Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Zaburzenia odżywiania - porady

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1135

Formularz - Proszę o pomoc

21

Kobieta

Cel

utrzymanie masy

Waga

50

Wzrost

170

Poziom bf (zdjęcie poglądowe)

Aktywność w ciągu dnia (cały tydzień): (praca/uczelnia/zajęcia domowe? O której trenuję, wstaję, kładę się spać? O której mam przerwy w pracy?)

praca siedzaca 12g od rana do wieczora 3:4 razy w tyg

Uprawiane sporty, częstość i intensywność treningów, staż treningowy, sprzęt którym dysponuję (wyposażenie siłowni)

3 razy w tygodniu cardio 15%wznios tempo 5 ok godziny chodze.

Stosowane wcześniej diety, ich wpływ na sylwetkę, obecne odżywianie

1400kcal na dzien plus cardio malo wegli i tluszczy schudlam

Stan zdrowia (preferowane badania lekarskie)

zanik miesiaczki, przez 2 dni bylo mi slabo slaby puls

Stosowana lub planowana suplementacja

zadna
Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 4 Na forum 108 dni Przeczytanych tematów 38
Witam. Mam pewien problem i potrzebowałabym porady bez zbędnych "docinek" :).
A więc mam 170cm wzrostu i ważę ok 50kg. Rok temu zaczęłam się odchudzać bez wiedzy-1370kcal na dzień potem dodałam treningi cardio na bieżni-wznios 15% tempo 5 no i oczywiście schudłam byłam bardzo zadowolona. Okres straciłam. Lecz popadłam w zaburzenia odżywiania. Musiałam mieć wszystko do perfekcji jeśli chodzi o kalorie, nic przekroczyć, wszystko ważę. A gdy mam jakieś spotkanie gdzie wypiję alkohol zaczynam sie kompulsywnie objadać- wczoraj to jakiś koszmar zjadłam śniadanie, obiadu nie chciałam bo wieczorem miałam zaplanowane wyjście do restauracji z rodzicami..potem lody proteinowe z owocami, dwa batony proteinowe, banana, troche chipsów i orzeszków, cukierka no i na kolacje dwa drinki pieczone ziemniaki plus salatka ze stripsami. Gdy wróciłam do domu miałam napad na słodkie…zjadłam 5 kromek chleba Z NUTELLA oraz suche płatki czekoladowe aż że było mi niedobrze. Mam straszne wyrzuty sumienia na sylwestrze było to samo… Generalnie to byłam wczoraj u lekarza bo od 2 dni było mi słabo, niskie ciśnienie i tętno-zakazał mi przez 3 tygodnie robić treningi… i zacząć więcej jeść.
Teraz się boję,że przez to że nie mogę robić treningów a miałam ten napad objedzenia to,że przytyje bardzo…
wiem,że powinnam co nieco przytyć ale boję się,że za bardzo po tym przytyje… nie wiem jak to rozłożyć… ucielam sobie dzis z 900 kcal, zjem dzis z 700kcal to wyjdzie z 1600/1700 to chyba nie powinnam bardzo przytyc jak to moje zero kaloryczne?…
Pytanie jakie ja mam zero kaloryczne w roznych kalkulatorach wyskakuje mi inaczej raz 1600cos raz 1700… aktywnosc daje zerowa bo nie moge cwiczyc..
Prosze o rzetelne porady:(… Zawsze ucinalam i szlam na cardio a teraz jak mam zakaz treningow to boje sie ze przybiore z 10kg….
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
na wage dzis weszlam i pokazalo 51kg pewnie nie przytylam jeszcze kilograma tylko to tresc zoladkowa ale jak nie moge cwiczyc cardio to z pewnoscia przytyje z 5kg po tym napadzie…
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 105 Napisanych postów 316 Wiek 49 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 3927
Ojej . Zacznijmy od tego, że Twoja sytuacja wymaga przede wszystkim zdrowego podejścia, wsparcia emocjonalnego i stopniowej zmiany nawyków
Twoje zapotrzebowanie wynosi około 1600–1700 kcal dziennie. Jest to ilość kalorii potrzebna do utrzymania obecnej wagi bez ćwiczeń. Nie jedz poniżej BMR: Twoje ciało potrzebuje minimum kalorii na podstawowe funkcje życiowe. Twój BMR wynosi około 1200–1300 kcal. Spożywanie mniej niż BMR przez długi czas prowadzi do problemów hormonalnych i metabolicznych.

Wkleje tu takie typowe zalecenia zywieniowe:
Regularności posiłków: Jedz 3–5 zbilansowanych posiłków dziennie, aby unikać napadów głodu.
Skład makroskładników:
Białko: 1.6–2 g/kg masy ciała (80–100 g dziennie). Zapewnia sytość i ochronę masy mięśniowej.
Tłuszcze: 1 g/kg masy ciała (50 g dziennie).
Węglowodany: Reszta kalorii (około 200–220 g dziennie).
Nawodnienie: Unikaj odwodnienia, które nasila uczucie zmęczenia i głodu.
Pewnie to co powyżej to nic nowego dla ciebie ale myślę ze warto sobie to przypominać i raczej tego się trzymać.

