Czego potrzebujemy:
Na ciastka:
- 180 g zmielony płatków owsianych lub mąki owsianej
- 25 g kakao
- 35 g ksylitolu
- szczypta soli
- 80 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
Na masę:
- 110 g ser mascarpone
- 30 g białka WPC Delicious o smaku waniliowym
Jak wykonać:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem w misce. Jak się dobrze połączą formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i wałkujemy. Najlepiej podzielić ciasto na dwie części i wałkować przez folię. Jak już rozwałkujemy ciasto do grubości około 5 mm wycinamy kółka - przy pomocy szklanki czy innego naczynia. Ja użyłam słoika o średnicy 6 cm. Wykorzystując całe ciasto uzyskamy 30 ciastek czyli finalnie 15 ciastek. Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
110 g mascarpone miksujemy z białkiem. Waniliowe Delicious "wymiata"! Możecie oczywiście dać inny smak, ale zapewniam, że to jest najlepsze.
Pora na składanie ciastek. Na ciastko nakładamy łyżeczkę masy i przykrywamy drugim lekko dociskając.
Gotowe.
Przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze:
Otrzymujemy 15 ciastek o średnicy 6 cm. Każde ciastko to 152 kalorie. Białko 4,8 g, Tłuszcze 10 g, Węglowodany 12 g.
Smacznego!
A co to jest "1 całe jako"? Domyślam się że chodzi o jajko ;)
Ratunek dla osób uzależnionych od słodyczy. :D
a bez oleju kokosowego ciasto by nie wyszło ?