimy na mniejsze porcję przyprawiamy vegetą pieprzem
Ziemniaki obieramy dzielimy na małe kawałki dajemy do parowaru na 2 osobne
" poziomy " i " gotujemy " ok 20 - 30 min w zależności od grubości ziemniaków/mięsa
Jak jest mięso / ziemniaki gotowe na małym ogniu w garnuszku podgrzewam gotową
konfiturę ..( można zrobić swoją 15 sztuk żurawiny wrzucamy do ok 100 ml dodajemy
ok łyżeczki cukru i wszystko intensywnie mieszamy ok 5 min )
Ziemniaki można podać prosto z parowaru lub wrzucić do garnczka dodać z łyżeczkę masła
i " ubić " ...
Na gotowe mięso dajemy gorącą żurawinę podajemy to z ziemniakami i sałatkami :)

Dobre zdrowe :)

Smacznego ;)





...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Nadszedł czas na sałatkę.






Potrzebujemy:

-pomidory suszone
wcześniej przez nas pokrojony
-oliwki czarne
pokrojone
-oliwki zielone
również po kontakcie z nożem
-ananas
pokrojony w kostkę- proponuję kupić w puszce ze wzgdlędu na "słodkość"
-kukurydza...oczywiście wcześniej wyciskamy z niej wszystkie soki
-pieprz
-sól? nie będzie nam potrzebna, bo....
-...do damy majonezu
-400 g żółtego
startego na grubych oczkach
-10 ugotowanych jaj na ttwade
-pokroimy w kostkę
-szczypior cienki moża posiekać
-300g pieczarek
podsmażonych
-500g ugotowany kurczaka jakkolwiek zrobionego
-czarny sezam
starte jabłko

tu na prawdę nie ma filozofii żadnej

Do dużej michy wrzucamy wszystko i delikatnie mieszamy.

Ręczę za tą sałatkę ;)





Zostało mi trochę jej, więc dałem w dwóch wesjach tylko że w jednej dałem troszkę schabu a nie kuraka.









BTW UZUPEŁNIĘ JUTRO, muszę spytać pani na bazarku jak tłusty ten ser jej

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-06 23:26:06

Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-12-07 16:27:16
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 24509 Napisanych postów 68191 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 538150
Witam.
Moja propozycja pasuje w inne święto, ale genialna odskocznia od kurczaka/wieprza/woła. Królik w ziołach z kaszą gryczaną, marchwią z porem oraz modra kapusta.

Potrzeba
Królik, kasza gryczana, 2 ładne marchwie, kapusta modra (kupiłem gotową) Pieprz, sól, bazylia, majeranek, vegeta, ząbek czosnku, łyzka masła, por, troszke oleju.

Królika porcjuję, marynuje na 30min w soli pieprzu, majeranku, potem obsmażam chwile na patelni z dodatkiem oliwy, zarumienionego królika wrzucam do pieca na okolo 30-40min. W tym czasie kasze gryczana gotuje, a osobno marchew w plastrach z dodatkiem vegety. Miękką marchew wrzucam na patelnie z dodatkiem łyżki masła, dodaje ząbek czosnku i pokrojony w plastry por + trochę bazylii.

smacznego!!!

"... Nie ważne czy dobrze, ważne że z efektem..."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
Witam.
no to mój pierwszy raz:D zaczniemy od deseru:) chciałbym Państwu przedstawić:
Czekoladowo buraczany fondat ^^
Potrzebujemy:
1. buraki - 100 g
2. czekolada (im więcej kakao tym lepiej) - 100 g
3. masło - 100 g
4. stevia w proszku - 5 g
5. 2 jajka + 2 zółtka
6. mąka z płatków górskich - 100 g
7. kakao do kokielek

Przygotowanie.
zaczynamy od przygotowanie kokielek. Roztapiamy troszkę masła, pokrywamy nim ścianki kokielek, obsypujemy je kakao i wsadzamy do lodówki.
Buraki możemy ugotować wcześniej( ja gotowałem 1 godzinę). Następnie ścieramy je na puree.
Jajka wraz z żółtkami, stevią oraz mąką miksujemy na jednolitą masę.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy starte buraki i czekamy aż przestygnie. Następnie delikatnie łączymy obie masy.
Przelewamy do kokielek i wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki( może stać całą noc). po tym czasie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy na 180 stopni( grzanie góra i dół). Gdy temperatura osiągnie założone 180 odliczamy czas( 10-15 minut) i wyszło 12:D
Po przecięciu powinna się wylać ciepła masa:)
Można podać z lodami;p

Z danych proporcji wyszły mi trzy sztuki
~B47 W132 T149




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 38 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 417
Rolada szpinakowa z nadzieniem z kurczaka
Potrzebujemy:
"Ciasto"
1. szpinak mrożony - 450 g
2. czosnek - 20 g
3. cebula - 70 g
4. 2 jajka + 2 białka
5. sól + pieprz
6. ziarna granata - 100 g

Nadzienie:
- gotowana pierś z kurczaka - 200 g
- gotowane udko z kurczaka - 150 g
- gotowana marchewka - 150 g
- gotowana pietruszka - 50 g

Przygotowanie.
"ciasto"
Szpinak rozmrażamy i odparowujemy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek oraz pieprz
i sól. Gdy szpinak przestygnie dodajemy dwa żółtka. W osobnej misce ubijamy na sztywno 4 białka
z odrobiną soli. Całość delikatnie łączymy. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(mi wyszło około 1 cm grubości) i posypujemy granatem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na jakieś 15-20 minut. Studzimy.
Nadzienie
Mięso z kurczaka wraz z warzywami blendujemy/mielimy i przyprawiamy kto czym lubi:)
Smarujemy nasze ciasto i zwijamy jak roladę. Następnie owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na jakieś 2 godzinki.

Smacznego!
~B143 W38 T32








...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 978 Napisanych postów 11361 Wiek 5 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 191508
PASZTET RYBNY

Składniki:
-1,2kg zmielonych ryb ( u mnie akurat to był szczupak,karp,boleń,leszcz) lecz można filety z dorsza,mintaj itp.
-0,5 kg pieczarek
-2 papryki
-2 marchewki
-1 cebula
-4 jajka
-przyprawy(suszona cebula, suszona pietruszka , papryka wędzona, pieprz ziołowy , przyprawa do ryb)
-sól z 2 łyzeczki
-150 gram sera piórko
-foremki

Dobra to do roboty

I-Mięso z ryb wrzucamy do miski i wbijamy jajka a następnie mieszamy z przyprawami, solą
II-Cebulkę kroimy w kosteczkę i klarujemy na oleju kokosowym/maśle klarowanym, pieczarki kroimy i wrzucamy to samo z papryką a marchewkę ścieramy na tarce. Całość na małym ogniu podduszamy aż zrobią się miękkie i odparuje woda.




Jak wszystko dojdzie to warzywa wrzucamy powoli do miseczki z rybą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie napełniamy foremki farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni termoobieg 20-25minut.



Ser według naszych upodobań czy ścieramy , czy kroimy plasterki co dusza zapragnie :




Wartości:
B-34o gram
T-70 gram
W-20 gram

Smacznego!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Tęcza w terenie, forma jak marzenie

Następny temat

Ciastek marchwiowy... BIAŁKOWY

WHEY premium