SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Węglowodany = insulina = tycie

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9164

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 32 Napisanych postów 233 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 930
Evo - Powołujesz się na badania,które przeczą temu co chcesz udowodnić. Chyba,że sprint na odcinku 5,10 czy 30 metrów uważasz z super wysiłek? - dlaczego uważasz, że publikacje Chaouachi odnoszą się jedynie do sprintów na tak krótkich dystansach?

Nic od kilkudziesięciu,setek lat się nie zmieniło w aspekcie poziomu glukozy a wydajnością pracy mięśni, szczególnie przy ciężkich wysiłkach (na przykład beztlenowych),ponieważ fizjologia ludzi nie zmieniła się ani o jotę na przestrzeni tysięcy lat w tym względzie. :D - idac za Twoim tokiem rozumowania, w ogóle nie ma sensu wybiegać poza piktogramy

Spektrum zwane potocznie szkiełkiem i okiem i to co udaje się odkryć nieraz wielokrotnie jest weryfikowana na przestzreni dziejów, pomimo niezmienności istoty samych zjawisk. Nieprzyjmowanie tego do wiadomości zamyka drogę do rozwoju.

Zmieniło się wiele w kontekkście zarówno metod badawczych, samych odkryć / obserwacji jak i przenoszeniu / intepretacji wyników.

pytam się ciebie, ponieważ twierdzisz,że wiesz. Więc jak to jest, rośnie ten poziom glukozy po zjedzeniu kilograma mięsa (ok 200g białka)czy nie? - nie bądź proszę natrętny.

Nie od dziś wiadomo,że pirogronian (glukoza) jest toksyczna dla organizmu. Wiadomo również nie od dziś,że wysoki poziom insuliny skutkuje hipoglikemią i wtłaczaniem na silę do cytozolu pirogronianu uszkadzając komórki organizmu-cukrzyca. - gdyby pominąc zjawisko hormezy i istnienie transporterów glukozy niezaleznych od insuliny pewnie takie wytłumaczenie wyczerpałoby temat

Szkoda że w trzustce są GLUT-2 co nie ? xDD

A dla twojej wiadomości, bo widze,że nie wiesz co to jest cukrzyca. Cukrzyca to stan, w którym organizm wydala glukozę w moczu! Teoretycznie taki stan zachodzi przy 160mg/dl (...c) - gdy piszesz takie rzeczy naprawdę czuję się zbędny w dyskusji, bo w tym momecie rozmawiasz sam ze sobą, albo z kimś kogo tu nie ma

Takich badań nie ma i nie będzie, ponieważ 10-15% glukozy to ilość, którą organizm spokojnie zagospodaruje na produkcję glikogenu,aminokwasów endogennych,produkcję hormonów, produkcję tlenu. - ble, ble, ble, bicie piany.

A proporcja to klucz do sukcesu jest. O czym wielu nie wie,choć usilnie i nieudolnie próbują udowodnić,że jest inaczej. - najpierw trzeba byłoby udowodnić że poporcja jest kluczem, a potem dopiero można byłoby to próbowąc podważyć. Na razie nikt nie udowodnił, że ścisła proporcja jest determinantem, więc nie potrzeba udowadniać że jest inaczej... równie dobrze można byłoby pisać u próbie udowadniania, że krasnoludki nie istnieją.

he he że fizjologiczna insulinooporność? Nie, to fizjologiczna regulacja glikolizy jest. - no tak, że sam na to nie wpadłem

Zaskakujące, że dyskusja z Tobą zazwyczaj kończy się na sprowadzeniu do graficznego przedstawienia glikolizy. Był taki polityk, który swego czasu wiele kazusów potrafił w rozwikłać rozbrajającym "Balcerowicz musi odejść"... Retorycznie jest to na tym samym poziomie...

%)

Malcerz - zagadnienie fizjologicznej insulinoopornosci podejmowane jest często na rozmaitych blogach keto / LC / paleo. Nie chce mi się tego tutaj tłumaczyć, bo Evo i tak sprowadzi to do regulacji glikolizy w między czasie urządzając sobie dyskusję z samym sobą parafrazujac moje wypowiedzi czy dorabiając do nich swoją ideologię. Podobną strategię stosował w rozmowie ze mną pewien "oświecony" weganin. Mnie to bawi, ale dopóki nie włączają się osoby trzecie, bo wtedy zaczyna się robić mało klarownie. %)

Omówienie znajdziesz bez poroblemu jak wpiszesz w google physiological insulin resistance. Prosty, fizjologiczny mechanizm.

Zmieniony przez - saajonarah w dniu 2013-04-21 23:07:30
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 18 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 86
saajonarah - lubię czytać Twoje posty, bo nie tylko masz wiedzę, ale umiesz także ją przekazać w ciekawy sposób,

no i wysoko stawiasz poprzeczkę... SOG

Zmieniony przez - asgin w dniu 2013-04-22 08:09:53
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
Ja jakoś nie lubie. Zamiast konkretnych argumentów dostaje link do badania które nic nie wnosi w temacie i mase ogólników na poziomie nie bo nie oraz sam sobie poszukaj.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
sajonaraah
gdyby pominąc zjawisko hormezy i istnienie transporterów glukozy niezaleznych od insuliny pewnie takie wytłumaczenie wyczerpałoby temat

Szkoda że w trzustce są GLUT-2 co nie ?


Ooo, to słyszałeś zapewne o stałej Michealisa da GLUTów i wartości Km dla GLLUT-2 oraz o glukokinazie w trzustce. Można byłoby jeszcze wspomnieć coś o izoenzymach i nie wyczerpalibyśmy tematu. he he

Za to stała Michealisa dla GLUTa 1 trafnie obrazuje jak niski poziom glukozy wpływa na zmęczenie ośrodkowe OUN :D (Ramadan?):D Można wspomnieć również o komórkach alfa trzustki jak wydajnie wtedy pracują.

