przede wszystkim należałoby wysokie spożycie białka ująć w perspektywie długoterminowej, sięgającej raczej lat niż tygodni czy miesięcy
zagadnienie to należałoby rozpatrywać również z uwzględnieniem źrodeł pokarmowych,
pokarmy bogate w białko zawierają często inne substancje, wystepujace w nich naturalnie, lub dodane w wyniku zanieczyszczeń srodowiska (choćby rtęć), czy działaności człowieka (antybiotyki i niektóre hormony).
jak i też samego rodzaju spożywanych białek (np zupełnie inne skutki może mieć wysoka podaż białek jajecznych które zawierają wysokie ilości aminokwasów siarkowych, a inne wysoka podaż białek mlecznych - zawierających duże ilości A1 beta-kazeiny).
Uogólniając - trudno znaleźć publikacje które by wykazywały iż dieta wysokobiałkowa jest jednoznacznie niebezpieczna dla zdrowia, ale pewien potencjał za sobą niesie, wymienia się:
- wpływ na nerki, ale raczej należy zdementowac plotkę, iż wysoka podaż protein sama w sobie uszkadza nerki stanowi dla nich jednak pewne obciązenie. Problem może pojawić się wtedy kiedy dochodzą inne czynniki, jak np odwodnienie, stosowanie niektórych farmaceutków, a nawet suplementów - tutaj wypadkowa może stanowić pewne zagrożenie
- na układ sercowo-naczyniowy (wzrost poziomu homocysteiny, zwłaszcza przy niedostatecznej podaży folianów, b6 i b12 lub nieprawidłowego ich wchłaniania czy metabolizmu)
- zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jesli ktoś uważa, że można ten potencjał zrównoważyć warzywami i owocowmi w wypadku spożycia np 3.5g białka na kg masy ciała i sporym udziale produktów zbożowych - proponuję użyć kalkulatora PRAL i policzyć czy faktycznie można utrzymać pożądany bilans....
- zaburzenia równowagi flory jelitowej - moim zdaniem tutaj jest pewne niedopatrzenie, ponieważ praktycznie się o tym nie mówi, a jest to zagadnienie dość istotne.
- poza tym można się spotkać z publikacjami traktującymi o nadmiarze niektórych frakcji białkowych. Np nadmiar A1 beta-kazeiny niektórzy autorzy uznają za czynnik sprzyjający powstawaniu wielu dysfunkcji metabolicznych i problemów zdrowotnych. (
http://www.nzma.org.nz/journal/116-1168/295/)
- niewystarczająca wydajność enzymow wątrobowych neutralizujących amoniak w mocznik również może stanowić pewien problem związany z wysoką podażą protein.
Tak więc kwestia jest dość złożona. A rozpatrzyć ją jednoznacznie - w oparciu o dostepne powszechnie źrodła - trudno. Należy moim zdaniem wziąc pod uwagę fakt iż często jeden lub kilka dodatkowych czynników może sprawić iż dieta wysokobiałkowa stanie się niebezpieczna dla zdrowia nawet w krótkim okresie czasu (np zbyt niska podaż potasu, lub stosowanie srodków zwiększających jego straty), niedostateczna podaż folianów i wit z gr B.
Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-27 17:11:38