- mało tłuszczu
- zróżnicowane źródła węglowodanów (w tym fruktoza)
- średni IG
- szybkoprzyswajalne białko
- dużo soli mineralnych z wyjątkiem sodu
- ciasto jest mega soczyste i wchodzi jak marzenie!
(niestety nie jest idealne - ze względu na zawartość mąki pszennej i żytniej zawiera dużo lektyn i glutenu, jednak myślę, że przy obecności proponowanej ilości owoców całość nie ma charakteru zakwaszającego).
Składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Mąka pszenna typ 550 - 100g
Jaja kurze - 180g
Banan - 150g
Jabłko - 300g
Daktyle/rodzynki - 40g
Cynamon - kopiata łyżeczka
Proszek do pieczenia/soda oczyszczona - płaska łyżeczka
Słodzik - wg. uznania, ja dodaję 10-15 tabletek i jest tak słodko, jak lubię
Białko serwatkowe - wg. uznania, osobiście nie stosuję (szkoda psuć naturalny aromat ciasta)
Przygotowanie:
Owoce kroimy w drobną kostkę, mieszamy z suchymi składnikami (tj. mąką i proszkiem do pieczenia, cynamonem). Jaja wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy do owoców i mąki. Całość mieszamy (widelcem), do uzyskania bardzo lepkiej masy, nie dodajemy wody. Przelewamy do natłuszczonej keksówki, pieczemy 40-50min w 180*C, w standardowym trybie grzania (w moim elektrycznym piekarniku grzałki góra i dół).
Makrosy dla całego ciasta:
1350kcal: 45 b/230 ww/20 tł
ww proste: ~90g
fruktoza: ~40g
Zmieniony przez - Pros w dniu 2014-06-30 18:38:51