Szacuny
0
Napisanych postów
81
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5999
Witam
Pytanie - czy przy wykonywaniu high pulls odkladamy sztangę na ziemię po każdym powtorzeniu (jak w mc), czy zatrzymujemy nad ziemią? Jakie są wady/zalety obu podejść?
Dodam, że mam na myśli przede wszystkim domowe warunki (bez mozliwości rzucania sztangi bezładnie na ziemię z wysokości).
Z góry dzięki za pomoc pozdro
"pupcia rubcia salcesonik helou belou w dupę słonik!"
Szacuny
41
Napisanych postów
2566
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10268
Według mnie nie powinno się w obu wersjach odkładać sztangi. Niepotrzebnie rozluźniasz na chwilę mięśnie i robisz znowu zryw. Przy martwym ciągu też się nie odkłada sztangi na ziemi po każdym powtórzeniu. Takie moje zdanie, jak się mylę to niech ktoś powie dlaczego
Szacuny
204
Napisanych postów
11365
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
86839
Mazuro zlituj
Przy MC najbardziej prawidłowe jest ODŁOŻENIE NA ZIEMIĘ. Na większych ciężarach stałe trzymanie jest poza tym NIEWYKONALNE.
Co do high pulls to rozluźnianie nie ma nic do rzeczy... Poza tym ćwiczenia dynamiczne są oparte o zupełnie inne zasady. Tak więc nie masz zupełnie racji.
Zmieniony przez - _Knife_ w dniu 2009-04-17 21:23:05
Szacuny
0
Napisanych postów
81
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
5999
a czy sensowne jest połączenie "dynamiki" high pulls (szybkie unoszenie i rozluznianie mięsni po każdym powt.) z mozliwie najwolniejszą fazą negatywna? nie byłoby to lepsze rozwiazanie w przypadku masy? Robiłem tak wczpraj na treningu i naprawde czułem obrecz barkową pozdro
"pupcia rubcia salcesonik helou belou w dupę słonik!"
Szacuny
386
Napisanych postów
37478
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
126450
właściwie można by- tylko juz jakby było to cokolwiek "inne ćwiczenie"
pomysl mysle, że ok- z tym, ze jesli nie przesadzisz z tym maksymalnie wolna faza negatywną- w tym przypadku to ćw. może mieć negatywne skutki na obręcz barkową- możesz bowiem podrzuciuc ciężar za duży w stosunku do toru ruchu a zatem i obciązenie obręczy barkowej.
"Każdy ma w swoim życiu swoje Westerplatte"
Jan Paweł II
"Gorzki to chleb jest polskość"
C. K. Norwid
Szacuny
41
Napisanych postów
2566
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
10268
Ale dowaliłem z tym martwym Chodziło mi, żeby nie uderzać sztangą o ziemię.
A co do tych zasad to jak to jest ze zrywami itp ( ćw. dynamiczne ). Chodzi mi o pracę mięśni jaka jest wykonywana. Po prostu nie wiem moją wypowiedź kierowałem tym co sam wiem, ale widocznie się pomyliłem więc przepraszam
Zmieniony przez - Mazuro13 w dniu 2009-04-18 20:23:35
Zmieniony przez - Mazuro13 w dniu 2009-04-18 20:24:28