LINIA XTRA- To grupa produktów ActivLab : BCAA Xtra
Glutamine Xtra
Creatine Xtra
EAA Xtra
Leucine Xtra
Już od ponad trzech lat linia Xtra sie rozwija w dobrym kierynku oby tak dalej !!!.
Bcaa to powszechnie stosowany środek anty kataboliczny,zapobiegający utracie oraz zatrzymaniu rozpadu mięśni podczas wysiłkowi fizycznemu,a w szczególności ciężkim cw na siłowni.Bcaa to według mnie jeden z trzech podstawowych środków cw osoby 1 DIETA ,2 Białko ,3 Aminokwasy kiedy te trzy czynniki dobrze dobierzemy dodając solidny trening na budowę masy mięśniowej nasz organizm dostfarza rozrywania mięśni w skali mikroskopijnej dla tego ,żeby zabezpieczyć nasza aktualna masę mięśniową polecam picie BCAA XTRA co lepsze czujemy więcej energii dostarczanej do mięśni z naszego napoju ,oraz większą pompę w naczyniach krwionośnych w naszym organizmie.Ja pijac Bcaa na treningach odczówam mniejsze zmęczenie miesniowe ,kiedys używałem CARBO ale uważam, że aminokwasy rozgałęzione sa o wiele lepiej przydatene na treningu.Bcaa powino sie stosowac rano naczczo np z Kreatyna jesli robimy cykl , po posiłku obiadowym można go uzyc jako smaczny napoj do popicia obiadu,w czasie trwajacego treningu jak i po treningu oraz na noc żeby rosnac w nocy .
Leucyna XTRA przedewszytskim to nowosc w gamie Xtra jak i na Polskim rynku .To nowy wymiar Aminokwasów który w połaczeniu z BCAA i EAA daje nam ogromna synteze Anabliczną poszeżając łancuch poszczegolnych atomów białek.Nie mało zalet ma ten aminokwas ,stał sie przełomem w dziedzinie HMB majac podobne dziłanie obnizajace poziom insuliny co skutkuje wiekszym spalaniom tłuszczu niechcianego przeznas.Dla tego polecam stosowanie tych trzech aminokwasów w naszej codzinnej diecie.
EAA Xtra to jeden z najmocniejszych aminokwasów egzogennych juz jedna dawka tego produktu stanowi 100% zapotrzebowanie na 100 kiolo masy ciała,te liczby móia same za siebie.Dobrym sposobem jest stosowac to z wyżej wymienionymi aminokwasami działa antykatabolicznie jak każde z nich ale jako drugie wspomaga spalanie takanki tłuszczowej i budowania optymalnej masy miesniowej,do tego zapombiega rozpadu białek i miesni w naszym organizmie podczas mocnego wysilku fizycznego.
BCAA XTRA
dni nietreningowe (10 g) dni treningowe (20 g)
L-leucyna 2,5 g 5 g
L-walina 1,25 g 2,5 g
L-izoleucyna 1,25 g 2,5 g
L-glutamina 3,5 g 7 g
Leucyna XTRA
100 g L-Leucyna 50 g
Ca-HMB 20 g
w tym HMB 16 g
Dawkowanie DNI TRENINGOWE 10 gramów produktu 30 min przed treningiem i 10 min po treningu.
Dawkowanie DNI NIETRENINGOWE 10 gramów produktu przed posiłekiem i 30 min przed snem.
EAA XTRA
10 g 20 g
L-izoleucyna 1000 mg 2000 mg
L-leucyna 1950 mg 3900 mg
L-lizyna 1500 mg 3000 mg
L-metionina 520 mg 1040 mg
L-fenyloalanina 750 mg 1500 mg
L-treonina 750 mg 1500 mg
L-tryptofan 200 mg 400 mg
L-walina 1300 mg 2600 mg
Dibenkozyd 1,5 mg 3 mg
Dawkowanie DNI TRENINGOWE 10 gramów produktu 30 min przed treningiem i 10 min po treningu.
Dawkowanie DNI NIETRENINGOWE 10 gramów produktu przed posiłekiem i 30 min przed snem.
L-LEUCYNA - HO2CCH(NH2)CH2CH(CH3)2 (nazwa skrótowa Leu) – organiczny związek chemiczny, jest kodowanym aminokwasem alifatycznym, o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, obojętnym elektrycznie. Odkryta przez francuskiego chemika L. J. Prousta. Występuje we wszystkich białkach, duże ilości w albuminach i ciałach występujących w osoczu.
Należy do grupy aminokwasów egzogennych, niewytwarzanych przez organizm ludzki.
Ma postać białego proszku, jest rozpuszczalna w wodzie, jej temperatura topnienia wynosi 337 °C. Otrzymywana jest przez hydrolizę białek lub syntetycznie. Izomerem leucyny jest izoleucyna. Oba aminokwasy mają zastosowanie w medycynie.
