SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko - maksymalna ilość w 1 posiłku

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 63945

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205

troche inaczej liczymy BMR
dwa miechy temu przy wadze 100kg u mnie bylo to niespelna 3000kcal


....z tym ze przelicznik mam 1,4 max
15% =~1,1g/kgmc

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 183 Napisanych postów 12431 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 185431
bialko bialko ile cie spozywac trzeba
ten tylko sie dowie... no wlasnie c*** wie %)

jako ciekawostke dodam, ze istnieja tzw. bezweglowodanowe protokoly insulinowe gdzie stosuje sie 700-800g bialka dziennie i praktycznie 0 wegli /i modli sie zeby glukoneogeneza byla wystarczajaco efektywna %)/
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6515 Napisanych postów 62311 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 777735
co do TEF to bialka wynosi 20-30%
TEF to energia 'stracaona' aby strawic,wchlonac i rozdysponowac pokarm (bialko)

jak zmniejszyc tef poislku ?
jedzac mniej bialka


A istnieje możliwość pytam czysto teoretycznie, że energia potrzebna do strawienia, wchłonięcia czy syntezy białka może pochodzić z innych składników diety jak węglowodany czy tłuszcz? czy po prostu dana ilość z dostarczonego białka 20-30% zawsze ulega rozkładowi do glukozy i spożytkowane. Bo jeśli to 20-30% strat jest wartością stałą powszechnie zalecane wartości pełnowakrtościowego białka na kmc są z deczka za małe. Bo przyjmując 2,5g białka/kmc i odjęciu ów 30% zostaje go dość marnie

jeśli jestem w błędzie wyprowadźcie mnie proszę z niego

Ja średnio przyjmuję białka pełnowartościowego 3+ g i dopiero od takiego poziomu obserwuję jakiś progres wagowy więc by się zgadzało

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2011-06-21 09:54:14

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
A istnieje możliwość pytam czysto teoretycznie, że energia potrzebna do strawienia, wchłonięcia czy syntezy białka może pochodzić z innych składników diety jak węglowodany czy tłuszcz?
tak
jesli masz jakies wegle/fat w diecie
a masz jeszcze glikogen + fat zapasowy

zawsze jakas pula bialka zostanie zamieniona na glukoze
a pozniej znowu w glikogen /byc moze w fat
proces plynny - tj. stale cos wyplywa a poznije cos te zapasy uzupelnia
jak bak w samochodzie


nie masz pozywienia/masz braki - idzie z zapasow
masz nadmiar -> uzupelnia sie braki
masz nadmiar glukozy -> idzie w glikogen -> masz pelne zbiorniki -> idzie w fat

tak na chlopski rozum piszac

co do bialka organizm potrzebuje jakies ~0,8g aby miec pozytywny bilans
u sportowcow,tymbardziej kulturystow nie jest to takie proste
zbyt wiele zmiennych

na pewno jest duzo duzo wiecej niz te 0,8
ile - nie wiadomo

duzo zalezy od rozkladu btw
masz malo wegli -> wzrasta zapotrzebowanie na bialko
masz duzo wegli -> to zapotrezbowanie nie koniecznie musi byc juz takie duze
tj.nadal bedzie wieksze niz te 0,8g - ale spozywanie ogromne ilosci bialka robiac mase + spozywajac ogromne ilosci wegli + skonczy sie jeszcze szybszym ulaniem

im wiecej bialka spozywasz tym wiecej zamieni sie w glukoze!

tak jak pisal fataq - majac ~15% minimalizuje sie straty - tj. glownie idzie tam gdzie ma isc
spozywajac tak jak pisze kazam - 700-800g
wiekszosc pojdzie na glukoze/ew.pozniej w fat
to co ma zostac wykorzystane na odnowe/budowe zostanie wykorzystane
reszta 'zmarnowane' ( jesli mozna tak to ujac)


Ja średnio przyjmuję białka pełnowartościowego 3+ g i dopiero od takiego poziomu obserwuję jakiś progres wagowy więc by się zgadzało

nalezy obserwowac swoje cialo i dobierac wszystko pod siebie
jesli efekty widzisz spozywajac ponad 3g - widocznie tyle musisz spozywac
duzo tez zalezy od zrodel i jakosci bialka
czy od innych czuynnikow - jak np. ilosc wegli



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-06-21 15:49:24

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
A istnieje możliwość pytam czysto teoretycznie, że energia potrzebna do strawienia, wchłonięcia czy syntezy białka może pochodzić z innych składników diety jak węglowodany czy tłuszcz - oczywiście, tak właśnie się dzieje w dużej mierze.

