Son pisze:
"izolat ma znacznie wyższe BV (stopień przyswajalności białka). Izolat ma 159 a koncentrat 104 (odnosnikiem jest białko jaja kurzego które ma BV100). Krótko mówiąc, przy niewielkiej różnicy w cenie lepiej kupić te z izolatu"
Bigger pisze:
"izolat jest o jedno oczko wyzej zaawansowaną postacia białka od koncentratu....
i kiedy potrzebujesz białka najwyzszej jakosci i w szybkim czasie-woowczas mozna zapodac izolat...
pozatym w izoltach (tych dobrych)praktycznie wyeliminowana jest laktoza,wystepuje wieksze stezenie białka..oraz inny układ aminokwasowy.."
Góral mowi:
"Izolat BV 159 koncentrat BV 104. BV-to wartosc biologiczna bialka. Patrzac na jakosc izolat to najlepsze bialko na rynku, tylko troche drogawe. "
Ambroziak mowi:
"Prawdopodobnie różnice w BV biorą się z różnych metod izolacji. Możliwe, że ultrafiltracja, dając białka nie zdenaturowane, umożliwia uzyskanie wyższego BV. Zwróćcie uwagę na fakt, że producent podaje duże wachania Bv - od 100 do 159.
Clarity, w danym rodzaju białka, generalnie profil aminokwasowy powinien być zbliżony, chyba, że jakiś proces technologiczny go zmienia.
Wydaje mi się, że producent podaje w tej informacji dne z piśmiennictwa, a nie konkretne badania wartości biologicznej swojego, konkretnego produktu. Jednak, mogę się mylić.
Reasumując: BV jest jednym z parametrów określających wartość pokarmową białek. Generalnie, wskaźnik ten powinien być podobny dla danego rodzaju białka - np. kazeiny, ovoalbuminy, laktoalbuminy,
..... i dalej:
WPC to kncentrat białek SERWATKOWYCH, zaś WPI - izolat białek SERWATKOWYCH. W serwatce nie ma kazeiny! Już doczytałem i wiem, mniej więcej, o co chodzi. Białka serwatkowe składają się w ok 80-ciu procentach z laktoalbumin, a reszta to immunoglobuliny, albuminy osocza, metaloproteiny i inne, drobniejsze białka. W procesie izolacji pozostają głównie laktoalbuminy, o wyższym BV, od pozostałych białek serwatkowych. "
A tu poczatek opisu Matrixa Olimpa:
"OLIMP Whey Pro Matrix jest unikalną, kompleksową kompozycją najwyższej jakości, koncentratu (WPC), izolatu (WPI), hydrolizatu (WPH) białek serwatkowych oraz peptydu glutaminowego, wzbogaconą w substancje antykataboliczne (glutaminę i taurynę), aktywatory metaboliczne (cholinę i inozytol z lecytyny) oraz witaminy i minerały, "
Przeczytalam wszsytko o tych izolatach, koncentratach....
O Hydrolizacie nic nie znalazlam...
Czy ktos moze mi to wyjasnic: "jak chlop krowie na granicy"?????
Izolat od koncentratu rozni sie generalnie zawartoscia bialka (na korzysc izolatu) i BV bialka - tez na korzysc izolatu.
Tak??
Tylko czy BV oznacza szybkosc przyswajania tego bialka - czy ilosc jaka sie moze przyswoic??
bo Kain z kolei pisze:
"Wartość BV jest uzależniona od bilansu aminokwasów w danych pokarmach lub odżywkach.Im bardziej ten bilans przypomina bilans organizmu tym wyższe BV a im wyższe BV tym więcej
białka z danego produktu pozostanie w organiźmie i pośrednio przyśpieszy to wzrost mięśni."
Ale w takim razie dlaczego mowi sie, ze serwatka (chyba ma wysokie BV - tak??) szybko sie wchlania?? A nie mowi sie ze LEPIEJ sie wchlania??
Reasumujac:
BV - szybkość wchlaniania czy ilosc??
Izolat, koncentrat, hydrolizat - jesli zle zrozumialam roznice miedzy nimi - to prosze o wyjasnienie.
I ostatnie -
czy w takim razie mozna powidziec ze obiektywnie najlepsza odzywka bialkowa to taka, ktora zawiera izolat, koncetrat i hydrolizat - bo jest najbardziej zroznicowana i moze uwalniac to bialko do organizmu w dluzszym czasie a przez to lepiej sie przyswoic??
Czy w ogole cos mieszam??
A jesli nie mieszam to jakie bylyby teoretycznie idealne proporce tych skladnikow???
JEsli pytanie jest idiotyczne to z gory przepraszam....
ale
naprawde nie bardzo rozumiem......
Son - mam nadzieje ze nei wezmiesz mi za zle zasmiecanie Twojego dzialu, ale w suplach dziwny tlok panuje a tu i tak zbiera sie smietanka Expercka

------------------------------
"When you exercise, your goal isn't to burn fat, it's to become a fat burning machine"
-------------------------
Twarda, syntetyczna i leniwa Efka
--------------------------
Doradca Trójboj
Twarda, syntetyczna, leniwa i d****na Efka