co do dobrego gainera problematyka lezy w zastosowaniu kompleksu błonnikowego ( jego zadnaiem jest spowolnienie wchłaniania węgli i uzyskanie nie piku na wykrsie ale trapezu :czyli stałego poziomu węgli w krwiobiegu, choć perzez 2 do 3 godzin). minimalna zawartośc błonnika w tabeli która moze wskazywac na to ze gainer posiada taki kompleks bonnika to kolo 5g/100g (guma guar, guma ksantan, karboksymetylozeluloza, guma gelan, mączka chleba swiętojańskiego i wiele innych - kwestja odp. ich doboru, proporcji i charakterystyki ale to juz jest jedynie na specyfikacjach surowca które to specyfikacje ma producent), dalej zastosowanie węglowodanów które wchłaniaj sie w jelicie grubym (powinno ich być srednio 5g/100g produktu. kolejna sprawa to rodzaj węglowodanów : maltodekstryny niskocukrzone a te są zazwyczaj droższe niż te wysokocukrzone , które o wiele szybciej sie wchlaniaja i daj pik w wykresie a nie trapez. te niskocukrzone sa tańsze od wysokocukrzonych które maja mniej złozoną formę. producent podaje np : maltodekstryny ( ale juz nie ma obowiązku podawania czy śa to wysoko czy niskocukrzone) dalje jest obowiązek podania w tej og puli eglowodanów ilośc cukrów prostych - i na to trzeba zwrócic uwagę ! dalej białko : powinno być koncentratem
białek serwatkowych, uwaga : czesto w pule białkowa wliczne sa aminokwasy jak tauryna, a jest ona ponad 3 razy tansza niz białko serwatkowe, dalej kreatyna : też jest wliczna w pule białkową to świadczy o oszczędności bo cena netto kreatyny jes te znizsza niz cena bialka serwatkowego...... duzo tego jest . wyjdzie art od IHS TEAM w temacie gainerów to Kolegom go wrzuce i sporo sie rozjasni. (jest duzop kwestji jak witaminy i mineraly zwarte w gainerach , bialka, błonnik, aromaty naturalne czy sztuczne, barwnii naturalne czy sztuczne,słodziki te które mają ADI i te zdrowe które nie mają ADI ...)
pozdr.
mc
ps
za 2 do 3 mies postram sie ten art Kolegom wrzucic