"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
...
Napisał(a)
Nie rozumiesz a to szkoda.
Piję do "sumienności" prowadzonych badań. Np błędy (według mnie)w badaniu, kt wrzuciłem.
Tak jak i Twojej sumienności w cytowaniu badań i przeklepaniu wniosków z Abstractu (badanie nr 1).
Wydawało się mi, ze zadałem proste pytanie: jaka ilość % energii (kcal) pochodziło z W i B dla konkretnej grupy szczurów (ilość T znamy)?
Jak możesz wierzyć na słowo, nie widząc pełnego artu, chyba że masz dostęp do całości? Jak można wierzyć nie wiedząc ile w układzie biologicznym uzyskuje się energii z T, jaki rodzaj energii preferuje organizm, co się dzieje z nadwyżką Ww i B przy danej ilości T w diecie?
Jak można bez takich informacji cytować badanie i wyciągnąć wniosek jak w 1 badaniu.Nie zgadzam się z tym badaniem, mam zastrzeżenia jw.
Piję do "sumienności" prowadzonych badań. Np błędy (według mnie)w badaniu, kt wrzuciłem.
Tak jak i Twojej sumienności w cytowaniu badań i przeklepaniu wniosków z Abstractu (badanie nr 1).
Wydawało się mi, ze zadałem proste pytanie: jaka ilość % energii (kcal) pochodziło z W i B dla konkretnej grupy szczurów (ilość T znamy)?
Jak możesz wierzyć na słowo, nie widząc pełnego artu, chyba że masz dostęp do całości? Jak można wierzyć nie wiedząc ile w układzie biologicznym uzyskuje się energii z T, jaki rodzaj energii preferuje organizm, co się dzieje z nadwyżką Ww i B przy danej ilości T w diecie?
Jak można bez takich informacji cytować badanie i wyciągnąć wniosek jak w 1 badaniu.Nie zgadzam się z tym badaniem, mam zastrzeżenia jw.
Niech masa bedzie z wami ....:)
...
Napisał(a)
Maniek, kwasy tłuszczowe to nie tylko ATP, nie można sprowadzać wszystkiego jedynie do energii i prawa jej zachowania. Bo umyka spora część fizjologii.
Papisałeś: I żeby była jasność tłuszcze nienasycone dostarczają mniejszej ilości energii (mniej wodoru) - jasne, ale oprócz tego liczy się aktywność biologiczna i fizjologiczna rola, a przeliczanie ilości wiązań wodorowych na energię nie wyczerpuje tematu. I tutaj jest punkt ciężkości, a nie tam gdzie Ty wskazujesz.
Poza tym wypowiadasz się w sposób mocno enigmatyczny, raz że czytelnicy nie do końca rozumieją co chcesz przekazać, dwa - zgłaszają mi jako moderatorowi Twoją aktywność jako spam.
Mnie nie podoba się, że manipulujesz niektórymi informacjami, używasz ich zupełnie bez powiązania z tematem, albo nie rozumiesz po prostu ich istoty:
Niestety nie proste, gdyż tłuszcz 9kcal, węglowodany 4kcal, ale tylko pozornie,ponieważ Triacyloglicerole akumulują sześć razy więcej energii niż glikogen na jednostkę masy. - po pierwsze: triacyloglicerole są wolne od wody, a glikogen jest wysoko uwodniony, stąd też jego "kaloryczność" jest inna w warunkach fizjologicznych będzie inna, (1g - ok 1,5kcal). Przeliczając jednak ma suchą masę 1g glikogenu = ok 4kcal - i jest to swtierdzenie prawdziwe.
Swoją drogą nie wiem też z jakiego wydania Stryera korzystasz, ale nie ma takiej informacji w Stryerze na podanej przez Ciebie stronie.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-06 00:52:29
Papisałeś: I żeby była jasność tłuszcze nienasycone dostarczają mniejszej ilości energii (mniej wodoru) - jasne, ale oprócz tego liczy się aktywność biologiczna i fizjologiczna rola, a przeliczanie ilości wiązań wodorowych na energię nie wyczerpuje tematu. I tutaj jest punkt ciężkości, a nie tam gdzie Ty wskazujesz.