L-walina -, Val, V, kwas L-2-amino-3-metylobutanowy, kwas L-(+)-aminoizowalerianowy, (CH3)2CHCH(NH2)COOH. Aminokwas egzogenny, wytwarzany przez rośliny. Substancja krystaliczna, trudno rozpuszczalna w etanolu, nierozpuszczalna w eterze dietylowym, słabo rozpuszczalna w wodzie. Składnik białek zwierzęcych i roślinnych, np. mioglobiny. Bierze udział w biosyntezie kwasu pantotenowego.
Izoleucyna (nazwa skrótowa: Ile) – organiczny związek chemiczny, izomer leucyny, aminokwas alifatyczny występujący w praktycznie każdym białku, obojętny elektrycznie. Należy do aminokwasów egzogennych czyli nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem. Duże jego ilości znajdują się w kazeinie, hemoglobinie, białkach osocza krwi.
L-GLUTAMINA Uwzględniając powyższe okoliczności jasno wynika, że wartość konsumpcji przewyższa produkcję glutaminy, co prowadzi do obniżenia stopnia syntezy protein we włóknach mięśniowych. O negatywnych skutkach wyżej wymienionych procesów można by dyskutować godzinami aż strach pomyśleć, co się dzieje z naszymi mięśniami poprzecznie prążkowanymi podczas intensywnego treningu. Przeprowadzono działania badające związek pomiędzy zachowaniem kilku zainfekowanych pacjentów, a poziomem glutaminy w ich mięśniach. Dostarczenie aminokwasu znacznie wsparło procesy metaboliczne, co poprawiło procesy regeneracji.
W czym może ci być pomocna glutamina:
- stymuluje procesy syntezy białek mięśniowych poprzez dodanie azotu sprzyjającego budowie nowych białek mięśniowych.
- zwiększa poziom hormonów mogących pozytywnie wpływać na twój nastrój i budowę ciała (naukowo stwierdzono, że zaledwie 2g glutaminy doustnie, zwiększyły poziom hGH ponad 4 krotnie w porównaniu z placebo, niezależnie od wieku badanych).
- zmniejsza katabolizm mięśni podczas treningu
- zwiększa wytrzymałoś przez uzupełnienie poziomu spadającego glikogenu
- zmniejsza
czas regeneracji mięśni
- zmniejsza ryzyko chorób przez wzmocnienie układu odpornościowego
- zapobiega przetrenowaniu podczas długotrwałych cykli treningowych nawet z dużymi obciążeniami (przypominam, że poziom glutaminy we krwi jest świetnym znacznikiem stanu znabolicznego).
To są tylko niektóre z szerokiej gamy bezpośrednich plusów stosowania glutaminy. Nie zapominajmy jednak o pośrednich korzyściach takich jak budowa pięknego i zdrowego ciała.
Może ten suplement nie da ci "końskiej siły" ale na pewno wspomoże twój organizm w utrzymaniu świetnej kondycji, w walce z chorobami oraz wielu innych dziedzinach zdrowego życia. Co więcej, skutki zażywania glutaminy teraz będą owocować w przyszłości. Dlatego właśnie glutaminę możemy nazwać "cudownym suplementem". Sam stosuję ją bez zahamowań i każdemu gorąco polecam.
Wytłumaczyłem z grubsza pozytywne efekty stosowania glutaminy, jak pozytywnie wpływa na naszą kondycję fizyczną oraz witalność. Możecie być niezainteresowani wszystkimi skutkami jej działania, trudno jednak zaprzeczyć, że glutamina pomaga wejść na wyższy poziom fizycznej sprawności i naturalnej odporności organizmu, czy jesteś pakerem czy przeciętnym, nie ćwiczącym Kowalskim, który nawet nie wie jak wygląda wnętrze siłowni.
HMB- Kwas 3-hydroksy-3-metylomasłowy – organiczny związek chemiczny, krótkołańcuchowy hydroksykwas, który powstaje w organizmie z leucyny. Stosowany jest w suplementach dla sportowców, zwłaszcza kulturystów. Hydroksymetylomaślan należy do grupy tzw. zaawansowanych produktów proteolizy. Powstaje w efekcie katabolizmu białek – szczególnie jednego z aminokwasów rozgałęzionych – leucyny. W zasadzie wszystkie produkty zaawansowanej proteolizy posiadają zdolność hamowania aktywności enzymów katabolicznych, z tym że HMB jest z nich najskuteczniejszy. Jak się przypuszcza, może to być związane z faktem, iż hydroksymetylomaślan dostarcza grup metylowych do metylacji ubikwityny – procesu dezaktywacji najsilniejszego enzymu katabolicznego.
Związek ten odkrył w 1992 r. zespół pod kierunkiem Steve'a Nissena. Według Steve'a Nissena, związek ten pełni nie do końca wyjaśnioną rolę w metabolizmie odbudowy tkanki mięśniowej. Badania Nissena na koloniach komórkowych i zwierzętach zdawały się dowodzić, że spożywanie tego związku może zwiększać odporność mięśni na zmęczenie i sprzyjać szybszemu przyrostowi tkanki mięśniowej, co spowodowało, że zaczęto go stosować w suplementach dla sportowców.
