SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[LC] Pilantna mięsno-warzywna zupa. Szybka, smaczna i sycąca

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2540

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
SKŁADNIKI:

* kapusta pekińska (ja dałam pół dużej)
* 2 cebule
* 6 dużych pieczarek
* przecier pomidorowy 0,5 litra (ja kupuje taki, który w skladzie ma 99% pomidorów i sól. Zadnego cukru, etc. Moze byc tez dobry koncentrat)
* 200g filetu z kurczaka
* 200 g karkówki
oczywiście mięsa można użyc wszelakie- wedle upodobań/diet.
* przyprawy (ja użyłam: mnóstwo chilli, pieprzu czarnego, oregano, ostrą paprykę wędzoną i mieszankę do kababu/gyrosa z kamisa, aby nadac zupie lekko orientalnego smaku). W zasadzie sprawa przypraw wygląda tak samo jak w przypadku mięsa- każdy daje to co lubi

WYKONANIE:

* kapuste szatkujemy na cienkie paski
* pieczarki i cebulę kroimy w kostki/piórka/paski- jak kto chce
* mięsa kroimy w kostkę
* wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy aż nieco zmiękną
* po kilkunastu minutach dokładnie mieszamy całość, dodajemy wszystkie przyprawy+ przecier pomidorowy i podgotowujemy jeszcze z kilkanaście minut, aby wszystko się "przegryzło", po czym ponownie mieszamy
* taka zupa jest już gotowa do zjedzenia (smakuje świetnie, odpowiednia gestość sprawia, że może byc dla niektórych rowniez jako sos do ryzu/kaszy, etc)

BTW i kcal zależne jedynie od rodzaju użytego mięsa i jego ilosci. Cała reszta to warzywa. Brak tłuszczu dodatkowego. Zapach i smak bardzo pikantny. Zupa syta, rozgrzewająca, smaczna i prosta w wykonaniu.

FOTA (jeszcze w garze, zaraz po ugotowaniu).




Stop wishing start doing

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94931 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
papryka ostra wędzona?nie widziałem jeszcze takiej przyprawy.

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
w standardowych sklepach i na działach z przyprawami nie ma szans tego kupic. Ja sie w takie nietypowe przyprawy zaopatruje w ulubionym sklepie internetowym, który ma chyba wszystkie przyprawy z kuchni świata. One są ręcznie pakowane, niezwykle aromatyczne i zawsze świeże. Paprykę wędzoną mam zarowno ostrą, jak i słodką (obie fantastyczne), nadają potrawom smaku, coś w stylu BBQ, zwlaszcza tam gdzie przydałaby sie np. jakaś kiełbasa, boczek, etc...(aby dodac tego specyficznego aromatu)

Stop wishing start doing

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 400 Napisanych postów 5586 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 39451
Jak mozesz, to podaj linka do tego sklepi tu albo na PM.

Ile trzeba wlozyc pracy by najlepszym byc? Tysiace godzin, 300 poza domem dni...

Moj dziennik crossfit:

http://www.sfd.pl/Dziennik__Z_crossfitem_po_formę-t857818.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 369 Napisanych postów 8676 Wiek 44 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 130653
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 755 Wiek 28 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 11547
Wygląda smakowicie! napewno wypróbuje gdy będę miał czas . soga dam

http://www.sfd.pl/czaro_masa_wakacje-t929562.html

"Nikt nie będzie się śmiał z gościa który może przyj**ać"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 199 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 9893
Po pierwsze serdeczne dzięki za przepis. Zupka jest super. Dzisiaj u mnie w domu powstały dwa gary. Jeden zrobiłem ja drugi moja żona. Mój był robiony według przepisu powyżej. Moja lepsza połowa zaproponowała następujące zmiany:
- Mięso i pieczarki podsmażyła na łyżce oleju kokosowego przed wrzuceniem do garnka.
- Zamiast ostrych przypraw i papryki wybrała: lubczyk, majeranek i tymianek.
- Razem z pomidorami do zupy wrzuciła sporą garść soczewicy.

W jej wersji powstała pyszna, łagodna w smaku zupa. Dzięki dodaniu soczewicy znacznie bardziej sycąca od oryginału. Jeśli tylko dieta pozwala wam na nieco więcej węglowodanów to polecam spróbować.

Pośmiertny awans lub proces za przekroczenie uprawnień - dylemat policjanta.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 809 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10481
ile mniej więcej wody ;)? 1-1,5 l?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 94931 Napisanych postów 364912 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1670438
wody daj wg własnych upodobań w zależności jaką lubisz zupe,lepiej dac mnie zawsze mozna dodać

treningi,suplementacja,odblokowanie [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 809 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 10481
zrobiłem ;) wyszła b.dobra... przecier zastąpiłem pomidormai w puszcze :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 9994 Napisanych postów 5638 Wiek 44 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 18404
też zrobię z pomidorami z puszki
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Hummus

Następny temat

[LC] Rolada ze schabu faszerowana guacamole i mozarellą

WHEY premium