Napoje alkoholowe są niezmiernie popularne wśród dużej części osób. W zasadzie większość osób po ukończeniu osiemnastego roku życia, a czasami nawet i wcześniej próbowało przynajmniej raz alkohol, w różnej ilości i pod różną postacią. Wybór w tym kierunku jest bardzo duży i każdy koneser napojów alkoholowych znajdzie coś dla siebie. Wyróżnić wśród najpopularniejszych warto: wódkę, wino, piwo, whisky, rum, czy dżin.
Każdy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że alkohol w nadmiarze szkodzi naszemu zdrowiu. Szczególnie narażona na obciążenie jest wątroba, która metabolizuje alkohol i powstający z niego aldehyd. Niewiele osób jednak wie o tym, że ma on również negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Nie tylko alkohol sam w sobie, ale również częste łączenie go z produktami zawierającymi cukry proste, w znacznej ilości, jak i przekąskami cukrowo-tłuszczowymi. Przykładem może być łączenie wódki z colą, czy sokami, które w składzie mogą mieć do 15% cukru.
Podobnie, ale trochę lepiej wygląda sytuacja z winem lub piwem. W tym drugim obecna jest maltoza, czyli mocno przetworzony cukier o indeksie glikemicznym bliskim 110. Warto pamiętać o tym, żeby spożywać alkohol z umiarem i okazyjnie, a na pewno nie zaszkodzi naszemu zdrowiu i sylwetce. Poza tym indeks glikemiczny nie jest zbyt dobrym wyznacznikiem jakości produktów. Istotny będzie umiar w spożywaniu alkoholu, a niekoniecznie to czy w jego składzie jest maltoza, glukoza, laktoza, sacharoza, czy skrobia.