SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Białko - dzienne zapotrzebowanie.

temat działu:

Badania naukowe

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 87524

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 1528 Wiek 43 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 17554
Czy w dziennym zapotrzebowaniu na białko trzeba uwzględniać ilość ww, które mogą zamienić się w białko (aminokwasy)??
Z cukru nie powstają jedynie następujące aminokwasy endogenne: arginina (w cyklu mocznikowym - przez fumaran bezpośrednio związanym z cyklem Krebsa) i tyrozyna powstająca z fenyloalaniny.
Pośrednia jest jeszcze cysteina syntetyzowana z seryny powstającej z cukru i z metioniny.

Niech masa bedzie z wami ....:)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 296 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 857
Mieszanie paliw? Aminokwasy z cukru?

Są dwa wyjścia, albo biochemie ci wykładał ginomen, albo sam jesteś jednym z jego wcieleń..

Zmieniony przez - testek w dniu 2011-02-25 22:15:55

s

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2920 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 25539
SOG

all in 1

dzięki solaros




@ jest coś na temat zagrożenia zdrowia dużą podażą białka?

Zmieniony przez - volvo93 w dniu 2011-02-26 19:56:23
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
temat bedzie
duze spozycie bialka a skutki uboczne

ale jesli sie nie ma problemow z nerkami - i jesli nawet nadmierne spozywanie bialka mialoby cokolwiek powodowac da sie temu zaradzic/w wiekszosci przypadkow
np. rownowaga kwasowo zasadowa - spozywanie duzych ilosci warzyw/owocow

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-02-26 20:52:29

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
przede wszystkim należałoby wysokie spożycie białka ująć w perspektywie długoterminowej, sięgającej raczej lat niż tygodni czy miesięcy

zagadnienie to należałoby rozpatrywać również z uwzględnieniem źrodeł pokarmowych, pokarmy bogate w białko zawierają często inne substancje, wystepujace w nich naturalnie, lub dodane w wyniku zanieczyszczeń srodowiska (choćby rtęć), czy działaności człowieka (antybiotyki i niektóre hormony).

jak i też samego rodzaju spożywanych białek (np zupełnie inne skutki może mieć wysoka podaż białek jajecznych które zawierają wysokie ilości aminokwasów siarkowych, a inne wysoka podaż białek mlecznych - zawierających duże ilości A1 beta-kazeiny).

Uogólniając - trudno znaleźć publikacje które by wykazywały iż dieta wysokobiałkowa jest jednoznacznie niebezpieczna dla zdrowia, ale pewien potencjał za sobą niesie, wymienia się:

- wpływ na nerki, ale raczej należy zdementowac plotkę, iż wysoka podaż protein sama w sobie uszkadza nerki stanowi dla nich jednak pewne obciązenie. Problem może pojawić się wtedy kiedy dochodzą inne czynniki, jak np odwodnienie, stosowanie niektórych farmaceutków, a nawet suplementów - tutaj wypadkowa może stanowić pewne zagrożenie

- na układ sercowo-naczyniowy (wzrost poziomu homocysteiny, zwłaszcza przy niedostatecznej podaży folianów, b6 i b12 lub nieprawidłowego ich wchłaniania czy metabolizmu)

- zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej. Jesli ktoś uważa, że można ten potencjał zrównoważyć warzywami i owocowmi w wypadku spożycia np 3.5g białka na kg masy ciała i sporym udziale produktów zbożowych - proponuję użyć kalkulatora PRAL i policzyć czy faktycznie można utrzymać pożądany bilans....

- zaburzenia równowagi flory jelitowej - moim zdaniem tutaj jest pewne niedopatrzenie, ponieważ praktycznie się o tym nie mówi, a jest to zagadnienie dość istotne.

- poza tym można się spotkać z publikacjami traktującymi o nadmiarze niektórych frakcji białkowych. Np nadmiar A1 beta-kazeiny niektórzy autorzy uznają za czynnik sprzyjający powstawaniu wielu dysfunkcji metabolicznych i problemów zdrowotnych. (http://www.nzma.org.nz/journal/116-1168/295/)

- niewystarczająca wydajność enzymow wątrobowych neutralizujących amoniak w mocznik również może stanowić pewien problem związany z wysoką podażą protein.

Tak więc kwestia jest dość złożona. A rozpatrzyć ją jednoznacznie - w oparciu o dostepne powszechnie źrodła - trudno. Należy moim zdaniem wziąc pod uwagę fakt iż często jeden lub kilka dodatkowych czynników może sprawić iż dieta wysokobiałkowa stanie się niebezpieczna dla zdrowia nawet w krótkim okresie czasu (np zbyt niska podaż potasu, lub stosowanie srodków zwiększających jego straty), niedostateczna podaż folianów i wit z gr B.



Zmieniony przez - faftaq w dniu 2011-02-27 17:11:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Biniu Moderator
Ekspert
Szacuny 251 Napisanych postów 41358 Wiek 52 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 126211
powiem krotko



powodzenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
Życzysz mi, Solarasowi czy Mankowi?

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
chyba Biniowi chodzilo - powodzenia z nowym dzialem

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 2237 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 33857
Dobry art , sog!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 4 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 518
witam,
jestem po raz pierwszy na forum. Mam nadzieję że w dobrym miejsu piszę. Chciałabym się dowiedziec w sprawie diety wysokobiałkowej, czytałam już na ten temat bardzo dużo ale szczerze mówiąc to nie wiem do końca ile białka powinnam dziennie spożywać.
Obecnie ważę 66kg przy wzroście 165cm. Od trzech miesięcy trenuję systematycznie na siłowni pod okiem trenera który dobiera mi ćwiczenia. w ciągu tygodnia ćwiczę naprzemiennie, klatę, barki, biceps, plecy i nogi. Po siłowni ćwiczę jeszcze jakieś 40minut na aerobach. Na siłowni jestem 3-4 razy w tygodniu 1 raz w tygodniu pływam przez 40minut na basenie. Przez ten czas zrzuciłam 2kg, jestem świadoma tego że wzrosła mi tkanka mieśniowa. Jak narazie moja waga się ustabilizowała i nie chce zejsć w dół. Jestem świadoma tego że są rzeczy których nie powinnam jeść i które nie przyczyniają się do spadku mojej wagi. Jeśli chodzi o słodycze odłożyłam je całkowicie w momencie kiedy zaczęlam treningi na siłowni. wiem że mogłabym zastosować jakaś dietę polegającą na dostarczaniu mniejszej ilości kalorii ale wtedy byłabym słabsza i nie miałabym siły na treningi. Dlatego też tak bardzo zainteresowałam się dietą wysokobiałkową. Wolę dokładnie analizować co jem i tak dobierać produkty abym miała siłe na treningi oraz abym efektywnie spalała tkankę tłuszczową. Troszkę się rozpisałam a moje pytanie brzmi ile gram białka na kg powinnam zjadać przy moim trybie trenowania mając na celu redukcję tkanki tłuszczowej? Z góry wielkie dzięki za kazda pomoc.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Potreningowa suplementacja - potreningowe okno anaboliczne

Następny temat

Białko - maksymalna ilość w 1 posiłku

WHEY premium