Składniki:
- 400g dorsza
- marchewka
- cebula
- ząbek czosnku
- połowa selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- natka pietruszki
- papryka w proszku
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Warzywa obieramy, merchewkę i seler ścieramy na tarce* (grube oczka), cebulę i czosnek drobno kroimy.
2. Dorsza kroimy na mniejsze kawałki (nie muszą być jednak bardzo drobne, bo w czasie gotowania i tak się rozpadnie).
3. Wlewamy wodę do garnką (tyle, aby zakryć warzywa), doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy: marchewkę, seler, cebulę, czosnek i dorsza. Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Dodajemy odrobinę papryki w proszku.
4. Gotujemy na małym ogniu ok. 25 min, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Rozkład BTW (na cały garnek): 75/17/3,5 czyli ~ 400 kcal
Węgle pochodzą jedynie z warzyw, więc podaje tylko dla formalności.
* Jeżeli trudno jest zetrzeć warto chwilę pogotować selera i marchewkę. Wtedy ścierają się bezproblemowo.
Jeżeli chcemy podbić kaloryczność zupy, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać... śmietany Albo innego podbijacza kcal
Smacznego! Całość jest naprawdę bardzo sycąca
Zmieniony przez - kalikstat w dniu 2014-03-06 14:57:46
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html