Autor: Kaisa Jaakkola
Dla wielu kobiet ( włączywszy w to mnie samą) czekolada oznacza komfort, bezpieczeństwo i miłość. To o wiele więcej niż jedzenie! Niestety większość z nas czuje się za każdym razem winna, kiedy oddajemy się w tej boskiej uczcie. Jednak nauczyłyśmy się od Charlesa, że czekolada jest właściwie zdrowym pożywieniem. Przeczytaj jego artykuł o czekoladzie zamieszczony w tym miejscu tutaj.
Będąc uzależnioną od czekolady pomyślałam, że dobrze by było podzielić się moimi wskazówkami jak rozkoszować się bezgrzesznie czekoladą. Po tym jak zanurkowałam w świat zdrowego odżywiania kilka lat temu- zostając zawodniczką fitness sylwetkowego, a w końcu trenerem do spraw odżywiania, to prawdę mówiąc na pewien czas moje drogi z czekoladą się rozeszły. Szczęśliwie donoszę, że ten czas dobiegł już końca.
Po tym jak zostałam wielką fanką czekolady, dowiedziałam się o surowej czekoladzie, a ściśle mówiąc kakao. Kakao, z którego czekolada jest zrobiona jest czymś, co nazywa się super pożywieniem: pożywieniem które dziesiątki, a może więcej wyjątkowych sobie właściwości. Super pożywienie zawiera niewiarygodną ilość minerałów, witamin, antyoksydantów, gamę mikroskopijnych składników, które pomagają ciału funkcjonować lepiej. Wiele z super pożywień, tak jak spirulina posiada w swoim składzie kompletny łańcuch aminokwasów, jak również właściwości podnoszące odporność, przeciwdziałające starzeniu jak również oczyszczające wątrobę.
Król super pożywienia Kakaowiec właściwy (Cacao Theobroma)
Zgodnie z sugestią entuzjastów super pożywienia, kakao jest ich niekwestionowanym zwycięzcą: to najbardziej kompleksowe pożywienie znane człowiekowi i w 100% naturalne. Nawet badania naukowe potwierdzają jego zdrowotne właściwości.
Kakao zawiera ogromną ilość antyoksydantów: najwyższą zawartość w pożywieniu na świecie, pozytywnie wpływając na system immunologiczny organizmu ludzkiego. Posiada również wysoką zawartość minerałów, takich jak: magnez, żelazo, cynk, mangan oraz chrom, które są u większości ludzi w niedoborze. Dodając więcej tychże minerałów do diety może w znaczący sposób poprawić nasze zdrowie.
Dla mnie najbardziej interesującą częścią tej historii było to w jaki sposób surowe kakao może wspomagać nastrój, pobudzając wzrost serotoniny i wpływając na neuroprzekaźniki, które powodują, że czujemy się szczęśliwi.
Kakao zawiera w sobie również „błogą substancję chemiczną" nazywaną ananamid. Zwiększa ona przepływ krwi w mózgu i stymuluje funkcje mózgu. Jeśli dotyka cię zmęczenie, cierpisz na brak snu, lub po prostu potrzebujesz czegoś co cię pobudzi przed sesją na siłowni, spróbuj paru surowych orzechów kakaowca jako przekąski ( jeśli nie masz oczywiści preparatu Javastim pod ręką).
Wiele ludzi mówi, że po spożyciu surowej czekolady mają uczucie „dopływu energii". Moje własne doświadczenie pokazało to samo… niektóre z moich najefektywniejszych dni treningowych skończyło się na „ nocnych treningach" po spożyciu odrobinę za dużo czekolady!
Making your own chocolate in 20 minutes Przygotuj własną surową czekoladę w 20 minut
Przygotowanie czekolady jest naprawdę proste. Każdy może to zrobić. Dzieci uwielbiają robienie własnej czekolady! Możesz mieć swoje własne małe czekoladowe przyjęcie, zapraszając na nie przyjaciół. Przygotowanie czekolady ze swoimi ukochanymi może być również zabawne- czekolada może pobudzić niektóre substancje chemiczne w twoim ciele, na które oboje czekaliście od dłuższego czasu. Nic dziwnego, że czekolada jest uważana, za namiętne pożywienie, wydzielające endorfiny, małe chemiczne cząsteczki, powodujące, że czujesz się dobrze.
Zwracam szczególną uwagę, żebyście upewniły się, ze używacie najwyższej jakości surowego kakaowca, oraz pozostałych składników. Wiele tanich odpowiedników nie posiada tych samych właściwości jak najlepsze na świecie kakao ( jego gatunki nazywane są Criollo). Ten gatunek kakao jak również wszystkie inne składniki dostępne są pod tym adresem Sunfood.com.
• 1/2 kubka startego masła kakaowego
• 1/2 kubka oleju kokosowego
• 1/2 kubka (surowego) organicznego kakao
• 2 łyżeczki sproszkowanych owoców Lucumy ( spowoduje, że czekolada stanie się kremowa, doda również słodkiego do niej posmaku)
• 1/4 - 1/2 kubka nektaru z agawy dla słodkości, bądź sok z rośliny Stevia ( organiczny miód, surowy cukier trzcinowy są również dopuszczalne, jeśli nie obawiasz się zbyt dużej ilości kalorii, czy też węglowodanów. Możesz pominąć wyżej wymienione słodziki.)
To baza twojego przepisu. Jeśli zechcesz możesz dodać pozostałe składniki. Możesz wypróbować jeden z poniższych:
• zamrożone sproszkowane jagody ( borówka, malina, żurawina, owoce szakłaka
• sproszkowana czerwona kukurydza ( bogata w antyoksydanty
• ziarna czekolady
• jagody goji
• suszone, niesłodzone jagody- morwa, jogdy ican, organiczne rodzynki etc.
• pokrojone daktyle
• kruszone orzechy włoskie, migdały, orzech ziemne
• konopie, słonecznik, nasiona dyni
• chili bądź pieprz cayenne
• maca (wspaniały wzmacniacz testosteronu, który reguluje estrogen)
• wyciąg z zielonej herbaty
• spirulina ( alkalizuje ciało)
• chleb świętojański
• na co tylko macie jeszcze ochotę!
...
Cały artykuł możesz przeczytać na stronie Charlesa Poliquina: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/482/Bezgrzeszna_świeża_czekolada-_Zrób_własną_cze.aspx?lang=PO
Zmieniony przez - Rafał_B w dniu 2011-03-11 18:53:37