Teoretycznie, optymalnym stanem, kiedy aminokwasy zawarte w pokarmie wykorzystywane są głównie na cele budulcowe jest taka dieta gdzie białko stanowi ok 10 - 15% kaloryczności jadłospisu. Im więcej białka spożywamy względem kalorii niebiałkowych - tym większa część aminokwasów zużywana jest na energię, ale nie koniecznie musi to być zależność wprost proporcjonalna.

EDIT: Solaros pierwszy

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-21 15:52:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
mam gdzie jakies badania - ale na razie nie zaglebialem sie w temat - ze z 1 g bialka spozytego powstaje jakies 0,5-0,7g glukozy!
tylko ze wiekszosc - jesli juz trafiam - to tyczy sie diabetykow

pewnie mam gdzie wiecej badan na zdrowych ludziach ale na szybkiegoo takie cos:

Glucose appearance rate following protein ingestion in normal subjects.

The fate of amino acids deaminated following protein ingestion is uncertain. Presumably, the majority of the carbon skeletons of the amino acids are converted into glucose in the liver. In the present study, tritiated glucose dilution tracer studies have been used to determine the effect of a protein meal on the glucose appearance rate in plasma. Five normal male subjects ingested 50 g of protein in the form of cottage cheese. The glucose appearance rate was determined using a constant infusion of 3H-glucose, and compared to the glucose appearance rate following the ingestion of just water in the same subjects over an 8-hour period. The total amount of protein deaminated and converted to urea also was quantitated. Urea production could account for the metabolism of 29.3 g of protein ingested, or 58.5%. Glucose appearing in the circulation as a result of amino acid metabolism determined by tracer methodology was 9.68 +/- 5.7 g. Based on the gluconeogenic potential of cottage cheese (42.3 g of glucose from 50 g of cottage cheese protein), this could only account for at most 43% of protein metabolized, or 23% of the total amount of protein ingested. The fate of the remaining amino acids metabolized remains to be determined.

http://www.jacn.org/content/11/6/701.abstract

spozyto 50g bialka w postaci sera

przez okres 8h zdeaminowane zostalo ~60% bialka
we krwiobiegu pojawilo sie ~10g glukozy pochodzacego z bialka

reszta w glikogen watrobowy?

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-06-21 16:43:30
1

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Szacuny 6515 Napisanych postów 62311 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 777735
dzięki serdeczne za wyjaśnienie panowie

niestety sogi już nie wchodzą, a się należą

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
solaros - nie zrozumieliśmy się. Ja mam świadomość, ze aminokwasy zawarte w białku mogą w efekcie zostać zużytkowane na cele energetyczne, tylko że proces ten zachodzi przy zbyt małej dostępności innych składników energetycznych takich jak kwasy tłuszczowe z glukoza z pokarmu (czyli przy spozywaniu posiłku składającego się jedynie z białka, zwłaszcza po okresie czasowego postu). Napisałem, więc:

jakoś nie chce mi się wierzyć by przypadku 15% udziale protein w kaloryczności jadłospisu tak się działo. - bo zrozumiałem że mówisz o sytuacji "konwencjonalnej", a nie eksperymencie gdzie podaje się samo białko i obserwuje co się z nim stanie.

Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-06-21 18:37:51
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 465 Napisanych postów 52009 Wiek 54 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 199651
Witam,mam pytanko jeżeli z grama białka powstaje 0.5-0.7 g glukozy.to ile glukozy powstanie z grama bcaa oraz z grama eaa??

Zmieniony przez - Pikaczumba w dniu 2011-06-24 15:14:43

WILNO I LWÓW,MIASTA POLAKÓW

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
tyle ile organizm bedzie potrzebowal



to jest jeszcze ciezsza kwestia niz co sie dzieje z glukozą po spozyciu
glukoza moze isc na cele energetyczne organizmu w okreslonym okresie czasu lub zostac zmagazynowana (glikogen/fat)
co proste - jesli chodzi o kazda osobe czy stan w jakim sie znajduje nie jest
najprosciej to co sie dzieje po spozyciu po poscie
ale sytuacja po poscie jest inna niz po 1-2posilkach
czy na koncu dnia
czy po treningu
itd.

bialko tak samo - dochodzi jeszcze tzw. turnowver bialka (te magiczne 0,8g ktore tez nie do konca jest pewne)
czy u osob cwiczacych dochodzi budowa nowych bialek miesniowych

ten aspekt u zwyklego Jasia Kowalskiego jest znikomy jesli jedynym zajeciem jest zmiana kanalow na pilocie od TV

zbyt wiele zmiennych aby to latwo okreslic
jaka czesc na pewno
jaka?
nie wiadomno
jak faftaq pisze - im mniej niebialkowych kcal tym wiecej bialka zostanie zamienione na glukoze

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-06-24 15:37:28

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Białko - dzienne zapotrzebowanie.

Następny temat

Przedtreningowa suplementacja - nieodzowna cześć potreningowej suplementacji?

WHEY premium