SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

bialko - izolat, koncentrat - watpliwosci

temat działu:

ATLETA

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 34989

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 215 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10812
Wiatm Verona!!
wczoraj zakupiłem nowy numer "Kulturystyki i Fitness - Sport dla wszystkich" nr.6. Jest tam wielki art pan Sławomira Ambroziaka pod tytułem BV. Jest napisany naprawde bardzo przystępnie i jasno. Jak sam go przeczytałem to wyjaśniło mi się wiele spraw odnośnie sporzywania róznych postaci białka. POLECAM ten art.

Jak uruchomie dziś skaner to postaram się go podać na SFD.

Pozdrawiam Dracula

Pozdrawiam Dracula

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 215 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 10812
O to wspomniany artykuł pana Sławomira Ambroziaka. Mam nadzieję że nie będzie miał mi tego za złe. Nie udało mi się zeskanować jednego z obrazków ilustrujących proces recylikngu. Mam nadzieję że prgram skanujący nie zmienił treści tekstu. Starałem się go uważnie przeczytać, ale zawsze mogą się zdarzyć wpadki.

"W poprzednim numerze naszego miesięcznika, starałem się wyczerpująco opisać białka serwatkowe. Przedstawiłem ten problem w szerokim aspekcie historycznym i naukowym. Po publikacji otrzymałem telefonicznie i elektronicznie kilka próśb o ponowne wyjaśnienie istoty wskaźnika BV.
Widocznie interpretacja dokonana w poprzednim artykule wydała się wielu czytelnikom dość zagmatwana. Nic w tym dziwnego! Prosta interpretacja wskaźnika BV to naprawdę niełatwe zadanie! Mam nadzieję, że dzisiejsza próba wyjaśnienia istoty problemu będzie czytelniejsza i lepiej zrozumiała! Organizm przeciętnego, dorosłego, zdrowego mężczyzny wymienia dziennie ok. 140 g białek. Białka kontrolują wszystkie procesy życiowe. W efekcie swojej pracy zużywają się i muszą być zastąpione nowymi. U dorosłej osoby (zdrowej i nieobciążonej ekstremalnymi wysiłkami fizycznymi) nowych białek powstaje dokładnie tyle, ile uległo zużyciu. Wymianę białek mierzymy obrotem budującego białka azotu - bilansem azotowym. Zatem u dorosłych bilans azotowy „wychodzi na zero", czyli zachowana zostaje równowaga azotowa.
Nie musimy jednak - dla zachowania równowagi azotowej - spożywać aż 140 g białka dziennie. Połowę tej puli, tj. około 70 g, pokrywa białko z recyklingu. Jest to białko własne organizmu (endogenne), raz już zużyte i odbudowane ponownie. Wystarczy, więc pokryć pokarmem brakującą połowę - drugie 70 g.
Białko białku nie równe
Naukowcy dawno już zaobserwowali, że białko białku nie równe. Właściwie, żadne białko pokarmowe, podawane w ilości 70 g nic jest w stanie zrównoważyć dokładnie bilansu azotowego, organizmu dorosłego mężczyzny. Jednak istnieją białka, które równoważą ten bilans już w porcjach 75-cio gramowych, ale i takie, których spożywać trzeba aż 120 g.
Potrzeby społeczne
W okresie międzywojennym i powojennym, ustalenie przydatności poszczególnych białek pokarmowych było niezwykle istotnym zagadnieniem, gdyż pozwalało podejmować skuteczną walkę z plagami głodu, dotykającymi różne rejony świata. Białko jest najważniejszym składnikiem pokarmowym, gdyż głodzony organizm ginie wtedy, kiedy traci połowę azotu, zgromadzonego w białkach ustrojowych. W owym czasie, dwóch młodych biochemików - Thomas i Mitchell wymyśliło metodę ustalania wartości biologicznej białek, określaną skrótem - BV Tę metodę (nie będziemy wnikać w jej techniczne szczegóły) stosuje się powszechnie do dnia dzisiejszego.
BV informuje nas o procentowej wartości danego białka dla równoważenia bilansu azotowego, w stosunku do białka endogennego, podlegającego recyklingowi.
Praktycznie:
Wiemy, że wartość biologiczna białka jaja (BV) wynosi 88; Z tego wynika, że: dla wyrównania bilansu azotowego musimy spożyć go nie 70, ale ok. 80 g (70 g: 88% = 79,55 g) BV 79 to wskaźnik wartości biologicznej białka z piersi kurczaka. Dla wyrównania bilansu azotowego trzeba zjeść ok. 89 g. takiego białka. Znacznie gorzej ma się sytuacja w przypadku białek roślinnych. Np. białka ziemniaczanego trzeba by spożyć, aż 116 g, gdyż jego BV wynosi ledwie 60!

