SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Skąd mam wiedzieć jakie jest BTW i wartość kaloryczna posiłku na mase???

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3259

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
Witam,
Jakiś czas temu zaczełem czytać jak ułożyć sobie diete na mase.
Dowiedziałem się jakie jest moje zapotrzebowanie kaloryczne (3700kcal), jakie powinienem mieć proporcje BTW (2g białka\kgmc, do 8g ww\kgmc, 1g tłuszczu\kgmc). Posiłki mam jeść 4 razy dziennie.
Mam teraz pytanie, jak układam konkretne posiłki (śniadanie, obiad itd.) to skąd mam wiedzieć ile danego składniku mam użyć. Prosty przykład jeżeli robie kurczaka z ryżem to skąd mam wiedzieć ile mam zjeść ryżu a ile kurczaka, żeby były odpowiednie proporcje BTW i żeby się zgadzała wartość kaloryczna posiłku? Albo jak robie śniadanie to skąd mam wiedzieć ile mam zjeść jajek a ile chleba?? Z góry dzięki za pomoc
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1013 Napisanych postów 5401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 136811
Tabele kaloryczne, np na potreningu pl. Masz tam podane, ile dany produkt posiada btw i ile ma kcal. jak chcesz sobie jajecznicę z razowcem zjeść to sprawdzasz w tabeli, ile musiałbyś go zjeść żeby spełnić założoną ilość węglowodanów. Co do ryżu to jego kaloryczność podana np na opakowaniu

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
ale jak to w praktyce obliczyć żeby były odpowiednie proporcje białka, węglowodanów w jednej porcji? Widziałem table kaloryczne i to co jest na opakowaniu ale za bardzo mi to nie pomaga, żeby w praktyce przygotować odpowiedni posiłek. Chodzi mi o ilości i proporcje składników potraw które przygotowuje. Jak to robić w praktyce?

Zmieniony przez - pinokioo w dniu 2013-08-05 16:48:01
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
W praktyce:

Liczysz zapotrzebowanie z tego wzoru:
https://www.sfd.pl/Zapotrzebowanie_kaloryczne,_skł._prod._żywnościowych,_%_bf-t276436.html

Ustalasz sobie jakieś wartości białka, tłuszczu i węgla.

Obliczasz posiłkami wartości z tabel kalorycznych - by zrealizować powyższe założenia. Musisz ważyć wszystko co zjesz.

Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2013-08-05 16:51:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
Obliczyłem zapotrzebowanie kaloryczne, proporcje BTW.
Czyli wszystko trzeba ważyć za każdym razem jak przygotowuje posiłek?

Zmieniony przez - pinokioo w dniu 2013-08-05 17:35:41
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
wazysz wszystko przed obróbką i robisz to po to, aby wiedziec czy masz diete wg. zalozonych btw i kcal

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1013 Napisanych postów 5401 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 136811
kup wagę elektroniczną albo porcjuj mięso po kupieniu na mniej więcej równe porcje, wtedy będziesz wiedział ile mniej więcej zjesz po przyrządzeniu.

,,Ludzie chwytają za miecz, by ukoić rany na duszy, których doznali w przeszłości. I by umrzeć z uśmiechem na ustach".

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
No to trudno, będzie trzeba liczyć. Może da się opracować jakiś system, żeby sobie gotować posiłek na pare dni i wystarczy raz zważyć i na przyszłość już będzie wiadomo, że używasz powiedzmy 1 kg ryżu na 300 gram kurczaka albo cos takiego, żeby nie trzeba było codziennie po 4 razy liczyć ile waży każdy składnik każdego posiłku

Zmieniony przez - pinokioo w dniu 2013-08-05 18:26:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
po pewnym czasie bedziesz mial "miarke w oczach". mozesz ten gotowac dania jednogarnkowe na caly dzien, np. gulasz, etc..wrzucasz tam hurtowo ważąc tyle ile potrzebujesz produktow z BTW i potem jesz i nie musisz juz wazyc przy kazdym posilku. dzielisz sobie na porcje

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 35 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 207
Dzięki za pomoc
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nadwaga i dylemat.

Następny temat

Dieta z bilansem dodatnim na masę a trzymanie sylwetki.

WHEY premium