niczym nie przypomina znienawidzonej z dzieciństwa wątróbki, jabłka z czosnkiem nadają nowy, ciekawy smak, a orzechy i zioła dodają wykwintności

Składniki na 7 porcji:
-870g wątróbki drobiowej
-870g jabłek (wg upodobań, ja wybrałam słodkie, nie jakoś szczególnie, ale tez nie kwaśne)
-100g orzechów włoskich
-75g masła (zanim skrytykujesz masło przeczytaj: https://www.sfd.pl/-t725283.html)
-3 ząbki czosnku
-natka pietruszki, oregano, sól, pieprz
orzechów i masła można dać mniej
Wartości odżywcze na 1 porcję (1/7 całości):
B: 26g (w tym zwierzęce 24g)
T: 26g
W: 18g
400kcal
Wątróbka to źródło m.in. żelaza, witaminy B12, B9, B6, PP, A. Doskonały posiłek po oddaniu krwi. W wątrobie magazynowane są jednak toksyny i inne syfy zjadane przez kurczaki, nie polecam jeść jej częściej niż raz w tygodniu.
Wykonanie:
1.Jabłka obrać i pokroić w kawałki (nie muszą być małe wystarczy, ok 2x2x2cm), czosnek wycisnąć lub drobno pokroić
2.Podsmażyć/poddusić jabłka i czosnek na 1/3 masła
3.Przełożyć miękkie jabłko do osobnego naczynia
4.Podsmażyć na pozostałym maśle wątróbkę ok. 5min (ja smażyłam na raty: 2 razy. Całość mi się naraz nie zmieściła), dodać orzechy, natkę, oregano, sól, pieprz
5.Połączyć na talerzu jabłka z wątróbką
Zdjęcia:
Zmieniony przez - agak w dniu 2011-08-23 21:56:03