SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Niestandardowa dieta dla studenta.

temat działu:

Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3551

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Skrót naprawdę wielki. Masz wymienić potrawy i pokarmy które tolerujesz dobrze i te jakie tolerujesz gorzej. Chodzi mi również o Twój subiektywnie pojmowany komfort trawienny.

Jadlospis aktualny zawiera błędy.

Dlaczego jesz śniadanie w postaci gotowej zupy? Zupy powinieneś jeść przecierowe, domowe.

Sam przygotowujesz obiady, czy kupujesz / zamawiasz gotowe?

Jak tolerujesz pieczywo? Nie powoduje nasilenia objawów kiedy zjesz go więcej?

Jak tolerujesz nabiał?

Ja znam ogólne zalecenia dla Twojej przypadłości, ale często są diametralne różnice w konkretnych przypadkach dotyczące tolerancji. Stąd pytam.

Smażone produkty należy usunąć jeśli chcesz zwiększyć kaloryczność.

Tłuszcz jajeczny - OK, tłuszcz mleczny (masło) - ok. Są to tłuszcze w miarę lekkostarwne (o ile nie są smażone).

Prosiłbym byś odpowiedzi udzielał w sposób czytelny, tak by łatwo się czytało



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-14 23:49:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68
Sam gotuje. Nie wiem dlaczego ale te zupy po prostu są najbardziej przyswajalne.
Dodatkowo zażywam jedną kapsułkę/saszetkę dziennie lactan forte.
Chleb w ilości jakiej podałem nie prowadzi do niczego niedobrego. Jajka są smażone ( w końcu są w postaci jajecznicy).
Potrawy wymienię jutro poniewaz w tym momencie nie specjalnie mam dużo czasu.
Czy moja budowa ciała może być wynikiem nieprawidłowego metabolizmu ( w mojej rodzinie faceci zaczynają mężnieć dopiero ok. 22 roku życia a wcześniej są właśnie mojej budowy ciała).
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Twoja budowa i masa ciała to wypadkowa z wielu czynników, w tym: genetyki, diety i stanu zdrowia. poczekam na resztę wpisu (najlepiej dokładny sposób przygotowania potraw) i coś pomyślimy.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68
Jutro ok. godz. 19-20 uzupełnię całość.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Spoko
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68
Mleko nie bardzo podchodzi. Jak już to w postaci serów (ale też w niewielkich ilościach).
Filet z indyka jest pieczony w piekarniku w rękawie foliowym.Kasza/ ziemniaki jest gotowana w wodzie.
Kurczak (niezależnie do jakiej potrawy) jest podsmażany na niewielkiej ilości oliwy. Jeśli jest z sosem słodko kwasnym to sos jest wrzucany na patelnie do kurczaka a po wymieszaniu i podgrzaniu nakładany na ryż. Warzywa i owoce z tej potrawy wybieram i odkładam.

Jajecznica smażona także na niewielkiej ilości oliwy.
Ryby smażone na niewielkiej ilości oliwy.
Do wszystkich mięs/ryb dodaje co najmniej 3 przyprawy: czosnek granulowany/pieprz/sól.
Nie toleruje takich rzeczy jak : Bakalie/jogurty/chipsy/frytki/świeże owoce i warzywa. jako że cięzko jest mi tak z pamieci wymienić resztę dopiszę jak mi wpadnie do głowy.
Wszyscy dietetycy u których byłem ( a nawet chirurg który mnie operował) polecał aby przyjmować popularny wysokoenergetyczny i wysokobiałkowy preparat odżywczy w płynnej formie (nazwa zaczyną się na N - nie piszę pełnej nazwy bo nie chcę robić reklamy) ale to praktycznie przelatywało przez mój układ pokarmowy jeśli nie było dodatkiem do posiłku (czyli wypiłem przed jedzeniem a nie po).

Ze względu na to, że sam muszę sobie gotować a po powrocie z uczelni jestem głodny i chcę zrobić coś na szybko bazuję na tych kilku potrawach. Na razie nie powiększyłem swojego jadłospisu.
Nie powinienem wszystkiego smażyć ale za bardzo nie wyobrażam sobie jak gotowane mięso/ryby mogą być jakkolwiek zjadliwe.
Proszę mi wybaczyć nieprofesjonalne wypowiedzi ale nie siedzę w temacie i nie wiem co jest najważniejsze.
Przepraszam za chaotyczność moich wypowiedzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
W Twoim wypadku należy zrobić dwie rzeczy: zwiększyć kaloryczność i poprawić jakość żywności. Sugeruję ograniczać smażenie produktów, polecam natomiast gotowanie na parze. Piszesz, że masz problemy z owocami - a jak jabłka i banany? Te powinny być dobrze tolerowane.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 22 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 68
Za jabłkami jak i bananami nie przepadam.
Poza tym co mi "dadzą" te owoce?
Jak zwiększyć tą kaloryczność?
Czy w grę wchodzą jakieś mass gainery/suplementy czy inne odżywki?


Zmieniony przez - Zimny P w dniu 2011-11-15 22:35:52
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Co do gotowanych potraw spróbuj czegoś takiego (dwie porcje, bo jednej nie opłaca się gotować):
- 250 - 350g mintaja lub halibuta (filet)
- 1 - 2 marchewki
- pietruszka korzeń
- odrobina czosnku (jeśli możesz sobie pozwolić)
- sok z cytryn (j/w)
- sól jeśli solisz
- łyżeczka masła
- 1 pomidor
- trochę oliwy

Rybę skrapiasz mocno sokiem z cytryny i posypujesz przyprawami, które możesz używać. Zostawiasz tak rybą na jakiś czas. Marchewkę i pietruszkę kroisz w paski lub kawałki, kładziesz do garnka do gotowania na parze, układasz na w/w kawałki ryby i dajesz wyciśnięty lub pokrojony czosnek. Gotujesz pod przykryciem ok. 20 minut. Rybę podajesz z łyżeczką masła i gotowanymi ziemniakami.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-11-15 22:41:11
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Brak możliwości podjęcia kontaktów stacjonarnych jak i sama konwencja tego działu uniemożliwia mi opracowywanie precyzyjnych zaleceń żywieniowych. Ograniczę się też do ogólniejszych zaleceń. Staraj się też uzupełnić dietę o lekkostrawne źródła skrobi, takie jak np ryż biały który jest zazwyczaj dobrze tolerowany pokarmowo. Rano możesz uwzględnić jaja gotowane na pół-miękko (tak by białko było ścięte, a żółtko płynne). Również wafle ryżowe jako mobilne źródło energii mogą stanowić dobre rozwiązanie, choć same w sobie super smaczne nie są. Sukcesywnie powinieneś dodawać kalorii z lekkostrawnych i dobrze tolerowanych pokarmów. Poprawiając ich jakość poprzez lepszą obróbkę termiczną - będziesz lepiej tolerował większe ich ilości. Warto uzupełnić dietę o preparat wielowitaminowy i kwasy tłuszczowe omega 3.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kto ma racje

Następny temat

Budowa i praca mięśni - podstawowe informacje

WHEY premium