tak mniejwiecej
Węgle pochodzenia roslinnego:
płatki kukurydziane,miód pszczeli,ryż, chleb chrupki, kasza manna, kasza jęczmienna perłowa,mąka pszenna, makaron dwujajeczny, płatki owsiane, czekolada, otręby pszenne, groch, fasola, marmolady ( średnio ), bułki i chleb pszenny, pieczywo jasne, pieczywo ciemmne, soja, winogrona, banany, porzeczki czarne, śliwki, ziemniaki, wiśnie, kukurydza, gruszki, jabłka pomarańcze, buraki, kapusta, cebula, cytryny, marchew, pomidory, arbuz, ogórek.
a węgli pochodzenia zwięrzecego to najwiecej jest w tych produktach:
wątróbki drobiowe, wątróbka wołowa, mleko 2% tłuszczu, nerki wołowe, konina.
Węgle proste :
Glukoza - cukier we krwi
Fruktoza -
cukier w owocach i miodzie
Galaktoza - cukier w mleku
Meltoza - sód i kiełkujące ziarna zbóż
Sacharoza - cukier spożywczy, syrop, miód
Laktoza - cukier w mleku
Węgle złożone:
Glikogen - tkanki zwierzęce
Skrobia - ziemniaki, kukurydza, nasiona
Błonnik - rośliny
Celuloza - warzywa, owoce, rośliny strączkowe
Hemiceluloza -kasze, zboża
Pektyny - warzywa, owoce
Gumy i śluzy - substancje wzbogacające i stabilizujące
Lignina - zdrewniałe części warzyw, pestki owoców
