SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Przejście z redukcji na masę ( tylko dieta)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1659

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
Witam, chce do końca tygodnia skończyć redukcję ( pełne 2 miesiące pod koniec tygodnia) i zacząć spowrotem przechodzić na masę z celem żeby przybrać w miare suchą masę.
W związku z tym mam pytanie co do diety.
Dieta domyślam się, że troche zmniejszyć białko ( teraz jest ok 2,4 bialka na kg, pod masę pewnie bardziej 2g/kg) i powoli zwiększać kalorie w węglach lub tłuszczach. Na redukcji moja dieta wynosi ok. 2000 kcal dziennie , ok. 2,4 białka/kg , 1g tłuszczu a reszta z węgli.

Krótko mowiąc nie wiem czy od razu od poniedziałku zwiększyć kalorie np. o 500 czy powoli o 100-200 kcal na tydzień zwiększać i obserwować wagę.

Informacje na temat redukcji: początek stycznia do początka marca - spadek z ok.74 na 68,5kg



coś z zrzutą z potreningu jest nie tak :
dostarczono 1 963,3 kcal b: 157,3 g (19%) ww: 179,7 g (23%) tł: 67,1 g (58%)
tak to wygląda na stronie a w zrzucie piszę, że 74 g tłuszczu( zaokrągla wartości, zapewne to jest problemem)

Zmieniony przez - roman322 w dniu 2014-03-01 08:40:17
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
Może być taka dieta na pierwszy tydzień masy? Bez aerobów, bez hiitu, tylko trening 3x tydzień, będę obserwował i zwiększał stopniowo kalorie. Z jakim wzrostem wagi powinno sie liczyć tygodniowo?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
1971 kcal? to głodówka, przy takim procesie spadnie z Ciebie głównie woda i mięśnie, a celem redukcji to nie tylko utrata wagi, ale zachowanie mięsa, który wypracowaliśmy, z resztą taka mała podaż kcal nie wpływa korzystnie dla naszego organizmu i zaburza Twoją przemianę materii.

Ile wynosi Twoje zapotrzebowanie kcal? nic nie napisałeś o sobie.
(waga/wzrost/wiek/aktywność fizyczna )

Skoro zamierzasz wejść na plus, ustaw najpierw deficyt, stopniowo zwiększając kcal po 50-100. Organizm musi się z tym ponownie zapoznać/podbij tłuszcze, węgle na razie trzymaj nisko, ale jak to wspomniałem to zbyt mało kcal..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 134 Napisanych postów 20191 Wiek 12 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 69241
Witam,
zachęcam do skorzystania z indywidualnej porady dietetyka, dieta zostanie opracowana precyzyjnie dla Ciebie.

Nasi specjaliści przygotują wszystko za Ciebie i specjalnie dla Ciebie

http://potreningu.pl/plany/strefa-mezczyzny

Pozdrawiam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
No tak zapomniałem, racja :
Płeć: m
Wiek: 17
Waga: 68,5
Wzrost: 173
Cel treningowy: Redukcja ------> Masa
Staż treningowy na siłowni: troche poniżej roku
Uprawiane inne sporty: nie
Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki): tak
Dieta: j.w.
Zażywane suplementy: Bcaa, zma
Ostatnio przerabiany plan: fbw 5x5 na redukcję

Co do kalorii, na początku było trochę więcej ale z tygodnia na tydzień lekko zmniejszałem, a pozatym dużo czytałem, żeby nic nie zrobić źle, i zdecydowałem się na zbilansowaną diętę redukcyjną, która już zbliża sie do low carb w miarę i jak patrzyłem przykłady, to tam kalorie też były zazwyczaj w okolicach 2000.
Mam do ciebie jedno pytanie : Gdzie najlepiej wyliczyć deficyt, czy ta metoda tutaj na stronie z tematu ellisa jest wiarygodna? Problem w tym mam taki, że nie wiem czy jestem endo, mezo czy ekto i mimo że czytałem również o tym trochę, jest mi jakoś bardzo trudno to ustalić..