Rola GLUT-2 www.pp.am.lodz.pl/2a.pdf dziwnym zjawiskiem byłoby,gdyby trzustka produkowała insulinę na podstawie stężenia insuliny, a nie na podstawie stałej Michealisa dla glukozy .



Nie dowiem się ile tego cukru powstaje z kilograma mięsa? Mogą być badania, jak nie masz glukometru ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Evo
sajonaraah
gdyby pominąc zjawisko hormezy i istnienie transporterów glukozy niezaleznych od insuliny pewnie takie wytłumaczenie wyczerpałoby temat

Szkoda że w trzustce są GLUT-2 co nie ?


Ooo, to słyszałeś zapewne o stałej Michealisa da GLUTów i wartości Km dla GLLUT-2 oraz o glukokinazie w trzustce. Można byłoby jeszcze wspomnieć coś o izoenzymach i nie wyczerpalibyśmy tematu. he he

Za to stała Michealisa dla GLUTa 1 trafnie obrazuje jak niski poziom glukozy wpływa na zmęczenie ośrodkowe OUN :D (Ramadan?):D Można wspomnieć również o komórkach alfa trzustki jak wydajnie wtedy pracują.

Rola GLUT-2 http://pp.am.lodz.pl/2a.pdf dziwnym zjawiskiem byłoby,gdyby trzustka produkowała insulinę na podstawie stężenia insuliny, a nie na podstawie stałej Michealisa dla glukozy .



Nie dowiem się ile tego cukru powstaje z kilograma mięsa? Mogą być badania, jak nie masz glukometru ;)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
'
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 182 Wiek 12 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 783
Malcerz - ja tutaj widzę konkretne wypowiedzi na temat i solidną dawkę argumentów. Przecież saajonarah napisał, że insulinooporność na LC jest naturalnym stanem fizjologicznym zwiazanym z kolniecznością zapewnienia odpowiedniej dostępności glukozy dla ukłądu nerwowego. Wyłączenie tkanki mięśniowej z odstepu do glukozy obecnej we krwi jest wiec korzystne dla mózgu. Myślisz, ze na jakiej zasadzie jest to możliwe? Właśnie na zasadzie wywołania insulinooporności komórek mięśniowych. Z resztą owa insulinooporność związana jest ze zwiększoną adaptacją mięsni do wykorzystywania kwasó tłuszczowych i ze zwiększonym ich gromadzeniem (a nie zmniejszonym jak sugerowałeś, bo byłoby to kuriozalne). Nie ze wszystkim co sajonarah napisał zgadzam się w pełni, ale akurat to zagadnienie zostało przedstawione rzetelnie. To są Twoim zdaniem ogólniki? Nie wiem co można jeszcze napisać bez przesadnego zagłębiania się w szczególy.

Evo Twoje wypowiedzi wyglądają tak jakbyś nie tylko nie rozumiał co inni do Ciebie piszą, ale również jakbyś własnych słów nie rozumiał... Czy Ty aby nie jesteś trolem? Bo teraz to chyba licytujesz się na pojęcia?

Ja nie mierzyłam glukozy po spożyciu miesa, ale mierzyłam po spożyciu 70g odżywki białkowej zawierajacej 75% białka serwatkowego, po 60 minutach wzrost poziomu glukozy z 82 do 87 i prawdopodobnie związny był z obecnością niewielkiej dawki cukrów.

Zmieniony przez - carni w dniu 2013-04-23 22:24:09

"Rozprawienie się z błędem przynosi równe, a czasem nawet większe korzyści, niż odkrycie nowej prawdy lub faktu" - K.Darwin

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 80 Wiek 44 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 368
Evo odpłynął
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 203 Wiek 49 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 1571
carni
Malcerz - ja tutaj widzę konkretne wypowiedzi na temat i solidną dawkę argumentów. Przecież saajonarah napisał, że insulinooporność na LC jest naturalnym stanem fizjologicznym zwiazanym z kolniecznością zapewnienia odpowiedniej dostępności glukozy dla ukłądu nerwowego. Wyłączenie tkanki mięśniowej z odstepu do glukozy obecnej we krwi jest wiec korzystne dla mózgu.


To może jeszcze przypomnij mi ile tej glukozy potrzebuje układ nerwowy i dlaczego wszystkie podręczniki do biochemii podają wartość ~50g?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 66 Napisanych postów 182 Wiek 12 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 783
Nie ma jednego z gory określonego zapotrzebowania na glukozę, jest ono zmienne i uzaleznione zarówno od sposobu odżywiania, jak i aktywności poszczególnych obszarów mózgu. Układ nerwowy potrzebuje zaleznie od wielu czynników od 30 (przy bardzo wysokim poziomie ciał ketonowych i dużej dostepności mleczanu) do 120g (przy niskim poziomie ciał ketonowych i mleczanu). Zapotrzebowanie mózgu na energię może rosnąć w sytuacjach stresowych. Warto pamiętać, że oprócz mózgu glukozę zużywają także erytrocyty, które nie posiadaja mitochondriów i nie są w stanie odżywiać się inaczej...

Nie wiem do czego Ci potrzebne są te informacje, ale mam nadzieję, że jasno to przedstawiłam

"Rozprawienie się z błędem przynosi równe, a czasem nawet większe korzyści, niż odkrycie nowej prawdy lub faktu" - K.Darwin

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta do Sprawdzenia {Pytanie]

Następny temat

Zapytanie

WHEY premium