Cenny wskaźnik
BV zyskał szczególną popularność na przełomie XX i XXI wieku, kiedy okazał się cennym wskaźnikiem, ułatwiającym planowanie sportowej. Diety. W sporcie zaleca się znacznie wyższe spożycie białek, gdyż tutaj z reguły chodzi nie tylko o wyrównanie bilansu azotowego, ale też o stworzenie bilansu dodatniego - zatrzymanie białka w organizmie. Właśnie to zatrzymywane białko jest podstawą adaptacji wysiłkowej
- umożliwia rozwój masy, siły i wytrzymałości mięśniowej. Szacuje się
że przeciętnie zapotrzebowanie sportowca jest dwukrotnie większe, niż zapotrzebowanie normalnego (zdrowego, mało aktywnego mężczyzny. Zatem sportowiec powinien spożywać nie 70, ale 140 g białka w przeliczeni na białko BV 100, czyli endogenne, podlegające recyklingowi Znając BV poszczególnych białek łatwo obliczyć, że białka jajecznego potrzeba tu ok. 160, zaś drobiowego ok. 180 gramów.
Dlaczego nie 100?
Najlepsze białka pokarmowe mogą osiągać wartość BV bliską (na przykład izolat białek jajecznych ma BV-99), jednak wartości tej przekroczyć nie mogą! Wartość 100, czyli 100% przyswajalności, to wartość wzorcowa, zarezerwowana dla białka wewnętrznego (endogennego), podlegającego recyklingowi. W przypadku białka endogennego, jego ilość ulegająca rozpadowi (katabolizmowi), zawsze jest równa ilości, ulegającej odbudowie (anabolizmowi). Białka pokarmowego (egzogennego), rozpada się więcej, niż wbudowuje w struktury organizmu. To sprawia, że dla zrównoważenia, bilansu azotowego- potrzeba go więcej, niż białka endogennego. Stąd wartości BV tych białek są mniejsze od 100!
Istnienie białka o BV wyższym niż 100 jest niemożliwe! Współczynnik ponad 100 oznaczałby, że więcej takiego białka ulega wbudowaniu, aniżeli rozpadowi i eliminacji, co samo w sobie tworzy dodatni bilans azotowy — efekt anaboliczny. To przeczy podstawowemu dogmatowi nauk o żywieniu, głoszącemu, że spożywane białko nie jest magazynowane w organizmie, tak, jak np. tłuszcze i węglowodany.
W życiu dorosłym, w normalnych warunkach, jeżeli spożywamy więcej białka, aniżeli limit niezbędny do wyrównania bilansu azotowego, jego nadmiar jest degradowany i usuwany poza organizm - równowaga azotowa zostaje zachowana - bilans azotowy równa się zero.
Jednak organizm poddany znacznemu przeciążeniu, np. treningowi sportowemu zaczyna wytwarzać więcej hormonów anabolicznych, intensyfikujących syntezę białek, które umożliwiają ich zatrzymywanie - tworzenie dodatniego bilansu azotowego.
Właśnie hormony, a nie bezpośrednio poziom spożycia białka, decydują ostatecznie o wartości bilansu azotowego! Z tego też powodu takie hormony, podawane z zewnątrz są skutecznymi lekami anabolicznymi, stosowanymi w lecznictwie i w zakazanym dopingu farmakologicznym.
Więcej niż 100!?
Gdy po raz pierwszy ustalono wskaźnik BV dla wąskiej frakcji białek, określanej skrótem WPI, wyizolowanej z długo niedocenianego produktu technologii mleczarskiej - serwatki, badacze osłupieli!? BV 159!? Nikt nie potrafił takiego wyniku zinterpretować. Dopiero po kilku latach naukowcy skojarzyli i zestawili fakty.
Generalnie wszystkie spożyte białka trawione są do drobnych aminokwasów i jako takie, wchłaniane do organizmu, i ponownie odbudowywane. Do krwi, a z niej do innych tkanek w całości mogą być wchłaniane jedynie białka hormonalne, a więc tylko wytworzone we wnętrzu organizmu, wydzielane do krwiobiegu przez wyspecjalizowane gruczoły. Proces taki jest perfekcyjnie kontrolowany przez precyzyjne mechanizmy receptorowe. Jednak te same, precyzyjne mechanizmy receptorowe sprawiają, że organizm matki może zaopatrywać w białka hormonalne niewykształcony dostatecznie układ hormonalny noworodka. Zaobserwowano, że matczyny organizm wydziela białka hormonalne nie tylko do krwiobiegu, ale również do pierwotnego pokarmu noworodka - mleka. Dzięki obecności w przewodzie pokarmowym odpowiednich receptorów, wrażliwych na takie hormony, całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne, podobne do somatotropiny, wspomagające intensywnie wzrastający organizm. W życiu dorosłym, człowiek nigdy nie stykał się z nimi, gdyż technologie mleczarskie (niestety) zawsze skutecznie je eliminowały. Do czasu, aż jakiś szalony naukowiec nie wpadł na pomysł wyizolowania z serwatki WPI - frakcji, obfitującej w anaboliczne hormony białkowe...

