A istnieje możliwość pytam czysto teoretycznie, że energia potrzebna do strawienia, wchłonięcia czy syntezy białka może pochodzić z innych składników diety jak węglowodany czy tłuszcz?
tak
jesli masz jakies wegle/fat w diecie
a masz jeszcze glikogen + fat zapasowy
zawsze jakas pula bialka zostanie zamieniona na glukoze
a pozniej znowu w glikogen /byc moze w fat
proces plynny - tj. stale cos wyplywa a poznije cos te zapasy uzupelnia
jak bak w samochodzie
nie masz pozywienia/masz braki - idzie z zapasow
masz nadmiar -> uzupelnia sie braki
masz nadmiar glukozy -> idzie w glikogen -> masz pelne zbiorniki -> idzie w fat
tak na chlopski rozum piszac
co do bialka organizm potrzebuje jakies ~0,8g aby miec pozytywny bilans
u sportowcow,tymbardziej kulturystow nie jest to takie proste
zbyt wiele zmiennych
na pewno jest duzo duzo wiecej niz te 0,8
ile - nie wiadomo
duzo zalezy od rozkladu btw
masz malo wegli -> wzrasta
zapotrzebowanie na bialko
masz duzo wegli -> to zapotrezbowanie nie koniecznie musi byc juz takie duze
tj.nadal bedzie wieksze niz te 0,8g - ale spozywanie ogromne ilosci bialka robiac mase + spozywajac ogromne ilosci wegli + skonczy sie jeszcze szybszym ulaniem
im wiecej bialka spozywasz tym wiecej zamieni sie w glukoze!
tak jak pisal fataq - majac ~15% minimalizuje sie straty - tj. glownie idzie tam gdzie ma isc
spozywajac tak jak pisze kazam - 700-800g
wiekszosc pojdzie na glukoze/ew.pozniej w fat
to co ma zostac wykorzystane na odnowe/budowe zostanie wykorzystane
reszta 'zmarnowane' ( jesli mozna tak to ujac)
Ja średnio przyjmuję białka pełnowartościowego 3+ g i dopiero od takiego poziomu obserwuję jakiś progres wagowy więc by się zgadzało
nalezy obserwowac swoje cialo i dobierac wszystko pod siebie
jesli efekty widzisz spozywajac ponad 3g - widocznie tyle musisz spozywac
duzo tez zalezy od zrodel i jakosci bialka
czy od innych czuynnikow - jak np. ilosc wegli
Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-06-21 15:49:24