Mały dzisiejszy eksperyment. Wyszedł ok, więc podaję
Zrobiłem co prawda bez mięsa (chwilowy brak w domu ), ale też bardzo dobre
Składniki:
- 50g kaszy gryczanej
- 2-3 jajka (ja niestety dałem jedno, stąd placek nie do końca wyszedł)
- pomidor
- papryka
- cebula
- pieczarki
- słodka papryka, chili, przyprawa meksykańska (lub inne ulubione przyprawy)
- mięso (ja zrobiłem bez, bo eksperymentowałem, a w domu nie było żadnego; najlepiej pierś z kurczaka lub inne ulubione; bez mięsa też jest ok)
+ opcjonalnie: sól, pieprz, ser żółty (starty najlepiej)
Przygotowanie:
1. Paprykę, pomidora, cebulę, pieczarki kroimy w kostkę. Jeżeli mamy mięso to też (). Dodajemy przpyprawy. Wrzucamy na patelnię (lub garnka) przykrywamy pokrywką i dusimy (dzięki pomidorom wyjdzie mokre). Co jakiś czas można całość poruszyć łopatką. Trzymamy na małym ogniu.
2. W tym czasie, w młynku (blenderze) mielimy kaszę gryczanę. Można dodać przypraw.
3. Do zmieloenj kaszy dodajemy 2-3 jajka (ja dałem jedno, stąd placek średnio wyszedł). Dokładnie mieszamy. Po czym wylewamy na gorącą patelnię. Smażymy 4-5 min. Po czym odwracamy i chwilę jeszcze smażymy.
4. Placek zdejmujemy na talerz. Na jedną połowę nakładamy farsz. Zawijamy. I jemy
B/T/W (dla 2 jaj): 25/12/45 (35, nie licząc warzyw)
Smacznego!
Dziennik:
http://www.sfd.pl/DT_kalik-t1087033.html