W praktyce...
W praktyce, systematyczne spożywanie izolatu białek serwatkowych (WPI) oznacza niemal tyle, co wstrzykiwanie sobie hormonu wzrostu. Jednak w przeciwieństwie do „kuracji" hormonalnej, pozostaje w zgodzie z prawem sportowym, nie niesie zagrożenia, ale daje wymierny pożytek dla zdrowia, l tylko rozwija muskulaturę, również wzmacnia odporność na choroby, eliminuje wolne rodniki i wydłuża czas życia (u zwierząt laboratoryjnych aż o 60%).
BV 159 frakcji WPI daje też wymierną oszczędność w konsumpcji białek, jeżeli WPI potraktować, jako jedyne źródło białka pokarmowego, to sportowcowi – siłaczowi wystarczy ok. 88 g, zamiast zalecanych 140-tu. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć - działanie sensu stricte anaboliczne wykazują jedynie frakcje pełnych, niedenaturowanych, izolowanych białek serwatkowych (WPI) oraz ich hydrolizaty. Koncentraty białek serwatkowych (WPC) są znakomitym źródłem białka pokarmowego o BV 104, idealnie uzupełniającym sportową dietę, jednak o jedynie niewielkiej aktywności anabolicznej.
METABOLIZM BIAŁKA W RÓWNOWADZE
AZOTOWEJ
- W ORGANIZMIE
DOROSŁEGO,
MAŁO
AKTYWNEGO, ZDROWEGO MĘŻCZYZNY
Z tańszego WPC powinniście korzystać zawsze, kiedy zależy wam jedynie na uzupełnieniu diety w białko o najwyższej wartości pokarmowej. Znacznie droższe WPI i jego hydrolizat to już nie tylko suplementy białkowe, ale jednocześnie skuteczne, bezpieczne, dozwolone i zdrowe anaboliki. Sięgajcie po nie wtedy, kiedy zależy wam na szybkim przyroście siły i masy.
Mgr farm. Sławomir Ambroziak "
To jest ramka z boku.
"Właśnie hormony, a nie bezpośrednio poziom spożycia białka, decydują ostatecznie o wartości bilansu azotowego! Z tego też powodu takie hormony, podawane z zewnątrz są skutecznymi lekami anabolicznymi, stosowanymi w lecznictwie i w zakazanym dopingu farmakologicznym.



Pozdrawiam Dracula

Pozdrawiam Dracula

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 18 Napisanych postów 3735 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 17159
Ja w sumie zawsze po treniny jem Wpi Extensora a rano Matrixa a na kolacyjke tuńczyk. A mam pytanko czy po przebudzniu moge brać wpi? bo matrixa między posiłkami.

Pomogłem swoją wypowiedzią wejdz na http://www.pajacyk.pl
i naciśnij na brzuszek pajacyka.
Nadal członek Mafi 7 wspaniałych, wybrańców losu

¤¤ członek-mafia.suple.hardcor.pl ® ¤¤

¤¤ Wejdz na pajacyka http://www.pajacyk.pl ¤¤

Mam braki jak każdy , staram sie je zawsze minimalizować, aby pomagac sobie i innym®

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 11477 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 94174
Po przebudzeniu najlepiej BCAA, Amino proste, HMB lub glutaminę a za 20 minut obfity posiłek

SONBATY http://www.atleta.pl
Czlonek mafia.suple.hardcor.pl

sonbaty http://www.atleta.pl


członek mafia.suple.hardcor.pl

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 967 Napisanych postów 19326 Wiek 40 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 158882
to wpi juz dziala jak hormon wzrostu) ale nie szkodzi jak hormonki...hehe
sog za artykuł

<<<Champions
are Made
Not Born
>>>

<<<Champions
are Made
Not Born>>>

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 84 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3586
Przepraszam że odgrzebuje temat, ale nic nie udało mi się znaleźć nt

"całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne"

Jakie białko które jest w WPI a nie ma w WPC to hormon?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 84 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3586
Przepraszam że odgrzebuje temat, ale nic nie udało mi się znaleźć nt

"całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne"

Jakie białko które jest w WPI a nie ma w WPC to hormon?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 84 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3586
Przepraszam że odgrzebuje temat, ale nic nie udało mi się znaleźć nt

"całe białka hormonalne przedostają się do krwi dziecka, a stąd do innych tkanek. Niektóre z tych białek to hormony anaboliczne"

Jakie białko które jest w WPI a nie ma w WPC to hormon?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
A CFM uważacie za chwyt marketingowy czy naprawde jest tak jak jest napisane w opisach i na etykietach? Lepsze od WPI?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 84 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 3586
CFM to sposób otrzymywania a nie typ białka. WPI Treca (Isolite) jest wg tego co podają otrzymywane w tym procesie.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

IZOLAT OLIMPA 95%

Następny temat

Sonbaty - pytanko.....

WHEY premium