Składniki:
- mięso mielone (indyk lub szynka z wieprza z biedry) - 250-300g
-cebulka - 1 szt
- 5 jaj L (5 białek, 2 żółtka) + 1 jajko do mięsa
- koncentrat pomidorowy - łyżka ok 20g
- 6 plasterków sera żółtego Tenery light (lidl)*
- dodatki: przyprawy - papryka ostra, slodka, pieprz, sól, czosnek, nada się tez mieszanka włoska, oregano, bazylia, maryha, kto co lubi :)
szczypta sody oczyszczonej,
- otręby pszenny i łyżeczka mąki (niekoniecznie)
* ser żółty mozna dac obojetnie jaki z każdym wyjdzie, mój jest smaczny i ma mniej tłuszczu :)
Wykonanie:
0) włączamy piekarnik na 200C termoobieg. Wlewamy gar wody i do wody wkładamy mięso, niech się gotuje! ok 20min
1) białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej (usztywnia pianę). dodajemy 2 żółtka, łyżkę otrebów, ewentualnie łyżeczkę maki jak ktoś chce bardziej 'twarde'. Doprawiamy solą, czosnkiem i zielonymi przyprawami.
2) wylewami na blachę do pieczenia masę jajeczną, pieczemy ok 15min.
3) na patelni szklimy cebulkę.
4) Odcedzamy mięso z wody. Do mięsa dodajemy cebulkę , koncentrat, przyprawy czerwone (papryka, chili, włoskie) i wbijamy jedno całe jajko.
5) Wyjmujemy biszkopt z piekarnika. Nakłądamy na gorący placek ser żółty. Na ser kłądziemy mase z mięsa. Zawijamy w roladę.
6) Podpiekamy jeszcze ok 10-15min w piekarniku (żeby nam sie jajko ścięło i wszytsko kupy trzymał)
Smakuje Jedwabiście super!
SKŁAD na całość BTW;
szynka - 20/5/1,5
6 białek - 24/0/1,5
3 żółtka - 6/16,5/0
cebulka - 1/0/5
koncentrat - 1,5/0,5/4
ser Tenery light - 21,5/14,5/7
otręby - 1/0/5
SUMA BTW = 75/36,5/19
kcal około 620
fota na talerzu w towarzystwie grochu i brokuła.