SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

EPA & DHA (omega 3) - a utrata tkanki tłuszczowej

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 49881

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 2132 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 23447
Ostatnio na silowni byla dyskusja, o tym ze jak Polacy jada na wczasy np. do Egiptu to zamiast wpierdzielac tamtejsze potrway to chca schabowego no i nie mozna zapomniec, ze w Polsce oprocz schabowego jest jeszcze moda na pange...

"Robiac byle co, stajesz sie byle kim"

Moj dziennik treningowy: http://www.sfd.pl/_GET_BIG_OR_DIE_TRYIN_by_zinko-t918364.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91255
Moda na pange umiera. Moda na schabowego nigdy nie umrze. Zresztą nie bez przyczyny Turcy nazywają Polaków świniami. Nie jest to obraźliwe w naszym rozumowaniu. Chodzi im o to że jemy tylko świnie non stop
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
akurat dorsz jest slabym wyjsciem - na 100g ma:
Total Omega-3 fatty acids 195mg

krolowe:
makrela na 100g - Total Omega-3 fatty acids 5,134mg (!)
łosoś - Total Omega-3 fatty acids 2,506mg
pstrąg-Total Omega-3 fatty acids 1,236mg
tunczyk z wody - Total Omega-3 fatty acids 951mg
karp- Total Omega-3 fatty acids 704mg
sum - Total Omega-3 fatty acids 535mg


Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-05 20:37:05

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2920 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25539
Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu

Łosoś atlantycki
1.8g

Sardela europejska
1.7g

Sardynki
1.4g

Śledź atlantycki
1.2g

Makrela atlantycka
1.0g

Pstrąg tęczowy
1.0g

Miecznik (ryba miecz)
0.7g

Tuńczyk biały
0.7g

Płastuga (flądra i sola)
0.4g

Halibut
0.4g

Łupacz
0.2g

Dorsz atlantycki

0.1g

Małże błękitne
0.7g

Ostrygi
0.5g

Muszle
0.3g

Małże
0.2g

Krewetki
0.3g
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 464 Napisanych postów 9051 Wiek 36 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 91255
Też sugerowałem się tymi danymi co wstawił volvo. Jeszcze dochodzi proces przechowywania takiej żywności. Czy wędzenie(makrela) czy trzymanie w zamkniętej folii(łosoś) czy puszcze(tuńczyk) nie prowadzi do utlenienia tych omeg?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2920 Wiek 31 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25539
ja bym się zastanowił nad obrabianiem termicznym

niby olej lniany można na zimno bo się ultenia

a jak z o3 z ryb?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
jaka ryba i jaki sposob przyzradzenia Wam pasuje?

łosoś:
Atlantycki,hodowlnay,surowy - Total Omega-3 fatty acids 2506mg
Atlantycki,hodowlnay,gotowany,dry heat - Total Omega-3 fatty acids 2260mg

Atlantycki,dziki,surowy - Total Omega-3 fatty acids 2018mg
Atlantycki,dziki,gotowany,dry heat - Total Omega-3 fatty acids 2586mg

różowy z puszki - Total Omega-3 fatty acids 1210mg

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 937 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17411
Jak z omega 3 u makreli wędzonej? Ma ktoś jakieś dane?

Every f***ing thing is possible.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Niestety nie proste, gdyż tłuszcz 9kcal, węglowodany 4kcal, ale tylko pozornie,ponieważ
Triacyloglicerole akumulują sześć razy więcej energii niż glikogen na jednostkę masy. Stryer s. 826
Czyli ile kcal defakto uzyskujemy z Ww 1,5kcal??

Takie podejście do badań wypacza badania przez badaczy jak i takie osoby jak Ty.

Dlatego w układzie biologicznym tłuszcze nasycone (większa ilość wodorów w łańcuchu) daję o wiele większa ilość energii niż tłuszcze nienasycone. Jeżeli nie pojmiesz tej podstawowej zależności/zasady/prawdy wyciągane wnioski będą jakości.... .
1 g wodoru spalony z 8 g tlenu daje 34,3 kcal.
1 g węgla, po spaleniu z 2,7 tlenu daje 7,87 kcal.

Nie wchodząc już w ATP z węglowodanów (2-8 ATP Harper) i tłuszczy (kwas palmitynowy zaniżone ~120 ATP).

Cholina ile posiada atomów wodoru?Jaką energię generuje

Nie rozumiem tego zapisu , pomożesz mi zrozumieć slaby z anglika jestem.
Weight, g/100 g %kcal
Corn oil 5.9 53
Coconut fat 31 10


A co by się stało, gdyby badanie odbywało się w tem -5 stopni HF wypadłoby lepiej? LF szczurki wychudłyby lub padły?
Wybacz, ale naciąganie badań nie idzie w parze z nauką. I wnioski są jakie są

Na dobitkę proste wyjaśnienie, abyś zrozumiał
http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/12/omega-6-linoleic-acid-suppresses.html

Łączyć fakty trzeba lub nie trzeba umieć łączyć

Zmieniony przez - Maniek_M w dniu 2011-03-05 21:59:04

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ale o czym Ty wogole piszesz?
do czego zmierzasz bo nie rozumiem za bardzo?
ze tluszcze nasycone sa lepsze od wnkt?
ze lepiej wiecej cholesterolu i TG we krwi niz mniej?

o jaka energie Ci chodzi wogole?

po ostatnie - temat jest o epa/dha a wrzucasz jakiegos bloga na temat omegi6!
co to ma wspolnego z tematem - tylko to ze potwierdza to co napisane jest
omega6 (linoleic acid ->LA ->AA) to WNKT
omega3 (ALA,epa/dha) to tez WNKT
ale 0-6 to nie 03
maja calkiem inne wlasciowsci

Łączyć fakty trzeba lub nie trzeba umieć łączyć
trezba rozrozniac rozne kwasy tluszczowe!

temat o tym ze trzeba dazyc do jak najmniejszego stosunku pomiedzy 06:03 (jak wspomnial faftaq na poczatku)

prosze Cie czytaj nazwe tamatu i jesli juz masz cos pisac - pisz na temat!!



Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-03-05 22:35:56

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

CLA (sprzężony kwas linolowy) - redukuje tkankę tłuszczową........KIT!

Następny temat

Forskolin (Coleus forskohlii) - a utrata tkanki tłuszczowej

WHEY premium