Szacuny
0
Napisanych postów
65
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
610
- tak się zastanawiam, bo np. z takiego makaronu mamy 15 g białka a z płatków owsianych 10g, ale są to białka roślinne czyli niepełnowartościowe... czy by nie skupić się raczej na białku pochodzenia zwierzęcego a te roślinne w mniejszym stopniu ująć w obliczeniach ?
- też wiadomo, że każdy ma inną przemianę materii i inaczej przyswaja pokarm, trochę białka może "przepadać" też gdy poddajemy jedzenie różnej obróbce np. termicznej... właśnie jak się dostarcza białka w ilości 2g/kg to przecież nie wszystko zostanie wchłonięte i tak 1/3 się straci, więc nie lepiej byłoby dostarczyć więcej tego białka powiedzmy 3g/kg, a ten niewielki nadmiar, który może zostać po prostu organizm wydali???
Zmieniony przez - kamil636 w dniu 2011-07-14 01:38:20
Szacuny
5
Napisanych postów
1068
Wiek
30 lat
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7451
1.Niepenowartosciowego nie wliczasz do btw.
2."trochę białka może "przepadać" też gdy poddajemy jedzenie różnej obróbce np. termicznej... " Wiekszej bzdury dawno nie słyszałem..
3."właśnie jak się dostarcza białka w ilości 2g/kg to przecież nie wszystko zostanie wchłonięte"
Zostanie wchłoniete tyle ile organizm potrzebuje czyli od ~ 30-40 g białka(z iloscia dokladna moge sie mylic)
"więc nie lepiej byłoby dostarczyć więcej tego białka powiedzmy 3g/kg, a ten niewielki nadmiar, który może zostać po prostu organizm wydali???"
Organizm NIE WYDALA BIAŁKA ale jak chcesz miec syfy na japie i chore nerki to jedz ile chcesz..
Szacuny
0
Napisanych postów
65
Wiek
30 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
610
moze jestem upierdliwy ale chce to dobrze rozumiec, juz tak dziekuje bo duzo zostalo wyjasnione... na przykladzie tej diety policzone bialko zwierzece to 125g a razem z roslinnym to 190, wiec zmniejszac np ilosc kuraka, twarogu do ogolnego rachunku 130g ( 2g/kg waze 65 kg)?