SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

dalczego ostatnio z etykiet produktów białkowych całkowicie znikneły aminogramy ?

temat działu:

Iron Horse Series

Ilość wyświetleń tematu: 22785

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
Szukałem w paru źródłach o Syngex ale nigdzie nie ma aminogramu nawet u producenta na stronie...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Marcin4_ I.H.S. TEAM
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 3745 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13799
Myśle, że wiem kto może znać odpowiedz jeśli ma jeszcze swój Pierścień mocy )

...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 113 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1559
Co do glicyny znalazłem takie coś:

The reduction in essential amino acid
plasma levels associated with glycine sup
plementation is apparently not a charac
teristic effect of all nonessential nitrogen
sources since administration of isonitrogenous
amounts of glutamic acid did not
produce these results. This effect of die
tary glycine on plasma amino acids can
not readily be interpreted. It may be that
glycine interferes with the absorption of
amino acids, but it is also possible that
high concentrations of glycine or serine
in plasma might affect the activity of
certain enzyme systems.

http://jn.nutrition.org/content/80/1/99.full.pdf 
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 141 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 4640
Tak jak prosiłeś Marcinie.
Znowu aminogramy w białkach Irone Horse są lipne, zanim odpowiecie sprawdzcie to na stronie.
I to nie tylko w białkach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Na body-factory zrobiliśmy też pewne wyliczenia, które w przybliżeniu pokazują jakie korzyści z dodania pewnych aminokwasów osiągają producenci odżywek. Przełożenie na % zawartość białka w odżywce stosując metodę Kjeldahla jest jednoznaczne:

Junior
robiliśmy z Mawashim wstępne obliczenia i...

Wszystko zależy od sposobu oceny zawartości białka w badanej substancji. W produktach spożywczych stosuje się najczęściej metodę Kjeldahla, polegającą na zbadaniu zawartości azotu organicznego (który jest później mineralizowany) i amonowego.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_Kjeldahla

W metodzie tej, zakłada się, że w 100 gramach "suchego" czystego białka jest 16 g azotu. Jest to jednak jedynie wartość szacunkowa, bo zależy oczywiście od aminogramu białka - niektóre aminokwasy mają proporcjonalnie więcej lub mniej azotu w 100 g.

Do dalszej analizy przyjmiemy (odgórnie), że 100 gram WPC ma 70% białka. Przyjmiemy również, że 100 g tauryny ma 12,8 g azotu, a 100 g glicyny ma 18,6 g azotu (przybliżone wartości wyliczone z tablicy Mendelejewa).
W przytoczonej wyżej metodzie, przyjmuje się współczynnik 6,25 do wyliczania ilości białka w substancji (100 g / 16 g). Tego współczynnika będziemy używać przy dalszych wyliczeniach.

Zatem:

100 g "suchego" białka => 100% zawartości białka (16 g azotu)
100 g WPC => 70% zawartości białka (11,2 g azotu <- [70g/6,25])
100 g tauryny => 12,8 g azotu, co po uwzględnieniu przelicznika uniwersalnego (6,25) daje 80% zawartości białka
100 g glicyny => 18,6 g azotu, co po uwzględnieniu przelicznika uniwersalnego (6,25) daje 116,6% zawartości białka (wynik >100% wynika z przyjętego w tym badaniu przelicznika)


Teraz popatrzmy jak 1 gram każdej z 3 substancji wpływa na procentową wartość białka w odżywce:

+1 g / 100g WPC => +0,7% białka na etykiecie
+1 g / 100g tauryny => +0,8% białka na etykiecie
+1 g / 100g glicyny => +1,16% białka na etykiecie


Widać więc, że zastąpienie 1 g WPC 0,6 g glicyny pozwoli zachować ilość białka na etykiecie bez zmian, jeśli do badania posługujemy się wyżej wymienioną metodą.
A od dupy strony - dodanie np 5 g glicyny na 100 g prochu pozwoli na "zaoszczędzenie" przez producenta 8,3 g WPC /100g - z utrzymaniem na etykietce tej samej procentowej zawartości białka.