Nie jestem pewny dlaczego nie możesz ćwiczyć - ale zawsze możesz pozostać aktywna. Spacery w umiarkowanym tempie są rewelacyjnym spalaczem kcal.

I takie porady jeszcze które nasuwają mi się
- Zrozumienie, że to nie Twoja wina: Napady objadania się to wynik biologicznej reakcji organizmu na restrykcje i stres, a nie słabości charakteru.
- Ogranicz restrykcje: Gdy planujesz „idealne jedzenie”, wzrasta ryzyko objadania się. Staraj się pozwolić sobie na drobne przyjemności każdego dnia, aby nie odczuwać presję ze ciągle sobie czegos odmawiasz..
- Wsparcie psychologiczne: Terapia (np. poznawczo-behawioralna) jest bardzo skuteczna w leczeniu zaburzeń odżywiania. Również jest sporo ludzi orientujących sie w psychodietetyce. Naprawdę warto iść i porozmawiać.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
lekarz zakazal mi cwiczenia ze wzgledu na moje cisnienie i tetno.. za malo jadlam i cwiczylam..
myslisz ze przytyje bardzo po tym napadzie zelaszcza ze nie moge tego spalic poprzez cardio?:(
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
elmihu
Ojej . Zacznijmy od tego, że Twoja sytuacja wymaga przede wszystkim zdrowego podejścia, wsparcia emocjonalnego i stopniowej zmiany nawyków
Twoje zapotrzebowanie wynosi około 1600–1700 kcal dziennie. Jest to ilość kalorii potrzebna do utrzymania obecnej wagi bez ćwiczeń. Nie jedz poniżej BMR: Twoje ciało potrzebuje minimum kalorii na podstawowe funkcje życiowe. Twój BMR wynosi około 1200–1300 kcal. Spożywanie mniej niż BMR przez długi czas prowadzi do problemów hormonalnych i metabolicznych.

Wkleje tu takie typowe zalecenia zywieniowe:
Regularności posiłków: Jedz 3–5 zbilansowanych posiłków dziennie, aby unikać napadów głodu.
Skład makroskładników:
Białko: 1.6–2 g/kg masy ciała (80–100 g dziennie). Zapewnia sytość i ochronę masy mięśniowej.
Tłuszcze: 1 g/kg masy ciała (50 g dziennie).
Węglowodany: Reszta kalorii (około 200–220 g dziennie).
Nawodnienie: Unikaj odwodnienia, które nasila uczucie zmęczenia i głodu.
Pewnie to co powyżej to nic nowego dla ciebie ale myślę ze warto sobie to przypominać i raczej tego się trzymać.

Nie jestem pewny dlaczego nie możesz ćwiczyć - ale zawsze możesz pozostać aktywna. Spacery w umiarkowanym tempie są rewelacyjnym spalaczem kcal.

I takie porady jeszcze które nasuwają mi się
- Zrozumienie, że to nie Twoja wina: Napady objadania się to wynik biologicznej reakcji organizmu na restrykcje i stres, a nie słabości charakteru.
- Ogranicz restrykcje: Gdy planujesz „idealne jedzenie”, wzrasta ryzyko objadania się. Staraj się pozwolić sobie na drobne przyjemności każdego dnia, aby nie odczuwać presję ze ciągle sobie czegos odmawiasz..
- Wsparcie psychologiczne: Terapia (np. poznawczo-behawioralna) jest bardzo skuteczna w leczeniu zaburzeń odżywiania. Również jest sporo ludzi orientujących sie w psychodietetyce. Naprawdę warto iść i porozmawiać.

lekarz zakazal mi cwiczenia ze wzgledu na moje cisnienie i tetno.. za malo jadlam i cwiczylam..
myslisz ze przytyje bardzo po tym napadzie zelaszcza ze nie moge tego spalic poprzez cardio?:(
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Przede wszystkim należy wyjść z głodówki. To ona jest powodem powstałych problemów hormonalnych, zaburzeń okresu, jak i napadów kompulsywnego objadania się. Nie można w ten sposób podchodzić do diety i kształtowania sylwetki. Od strony żywieniowej zerowy bilans energetyczny, lub nawet i na lekkim plusie przez dłuższy okres. Kontrola badań hormonalnych i na ich podstawie decydowanie co dalej. W przypadku problemów psychicznych, niestety nie będziemy mogli Tobie zbyt wiele pomóc. Tutaj sugeruję konsultacje z psychodietykiem.
2

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Budowa masy mięśniowej - porady

Następny temat

Sylwetka - jak ją zmienić?

Spalanie
Polecane artykuły