SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

EPA & DHA (omega 3) - a utrata tkanki tłuszczowej

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 50227

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Usunięty przez solaros za pkt 1 regulaminu
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Nie rozumiesz a to szkoda.
Piję do "sumienności" prowadzonych badań. Np błędy (według mnie)w badaniu, kt wrzuciłem.
Tak jak i Twojej sumienności w cytowaniu badań i przeklepaniu wniosków z Abstractu (badanie nr 1).
Wydawało się mi, ze zadałem proste pytanie: jaka ilość % energii (kcal) pochodziło z W i B dla konkretnej grupy szczurów (ilość T znamy)?

Jak możesz wierzyć na słowo, nie widząc pełnego artu, chyba że masz dostęp do całości? Jak można wierzyć nie wiedząc ile w układzie biologicznym uzyskuje się energii z T, jaki rodzaj energii preferuje organizm, co się dzieje z nadwyżką Ww i B przy danej ilości T w diecie?

Jak można bez takich informacji cytować badanie i wyciągnąć wniosek jak w 1 badaniu.Nie zgadzam się z tym badaniem, mam zastrzeżenia jw.

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51585 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Trzeba też pamiętać żeby nie przesadzić z Omega 3 :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Maniek, kwasy tłuszczowe to nie tylko ATP, nie można sprowadzać wszystkiego jedynie do energii i prawa jej zachowania. Bo umyka spora część fizjologii.

Papisałeś: I żeby była jasność tłuszcze nienasycone dostarczają mniejszej ilości energii (mniej wodoru) - jasne, ale oprócz tego liczy się aktywność biologiczna i fizjologiczna rola, a przeliczanie ilości wiązań wodorowych na energię nie wyczerpuje tematu. I tutaj jest punkt ciężkości, a nie tam gdzie Ty wskazujesz.

Poza tym wypowiadasz się w sposób mocno enigmatyczny, raz że czytelnicy nie do końca rozumieją co chcesz przekazać, dwa - zgłaszają mi jako moderatorowi Twoją aktywność jako spam.

Mnie nie podoba się, że manipulujesz niektórymi informacjami, używasz ich zupełnie bez powiązania z tematem, albo nie rozumiesz po prostu ich istoty:

Niestety nie proste, gdyż tłuszcz 9kcal, węglowodany 4kcal, ale tylko pozornie,ponieważ Triacyloglicerole akumulują sześć razy więcej energii niż glikogen na jednostkę masy. - po pierwsze: triacyloglicerole są wolne od wody, a glikogen jest wysoko uwodniony, stąd też jego "kaloryczność" jest inna w warunkach fizjologicznych będzie inna, (1g - ok 1,5kcal). Przeliczając jednak ma suchą masę 1g glikogenu = ok 4kcal - i jest to swtierdzenie prawdziwe.

Swoją drogą nie wiem też z jakiego wydania Stryera korzystasz, ale nie ma takiej informacji w Stryerze na podanej przez Ciebie stronie.


Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-06 00:52:29
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
Mańku - zastrzezenia masz co do wiekszosci chyba baban
wiadomo ze abstrakt to abstrakt - ale to streszczenie calego badania w kilkuset wyrazach.

.... i jesli tak wiele watpliwosci masz to popros banana o specjalny dzial: Maniek - jego watpliowsci i rozkladanie badan na czynniki pierwsze - czyli ile stracisz ATP podczas czytania tej wypowiedzi,a ile ATP wiecej jest dodasz kolejne dwa wyrazy,a ile wiecej jesli w tym czasie podrapiesz sie po glowie.

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 937 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17411
Hm, a jeśli ktoś spożywa mało omega 6, bo toto w mięsie chyba raczej nie występuje, prawda? Więc z jaj bym tylko to wyciągał, bo tam, wydaje mi się, jest, a omega 3 z makreli (200g dziennie tej ryby) to...

Czy potrzebowałbym suplementacji kapsułkowaną omegą 3, czy po prostu cierpliwie poczekać na efekty zwiększenia omegi 3 w diecie?

Every f***ing thing is possible.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
o6 wystepują w mięsie, w postaci kwasu arachidonowego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 937 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17411
A to Ci ciekawostka.

Można gdzieś zobaczyć ile w jakich rodzajach mięsa? Jak z innymi produktami? Sery, jaja?

Every f***ing thing is possible.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 937 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17411
Dziękuję bardzo ;)

Wychodzi mi stosunek omega 6 do omega 3 3:1.

Nie tragicznie, ale mogło by być lepiej. No cóż, zostawię, jak jest i zobaczymy, czy będą jakieś zmiany. Poprzednio było o wiele, wiele gorzej... Hm...

Every f***ing thing is possible.

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CLA (sprzężony kwas linolowy) - redukuje tkankę tłuszczową........KIT!

Następny temat

Forskolin (Coleus forskohlii) - a utrata tkanki tłuszczowej

forma lato