Badania te zostały jednak zakwestionowane przez dwa inne zespoły naukowe, które mimo wielu prób nie potwierdziły skuteczności tego związku chemicznego, jako czynnika znacząco wpływającego na wzrost mięśni.
L-LIZYNA -Jak wykazują ostatnie badania naukowe, lizyna w wydatnym stopniu zapobiega powstawaniu i rozprzestrzenianiu się raka oraz tworzeniu się przerzutów (metastaz). Oprócz tego jest bardzo skuteczna w walce z wirusem herpesa.
Przedawkowanie argininy prowadzi do utrudnień w asymilacji lizyny – i vice versa.
To konkurencyjne zachowanie jest wykorzystywane w medycynie naturalnej do walki z wirusem herpesa, który jest uzależniony od argininy. Za pomocą lizyny poddawany jest on „kuracji głodówkowej”. Terapia jest szczególnie sku-teczna, jeżeli jest jednocześnie wspierana odżywianiem ubogim w argininę (ryby, kurczaki, wołowina, mleko, sery i fasola). Niewskazane są tu orzechy, fistaszki i orzechy kokosowe oraz soja. Czekolada jest czystą trucizną dla chorych na herpes.
L-Metionina – organiczny związek chemiczny, aminokwas kodowany, obojętny elektrycznie. Obok cysteiny jest jednym z dwóch aminokwasów zawierających siarkę. Występuje w dużych ilościach w kazeinie mlekowej, białku jaj. Naturalnie występująca metionina ma zazwyczaj konfigurację L.
Należy do aminokwasów niezbędnych dla człowieka (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Uczestniczy w wielu reakcjach metylacji (SAM - S-adenozylometionina), a także w reakcjach metabolicznych, dostarczając grupy siarkowej. Nie tworzy mostków siarczkowych -S-S-, ponieważ nie posiada grup tiolowych -SH.
Metionina jest jednym z dwóch (obok tryptofanu) aminokwasów posiadających tylko jeden kodon – kodowana jest przez trójkę AUG. Jest to znaczący kodon, ponieważ jest odczytywany przez rybosom jako miejsce startu translacji – w efekcie, metionina jest wbudowywana w N-koniec, czyli koniec aminowy, jako pierwszy aminokwas wszystkich białek u Prokaryota i Archaea, choć zwykle jest usuwana w procesie modyfikacji posttranslacyjnej.
Metionina jest również prekursorem biosyntezy fitohormonu etylenu, szczególnie w trakcie dojrzewania owoców oraz w reakcji roślin na stres.
L-fenyloalanina jest jednym z 8 aminokwasów zaliczanych do grupy egzogennych, tj takich, które musza byc koniecznie dostarczone z pozywieniem, poniewaz nasz organizm nie posiada zdolnosci jego samodzielnej syntezy. Po za podstawowa funkcja budulcowa, polegajaca na wchodzeniu w sklad bialek ustrojowych, posiada takze szereg niezwykle waznych funkcji regulacyjnych. Ze wszystkich aminokwasów fenyloalanina jest kluczowym, dla przebiegu niezliczonej ilosci procesów metabolicznych, skladnikiem. Jest ona prekursorem dla wielu hormonów i enzymów decydujacych o tempie naszego metabolizmu i przemianiy materii. Niezwykle wazna jest takze jej rola, jaka pelni w ukladzie nerwowym – stanowi punkt wyjscia do tworzenia najwazniejszych neuroprzekazników decydujacych o funkcji i mobilnosci naszego organizmu tak pod wzgledem fizycznym, jak i psychicznym. Dlatego tez fenyloalanine uznaje sie za substancje o priorytetowym znaczeniu dla ogólnej sprawnosci psycho-fizycznej, zdolnosci do podejmowania wysilku fizycznego i pracy umyslowej oraz wlasciwej gospodarki hormonami wplywajacymi na tempo metabolizmu i przemiany materii.
L- Treonina (nazwa skrótowa Thr lub T, kwas α-amino-β-hydroksymasłowy) - obojętny elektrycznie aminokwas kodowany, składnik wielu białek. Należy do aminokwasów niezbędnych (nie może być syntetyzowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z pożywieniem). Treonina jest aminokwasem optycznie czynnym posiadającym drugi asymetryczny atom węgla obok węgla α. Produkty o dużej zawartości treoniny to twaróg, drób, ryby, mięso, soczewica, i ziarno sezamowe.
L-Tryptofan- jest to naturalny produkt zwiększający wytwarzanie hormonów odpowiedzialnych za utrzymywanie dobrego stanu psychicznego człowieka, spokojny sen i regenerację organizmu. Zwiększa także produkcję enzymów odpowiadających np. za utrzymywanie odpowiedniej wagi ciała i wielu witamin.