SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[HC] Pros'a ciasto na ładowanie

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3373

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 152 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3669
Ciasto HC na ładowanie węglowodanów, posiada najważniejsze cechy posiłku na nabijanie, od którego można zacząć, lub wsadzić w środku dnia:
- mało tłuszczu
- zróżnicowane źródła węglowodanów (w tym fruktoza)
- średni IG
- szybkoprzyswajalne białko
- dużo soli mineralnych z wyjątkiem sodu
- ciasto jest mega soczyste i wchodzi jak marzenie!
(niestety nie jest idealne - ze względu na zawartość mąki pszennej i żytniej zawiera dużo lektyn i glutenu, jednak myślę, że przy obecności proponowanej ilości owoców całość nie ma charakteru zakwaszającego).

Składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Mąka pszenna typ 550 - 100g
Jaja kurze - 180g
Banan - 150g
Jabłko - 300g
Daktyle/rodzynki - 40g
Cynamon - kopiata łyżeczka
Proszek do pieczenia/soda oczyszczona - płaska łyżeczka
Słodzik - wg. uznania, ja dodaję 10-15 tabletek i jest tak słodko, jak lubię
Białko serwatkowe - wg. uznania, osobiście nie stosuję (szkoda psuć naturalny aromat ciasta)

Przygotowanie:
Owoce kroimy w drobną kostkę, mieszamy z suchymi składnikami (tj. mąką i proszkiem do pieczenia, cynamonem). Jaja wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, dodajemy do owoców i mąki. Całość mieszamy (widelcem), do uzyskania bardzo lepkiej masy, nie dodajemy wody. Przelewamy do natłuszczonej keksówki, pieczemy 40-50min w 180*C, w standardowym trybie grzania (w moim elektrycznym piekarniku grzałki góra i dół).

Makrosy dla całego ciasta:
1350kcal: 45 b/230 ww/20 tł
ww proste: ~90g
fruktoza: ~40g




Zmieniony przez - Pros w dniu 2014-06-30 18:38:51
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 168 Napisanych postów 4456 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 65753
Ja nigdy nie sypie ani nie smaruje, sam papier do pieczenia wystarczy.

Ciasto swietny pomysl a szczegolnie, ze ten przepis mozna uzyc jako baze i sobie dowolnie zmieniac.

Robiles moze wersje bez zoltek?

"Kazdy jest swirem - kwestia tylko na ile."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Nieźle na pewno zrobię w tą sobotę. Wejdzie na raz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Pros

Białko serwatkowe - wg. uznania, osobiście nie stosuję (szkoda psuć naturalny aromat ciasta)



Urzekłeś mnie drugą częścią zdania.

Jeden normalny Łap sogacza, świetna opcja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Dałbym pochwałę, ale jeszcze nie mogę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
zara memory five odpalę
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 152 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3669
Kilka uwag:
Ciasto można oczywiście dowolnie modyfikować, więc jeśli mamy na takowe ochotę pod koniec ładowania, gdzie nie pakujemy już cukrów prostych i przetworzonych źródeł węglowodanów, zamiast owoców typu banan, czy jabłko, wsadzamy truskawki i dosypujemy kilka łyżek naturalnego kakao i wiórek kokosowych, też wyjdzie smaczne i puszyste (jednak nie tak soczyste jak w mojej podstawowej propozycji).
Jeśli jednak chcemy obniżyć tłuszcze, wystarczy wywalić żółtka i dorzucić ze dwa same białka z jaj kurzych, ale z pewnością ucierpi na tym smak. Natomiast by urozmaicić smak i wartości zdrowotne możemy dodać płatków owsianych czy siemienia lnianego w zamian mąki.

Co najważniejsze, szczególnie dla zapracowanych ludzi - przygotowanie ciasta od rozpakowania zakupów z potrzebnymi substytutami do wyciągnięcia gotowego z piekarnika nie przekroczy godziny, a wykonanie j/w jest bajecznie proste i wychodzi zawsze (zgodnie z wytycznymi). Nic tylko polecić, u mnie zostaje, jako stały element ładowania wraz z makaronem z truskawkami i musli z mlekiem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Nie wiem czemu boję się że przylepi mi się do keksówki, co myślisz o pieczeniu w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanym Pam'em ? Tak zazwyczaj piekę ciasta.
Myślałem też o dodaniu malin tylko nie wiem czy soku nie puszczą i nie zepsują ciasta.

Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2014-06-30 21:25:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Wystarczy samo spryskanie pamem,a malin kilka tez mozesz dodac,byleby nie za dużo bo ciasto zmoknie.

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 152 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 3669
Dokładnie, samo spryskanie powinno wystarczyć, ale dla pewności podsyp sobie spód bułką tartą - mi odeszło od keksówki bez problemu, a była wysmarowana minimalną ilością oliwy i otrzepana łyżeczką bułki tartej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
ok, po prostu już kilka razy ciasto mi się przykleiło.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nie bądź taki hej że kolo- bij codziennie deke solo! *spamidło*

Następny temat

Jak to jest z tą owsianką? Pomocy!

WHEY premium