Co prawda ten przepis to żadne kulinarne odkrycie czy cuś, ale postanowiłem wrzucić go do działu - może ktoś się skusi
Składniki:
- 3 białka plus 2 całe jaja
- słodzik (wedle uznania)
- jedno większe jabłko (najlepiej o twardym miąszu)
- cynamon, imbir, kardamon (ewentualnie jakaś gotowa mieszanka przypraw do szarlotki)
Wykonanie:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na dość sztywną pianę, dodajemy żółtka, słodzik i dokładnie mieszamy
2. Jabłko myjemy, scieramy wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Posypujemy cynamonem (dość obficie), dodajemy po szczypcie kardamonu i imbiru. Ewentualnie posypujemy gotową mieszanką, jednakże zawierają one również cukier
3. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, gdy całośc lekko się zetnie na wierzch wykładamy jabłko, smażymy na małym ogniu.
Trzeba "wyczuć" odpowiedni moment nakładania jabłek - jak nłożymy za wcześnie, to opadną na dno; jeśli zaś zbyt późno to zamiast "ugrzęznąć" w pianie będą leżeć na wierzchu i po odwróceniu omletu mogą przywrzeć do patelni
4. Gdy spód się zrumieni, ostrożnie odwracamy omlet i dosmażamy
Wartości odżywcze na jednego omleta:
B - 24
T - 9
W - 13
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć wyłącznie całych jajek, dorzucić więcej jabłka itp
Kilka fotek (akurat ten omlet nie wyszedł za dobrze, trochę za długo smażyłem piankę bez jabłek; co nie znaczy, że wyszedł niesmaczny):
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-04-08 10:17:27
Zmieniony przez - tlusty_kot w dniu 2011-04-08 10:17:53