SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jakiś sos do kaszy gryczanej/ryżu brązowego

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 21462

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 32 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 347
Cześć.
Codziennie jem kaszę gryczaną lub ryż brązowy z piersia z kurczaka i troche niezbyt smakuje kasza sucha. Zacząłem dodawać konserwową paprykę i jest zjadliwe ale czuje, że to nie to. Macie może jakiś sposób na sos bez dużej ilości węgli i kalorii? Sos slodko kwaśny lowicza ma 10g wegli na 100g i dla mnie to zdecydowanie za duzo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4064 Napisanych postów 45434 Wiek 3 lata Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 347427
Witam



Ryż jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów złożonych, ktore wykorzystywane są jako paliwo albo odkładają sie w postaci glikogenu lub tkanki tłuszczowej. Ryż ma mniej białka aniżeli np. makaron, jednak ma wiele zalet. Jest bardzo ubogi w substancje antyodżywcze. Ponadto jest bardzo dobrze tolerowany przez większośc osób. Produkt ten możemy przygotować na wiele sposób, na słodko i na słono. Ryż cieszy się największa popularnością wśród entuzjastów sportów sylwetkowych.


Podobnie jest z kaszą gryczaną. Jest ona bogata w magnez, gdyż torebka tego produktu może zawierać ok. 200-250mg tego minerału. Ponadto według wielu źródeł kasza ma bardzo dobry aminogram jak na produkt roślinny, co jest niewątpliwym walorem.

Ryż czy kaszę najczęściej możemy spożywać z sosami na bazie jogurtu naturalnego i przypraw. Jeśli chcesz zaczerpnąć inspiracji kulinarnych to odsyłam do działu kuchnia sfd:

https://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Jeśli zaś chodzi o same sosy :

http://potreningu.pl/articles/1674/zdrowe-i-kolorowe--sosy--doskonaly-sposob-na-urozmaicenie-diety


Pozdrawiam

„I would like to be the first man in the gym business to throw out my scale. If you don't like what you see in the mirror, what difference does it make what the scale says?„

Pilny student Vincea.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 958 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 7761
jogurt naturalny + zioła ---> kombinuj
Ja lubię prowansjańskie z domieszką czosnku w granulach.
Poza sosami polecam warzywa które urozmaicają smak i nie jest tak sucho
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 316 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1337
przecier pomidorowy po prostu + lyzeczka koncentratu i do tego pieprz sol , oregano podgrzewasz ,albo i nie i tyle :).
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 32 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 347
Przecier dzisiaj sprawdziłem, całkiem niezłe i ryż nie jest taki suchy :D Jutro sprawdzę jogurt naturalny. Łapcie po sogu :)
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 316 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 1337
Jogurt naturalny,dodaj troche majonezu , dodaj czosnek posiekany i do tego czosnek w przyprawie,oregano,bazylie,pieprz sol i dobry czosnkowy sos prawie jak z pizzerii :). Dzieki.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 350 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 8136
majonezu bym nie dawał, wystarczy jogurt naturalny, czosnek/czosnek granulowany + ziółka do smaku

"Nic co naprawdę się liczy nie przychodzi łatwo. Czasem trzeba poświęcić wszystko co dobre, żeby dostać od życia to co najlepsze."

DZIENNIK REDUKCYJNY - http://www.sfd.pl/Dieta/trening__dziennik-t1009006.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 815 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 40011
W sklepach z odzywkami/suplami dostaniesz sosy Walden( czy jakos tak), z tego co pamietam nie maja kalorii.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 658 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7390
Walden Farms, nie ma kalorii, ale smak nie każdemu będzie pasował. Mam z tamtad majonez, ma konzystencje tynku, podobnie wyglada, dziwnie smierdzi i dziwnie smakuje. Nie jestem pewny czy to sie nadaje do jedzenia. Mam z tamtad tez dzem malinowy, w rezultacie jest to galaretka, z mocnym sztucznym posmakiem malin, da się zjeść. Ale po co kupować? Nie mozna zjeść o 30g ryżu mniej ,żeby zjeść łyżeczkę majonezu?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4940 Napisanych postów 21619 Wiek 35 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 93517
Jak bedziesz dusil mieso np. udziec z indyka lub jakas wolowine, wieprzowine to dodaje sie troszke wody,lisc laurowy,czonsek,cebula i po duszeniu wychodzi sos ktorym polewamy mieso Jak zostanie Ci z obiadu rosol, to mozna go tez mocno zredukowac, czyli odparowac i bedziesz mial tez do polania

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 658 Wiek 33 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 7390
Malinowa, ksiązka kucharska dla koksów napisz ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 795 Wiek 57 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 18368
kiedy duszę mięso do wody dodaję liść laurowy, ziele anigielskie, ziarna pieprzu, kawałek marchewki, pietruszki, selera,kawałek cebuli, czosnek 2 suszone grzybki. Kiedy mięso jest miękkie wyciągam przyprawy a warzywa blenduję .Zmiksowane warzywa tworzą i zagęszczają powstały sok.Jeśli ktoś lubi bardziej gęsty może zagęścić sos mąka. Ja tego nie robię. Dla zmiany smaku możesz dodać przecieru pomidorowego lub musztardy albo chrzanu.
Smacznego
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Żelatyna spożywcza źródłem białka?

Następny temat

Jajecznica na owsianym talerzu

WHEY premium