* kapusta pekińska (ja dałam pół dużej)
* 2 cebule
* 6 dużych pieczarek
* przecier pomidorowy 0,5 litra (ja kupuje taki, który w skladzie ma 99% pomidorów i sól. Zadnego cukru, etc. Moze byc tez dobry koncentrat)
* 200g filetu z kurczaka
* 200 g karkówki
oczywiście mięsa można użyc wszelakie- wedle upodobań/diet.
* przyprawy (ja użyłam: mnóstwo chilli, pieprzu czarnego, oregano, ostrą paprykę wędzoną i mieszankę do kababu/gyrosa z kamisa, aby nadac zupie lekko orientalnego smaku). W zasadzie sprawa przypraw wygląda tak samo jak w przypadku mięsa- każdy daje to co lubi
WYKONANIE:
* kapuste szatkujemy na cienkie paski
* pieczarki i cebulę kroimy w kostki/piórka/paski- jak kto chce
* mięsa kroimy w kostkę
* wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy aż nieco zmiękną
* po kilkunastu minutach dokładnie mieszamy całość, dodajemy wszystkie przyprawy+ przecier pomidorowy i podgotowujemy jeszcze z kilkanaście minut, aby wszystko się "przegryzło", po czym ponownie mieszamy
* taka zupa jest już gotowa do zjedzenia (smakuje świetnie, odpowiednia gestość sprawia, że może byc dla niektórych rowniez jako sos do ryzu/kaszy, etc)
BTW i kcal zależne jedynie od rodzaju użytego mięsa i jego ilosci. Cała reszta to warzywa. Brak tłuszczu dodatkowego. Zapach i smak bardzo pikantny. Zupa syta, rozgrzewająca, smaczna i prosta w wykonaniu.
FOTA (jeszcze w garze, zaraz po ugotowaniu).
Stop wishing start doing