PS: Plan tygodnia mam taki :
Poniedziałek - wolne
wtorek - trening + 25 min aeroby
środa - hiit 30s trucht 15s sprint x 12
czwartek - trening + aeroby
piątek - wolne
sobota - trening + aeroby
niedziela - hiit j.w.

Zmieniony przez - roman322 w dniu 2014-03-01 22:52:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2453 Napisanych postów 24181 Wiek 42 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 402550
bilansu na zero nie znasz, to moze napisz od ilu kcal zaczynales redu,
w rozpisce wrzucil bym mieso surowe, bedzie wiadomo ile go jet bo z tym gotowanym i to jeszcze po 15g (skad takie ilosci) to srednio wyglada, troche mylace


Zmieniony przez - wincol w dniu 2014-03-01 23:15:07
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
Zaczynalem na 2250 kcal bodajze, zmniejszalem co tydzien, ale o male ilosci.. co do miesa surowego.. wlasnie zdalem sobie sprawe dopiero, ze powinienem wazyc jedzenie przed ugotowaniem. Tylko jak to wtedy zrobic? Nie mam czasu jak chodze do szkoly gotowac codziennie rybe, mieso, ryz, wiec zawsze gotowalem na pare dni z gory i wtedy wazylem tylko przed robieniem posilku.
15g jest czasami po prostu dlatego, zeby zwiekszyc bialko, a ze chcialem w miare rowno sobie rozlozyc to sa takie ilosci czasami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie widzę problemu ważyć przed obróbka termiczną i dowiedzieć się gramatury danego produktu. Wiele istnieje rodzai mięs/określaj dokładnie co to za mięso ( drób/wieprzowina czy wołowina ) zapotrzebowanie kcal możesz obliczyć ze wzoru w podwieszonych tematach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
Niby problemu nie ma, ale jakos nigdy o tym nie pomyslalem, i zawsze wazylem po, wiadomo ze teraz nic nie zmienie, ale to jest duzo roznica w wartosciach?
Co do wazenia na przyszlosc przed obrobka, jesli np. nie mam czasu gotowac codziennie na nowo ryzu, miesa itp., to jak to wtedy robic?
Nie mam tylu roznych garnkow, zeby np. ugotowac dwie rozne porcje ryzu, dwie porcje miesa, porcje ryby..

Zmieniony przez - roman322 w dniu 2014-03-02 16:42:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Jest kolosalna różnica. Nie rozumiesz chyba/bierzesz w rękę dany produkt załóżmy pierś z kurczaka, ważysz jednego cycka i wiesz ile dany produkt ma gram
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 95 Wiek 27 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 6157
Ja rozumiem o co ci chodzi, przyklad o co mi chodzi:
Dajmy przyklad mam nowa diete, jem przed treningiem 100g piersi, po 100g i wieczorem 50g. Skoro nie gotuje tej piersi przed kazdym posilkiem na biezaco, a mam ugotowana piers z wczoraj, trudna teraz ja zwazyc, bo jest po obrobce, tak? Wiec jesli gotuje dzisiaj z zamiarem jedzenia tego miesa na jutro, musialbym oddzielic ta piers na 3 kawalki, jeden 100g, druga porcja 100g a trzecia 50g. Zgadza sie? Chodzi mi tylko o to ze to musi byc zwazone i oddzielone juz przed gotowaniem, skoro tak jak mowisz sie powinno robic, a nie jak ja blednie robie po gotowaniu.
To sie jeszcze da zrobic, rozumiem ze tak samo z ryba?
Wtedy ryz musialbym np. tez w 2 garnkach gotowac, jedna porcja np.100g na przedtreningowy a druga porcja 100g potreningu, tak?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Nie musisz w dwóch garnkach, przecież woda się gotuję to do jednego możesz wrzucić dwie torebki. Tak, zgadza się, tak będziesz musiał robić.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

własny wypiek a kalkulator potreningu.pl

Następny temat

Początek redukcji (początkujący)

WHEY premium