PS: Nie jesteśmy chemikami, więc być może gdzieś w rozumowaniu jest błąd - nie można traktować tego jak poważnych wyliczeń Wszystko było liczone na szybko, więc mogą być jakieś błędy w samych cyferkach.


Junior
C4H9N3O2

Wygląda na to, że 32 g azotu / 100 g czystej kretki.

Zatem każdy gram kreatyny znacznie podbija wynik w metodzie Kjeldahla. Bardziej niż w przypadku tauryny czy glicyny.


Temat bardzo interesujący i niewątpliwie uczy nas czegoś nowego: zwracania uwagi na jakość a nie tylko cenę opakowania i jego gramaturę.
Marku - świetna robota.

Jednocześnie mam pytanie: czy planujecie wypuszczenie białek bezzsmakowych? Natural? Na rynku praktycznie niedostępne, a myślę że byłoby wielu klientów - szczególnie tych którzy cenią sobie produkty bez dodatków smakowych, wypełniających, emulgujących, barwników, słodzików, etc. Bez względu na ich faktyczną czy domniemaną szkodliwość/brak.
Na rynku polskim do wyboru mamy kilka produktów, których ilość jest chyba mniejsza niż palców jednej ręki (Olimp, Extensor, XXL, Trec ...)

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
bardzo prosto i konkretnie wyjaśnione dlaczego opłaca sie dodawać do wpc znacznie tańszej glicyny, tauryny lub do gainerów kreatyny (podając na etykiecie ze gainer zawiera kreatynę ).CO do bezsmakowych whey : trudno teraz powiedzieć czy takowe w ofercie bedą, realine jest małe zainteresowanie bezsmakowym produktem, sami widzicie ze klient patrzy na smak ( przykład produkty z usa majace 50 do 60% białka konkurujące z wielkim powodzeniem z europejskimi produktami majacymi 80% )jesli chodzi o najmniejszą zawartość dodatków strukturotwórczych w ihs jest taki produkt : wpi iso whey , mie ma w nim zadnych hydrokoloidow, zadnych emulgatorów, jest tylko słodzik sukraloza i aromat naturalny Givaudan .
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
Super, dzięki za odpowiedź. Ja obecnie zajadam WPI natural, bo pomimo tego że zjadam dziennie 1-2 porcje 40g odżywki białkowej to serdecznie znudziło mi się smakowe białko. Szczególnie po tych akcjach. Kupiłem WPI XXLa bo było w ofercie sklepu sfd, a do was na stację metra czy do innego sklepu ciągle mi nie po drodze a gdyby było w sklepie sfd
Jednak życie życiem, a natural też się pewnie znudzi, więc podjadę spróbować ISO Wheya. WPC było bardzo smaczne i nie nachalne, miło wspominam.

Edit: w sklepie SFD pojawiło się Pure Whey IHS ! Na razie zamawiam na próbę Thermo Pump.

Zmieniony przez - Mawashi w dniu 2013-01-08 20:49:48

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
ten pure whey 100% w bialych puszkach to nowa wersja z mega wypasionymi kombinacjami aromatow Givaudan, duma ihs !!! 90% klientow twierdzi ze wymiata poprzednią wersje.
pozdr
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 291 Napisanych postów 17217 Wiek 44 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 86319
dobrze wiedzieć cena zacna, ale co tam na biednego nie trafiło

"Lepiej być kanciastym czymś, niż okrągłym niczym"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Marcin4_ I.H.S. TEAM
Specjalista
Szacuny 51 Napisanych postów 3745 Wiek 40 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13799
Hehe..... Musisz nas odwiedzić kiedyś to i pewnie jakiś rabat będzie ;)

...

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

JESIENNA DEPRESJA

Następny temat

DZIENNIK TRENINGOWY IHS- Dla chętnych.... zasady prowadzenia, profity...

WHEY premium