Termogeneza wywołana przyjmowanym pokarmem odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobierania / przyswajania składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi.

  1. Wnioski

Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów wynosi:

  • 0-3% dla tłuszczów
  • od 5 do 10% dla węglowodanów
  • od 20 do 30% dla białka (inne źródła podają 15-30%)
  • od 10 do 30% dla alkoholu

Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do sytuacji, gdy białko dostarczałoby tylko 20% energii. Mikkelsen i wsp. wykazali, że osoby stosujące dietę dostarczającą 29% białka miały o 891 kJ / d wyższy wskaźnik metabolizmu spoczynkowego niż osoby spożywające tę samą dietę eukaloryczną, przy 11% podaży energii z białka.

białko termogeneza

Naukowcy badali wpływ różnych rodzajów i dawek protein na termogenezę. Badanie zostało opublikowane w sierpniu 2019 r. Grupę 17 mężczyzn i kobiet z nadwagą przydzielono do czterech grup.

Były to: grupa kontrolna, mikrożel białka serwatkowego 30 g, mikrożel białka serwatkowego 50 g oraz 50 g kazeiny micelarnej. Wydatek energetyczny mierzono metodą pośredniej kalorymetrii. Próbki krwi, oddechu i moczu zebrano w celu zmierzenia utlenienia substratów, profilu aminokwasowego, glukozy i insuliny, obrotu białkami i innych parametrów metabolicznych.

Polecamy również: Odżywki białkowe ranking - najlepsza odżywka białkowa

Wyniki:

  • w grupie kontrolnej termogeneza wzrosła o 6,7 ± 3,7%
  • w grupie 30 g białka serwatkowego termogeneza wzrosła o 13,0 ± 5,0%
  • w grupie 50 g białka serwatkowego termogeneza wzrosła o 18,0 ± 5,0
  • w grupie 50 g kazeiny micelarnej termogeneza wzrosła o 16,0 ± 5,0%

Podawanie 50 g białka serwatkowego wywołało najwyższe stężenie aminokwasów w osoczu (całkowitych, niezbędnych i rozgałęzionych/BCAA) w porównaniu z innymi badanymi próbami. Podawanie 50 g białka serwatkowego wywołał wyższe stężenie insuliny niż podawanie 50 g kazeiny micelarnej. Utlenianie białka było wyższe w grupie 50 g białka serwatkowego niż w grupie 50 g kazeiny micelarnej.

Wnioski

Białko serwatkowe ma wpływ na termogenezę, a efekt jest powiązany z dawką białka 50 g WPC będzie oddziaływać silniej niż 30 g. Białko serwatkowe działa nieco silniej w porównaniu do kazeiny micelarnej (białka o dość wolnej kinetyce, które zapewnia wielogodzinny dowóz aminokwasów).

Referencje:

Acheson KJ. Influence of autonomic nervous system on nutrient-induced thermogenesis in humans. Nutrition. 1993;9:373–380.

Westerterp KR. Diet induced thermogenesis. Nutr Metab (Lond) 2004;1:5. doi: 10.1186/1743-7075-1-5.

Mikkelsen PB, Toubro S, Astrup A. Effect of fat-reduced diets on 24-h energy expenditure: comparisons between animal protein, vegetable protein, and carbohydrate. Am J Clin Nutr. 2000;72:1135–1141.

Kassis A “Effects of protein quantity and type on diet induced thermogenesis in overweight adults: A randomized controlled trial.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30269898

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (5)
amator63

Jak w tym wszystkim wypada białko z grochu?

0
Bull

Dla muscli słabiej odrobinę, ale przy odchudzaniu z pewnością lepiej tłumi łaknienie i syci bardziej. Mowa o izolacie białka grochu.

0
Muad"Dib

Czy na przykładzie badań, można rozumieć, iż termogeneza wzrasta, wraz z ilością podawanego białka?

0
SHHO

Powyżej 25 g w posiłku widocznie nie ma wpływu na proces progu leucynowwgo ale na termogeneze już tak
Chociaż uważam że taki laboratoryjne szczegóły niuanse mają znikomy wpływ na nas śmiertelników.
Jak ktoś ma ch**owy los od dna to nic nie wyczaruje nawet z tesciem

0
skorupski

U mnie po większym posiłku to momentalnie czuje jak mi sie ciepło robi, więc moze im wiecej białka to i termogeneza wzrasta

0