Poza tym wypowiadasz się w sposób mocno enigmatyczny, raz że czytelnicy nie do końca rozumieją co chcesz przekazać, dwa - zgłaszają mi jako moderatorowi Twoją aktywność jako spam.
Mnie nie podoba się, że manipulujesz niektórymi informacjami, używasz ich zupełnie bez powiązania z tematem, albo nie rozumiesz po prostu ich istoty:
Niestety nie proste, gdyż tłuszcz 9kcal, węglowodany 4kcal, ale tylko pozornie,ponieważ Triacyloglicerole akumulują sześć razy więcej energii niż glikogen na jednostkę masy. - po pierwsze: triacyloglicerole są wolne od wody, a glikogen jest wysoko uwodniony, stąd też jego "kaloryczność" jest inna w warunkach fizjologicznych będzie inna, (1g - ok 1,5kcal). Przeliczając jednak ma suchą masę 1g glikogenu = ok 4kcal - i jest to swtierdzenie prawdziwe.
Swoją drogą nie wiem też z jakiego wydania Stryera korzystasz, ale nie ma takiej informacji w Stryerze na podanej przez Ciebie stronie.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-03-06 00:52:29
...
Napisał(a)
Mańku - zastrzezenia masz co do wiekszosci chyba baban
wiadomo ze abstrakt to abstrakt - ale to streszczenie calego badania w kilkuset wyrazach.
.... i jesli tak wiele watpliwosci masz to popros banana o specjalny dzial: Maniek - jego watpliowsci i rozkladanie badan na czynniki pierwsze - czyli ile stracisz ATP podczas czytania tej wypowiedzi,a ile ATP wiecej jest dodasz kolejne dwa wyrazy,a ile wiecej jesli w tym czasie podrapiesz sie po glowie.
wiadomo ze abstrakt to abstrakt - ale to streszczenie calego badania w kilkuset wyrazach.
.... i jesli tak wiele watpliwosci masz to popros banana o specjalny dzial: Maniek - jego watpliowsci i rozkladanie badan na czynniki pierwsze - czyli ile stracisz ATP podczas czytania tej wypowiedzi,a ile ATP wiecej jest dodasz kolejne dwa wyrazy,a ile wiecej jesli w tym czasie podrapiesz sie po glowie.
"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html
...
Napisał(a)
Hm, a jeśli ktoś spożywa mało omega 6, bo toto w mięsie chyba raczej nie występuje, prawda? Więc z jaj bym tylko to wyciągał, bo tam, wydaje mi się, jest, a omega 3 z makreli (200g dziennie tej ryby) to...
Czy potrzebowałbym suplementacji kapsułkowaną omegą 3, czy po prostu cierpliwie poczekać na efekty zwiększenia omegi 3 w diecie?
Czy potrzebowałbym suplementacji kapsułkowaną omegą 3, czy po prostu cierpliwie poczekać na efekty zwiększenia omegi 3 w diecie?
Every f***ing thing is possible.
...
Napisał(a)
A to Ci ciekawostka.
Można gdzieś zobaczyć ile w jakich rodzajach mięsa? Jak z innymi produktami? Sery, jaja?
Można gdzieś zobaczyć ile w jakich rodzajach mięsa? Jak z innymi produktami? Sery, jaja?
Every f***ing thing is possible.
...
Napisał(a)
Dziękuję bardzo ;)
Wychodzi mi stosunek omega 6 do omega 3 3:1.
Nie tragicznie, ale mogło by być lepiej. No cóż, zostawię, jak jest i zobaczymy, czy będą jakieś zmiany. Poprzednio było o wiele, wiele gorzej... Hm...
Wychodzi mi stosunek omega 6 do omega 3 3:1.
Nie tragicznie, ale mogło by być lepiej. No cóż, zostawię, jak jest i zobaczymy, czy będą jakieś zmiany. Poprzednio było o wiele, wiele gorzej... Hm...
Every f***ing thing is possible.
Następny temat
Forskolin (Coleus forskohlii) - a utrata tkanki tłuszczowej
Polecane artykuły