WIOSENNE PROMO! Sprawdź rabaty do 90%
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Wybór celu treningowego

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 483

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 272 dni Przeczytanych tematów 10
Cześć, potrzebuję pomocy, nie wiem co ze sobą treningowo zrobić. Opiszę od początku coby był cały kontekst. Nie będzie krótko, będzie trudno i długo bo chcę żeby było dokładnie i dobrze, i będę wdzięczny za poświęcony czas!

Mam 33 lata, wzrost 187 waga 92,5, jestem z natury szczupły. 0 alkoholu od kilku lat, 0 papierosów od zawsze, 0 innych gówien od zawsze. Pierwszy kontakt z siłką miałem w wieku 17 lat, miałem wtedy 185 cm i ważyłem 65 kg . Wyglądałem dosłownie jak z obozu, dosłownie. Ćwiczyliśmy z sąsiadem w garażu jakiś czas, skończyłem na 75 kg i wyglądałem jak człowiek powiedzmy, przyszły studia i pod kątem sportu była głównie piłka nożna, siłka okazjonalnie, tak o, dla urozmaicenia.
Lata mijały, przyszedł październik 2024 i kontuzja nogi, typowo piłkarska sprawa, w związku z którą byłem u fizjo, która ułożyła mi trening siłowy pod nogi, jako rehabilitację, jednak z elementami całego ciała, po prostu focus nogi.
I kurcze coś mi kliknęło Za młodu trenowałem z dzisiejszej perspektywy po prostu źle. Tutaj dostałem wyjaśnienie czym są rpe, jak progresować etc. Wrócił stary entuzjazm i nowa wiedza i szybko zniknął priorytet na nogi i pojawił się po prostu trening całego ciała.
Kiedy zaczynałem trening z początkiem grudnia 2024 ważyłem takie 82-84 kg nie pamiętam dokładnie. Niestety było trochę za dużo BF, ale wtedy o tym nie myślałem, tylko dawaj, na masę, ciężary w górę, w końcu zacząłem dźwigać jak człowiek, dipy przestały być bolesnym problemem, drążek stał się przyjacielem. Tylko chyba w tym entuzjazmie się zapędziłem, do sierpnia 2025 czyli w 8 miesięcy dobiłem do 99kg. Czyli + 16 kg co daje tempo +0,5 kg tygodniowo, trochę za dużo kcal dałem no i w wyglądzie też widziałem, że zbyt duży BF.
Od sierpnia postanowiłem zrobić redukcję, trwała 4 miesiące do 1 grudnia. Doszedłem do 89,5 kg. Siła spadła, ale nieznacznie, cofnąłem się powiedzmy o jeden no może dwa cykle treningowe (czyli okres 10-8-5 + 10-8-5 + tydzień roztrenowanie) od mojego maxa. Nadal jednak nie byłem z siebie zadowolony, nadal uważam, że bf był za duży, kupiłem sobie miarkę do pomiaru i wyszło mi chyba około 18-20% nie zapisałem kurcze. Jednak no dłużej redukcji ciągnąć nie wypadało.
Od grudnia zacząłem kolejną masę, bo docelowo chcę wejść w rytm wrzesień-maj masa, czerwiec-sierpień redukcja, z różnych powodów takie miesiące mi odpowiadają po prostu.

Tu przechodzimy do sedna. Popełniłem błąd, że nie zacząłem tego wszystkiego od porządnej redukcji, trochę dlatego, że ten trening i powrót na siłkę wyszedł mi przypadkiem.

Co ja mam teraz ze sobą zrobić? Jestem tyle co po długiejj redukcji, pomyślałem, że teraz zrobię krótszy cykl masowy do maja (6 zamiast 9 miesięcy), na niższej nadwyżce, tak aby nie ulać się za dużo. Obecnie ważę 92 kg czyli przez okres 2,5 miesiąca mamy wzrost 0,3 kg tydzień - czy to jest okej? chociaż z czasem zauważyłem, że nieco zwalnia, pewnie dlatego, że kcal te same, a masa ciała trochę rośnie.
Pomyślałem, że zostawię takie kcal do tego maja? potem redukcja 3 miesiące porządna? Obecnie przy tych 92 kg dogoniłem ciężary z czasu gdy ważyłem 99 kg. niektóre ćwiczenia nawet już jestem ciut powyżej.

Czy to jest dobry plan? pociągnąć mimo obecnie bf w przedziale 20-21% lekką masę bez dużej nadwyżki, w sumie to na kcal ze screena do maja, żeby kolejną redukcję zacząć może z 94-95, a nie 99 i potem redukcja dość mocna 3 miesiące? Czuję się trochę zagubiony właśnie przez ten zły początek. Trenuję FBW 3x w tygodniu, głównie ćwiczenia wielostawowe, po 3 serie, powtórzenia 8-6-5 x2 tygodnie potem tydzień deload. W podciąganiu na drążku i dipach serie oczywiście nieco inaczej. Do tego piłka nożna raz w tygodniu, jakieś 500 kcal, dodaje węgle przed i po, żeby zrównoważyć te 500 kcal. Obecnie progresuję z tygodnia na tydzień, chociaż waga rośnie coraz wolniej.

Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas, chcę to po prostu wszystko pojąć porządnie, w jednym miejscu, żeby od teraz iść dobrą drogą :)

Zmieniony przez - franzmikolaj w dniu 2026-02-11 16:40:17
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 35330 Napisanych postów 27092 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286851
Zdjęcia sylwetki bo bez tego nie da się podpowiedziec . Skład ciała ( głównie poziom tkanki tłuszczowej ) decyduje o tym czy trzeba masowac czy redukować
...
Napisał(a)
Początkujący
Skład ciała według miarki to na ten moment BF 20-21%, fotki podrzucam, sorki, że w spodniach, akurat takie mam teraz najświeższe pod ręką.

Chodzi mi ogólnie o wiedzę jak działać. Napisałem co chciałbym zrobić do maja z pytaniem czy to dobry plan, przynajmniej w teorii, nie chcę teraz robić redukcji, bo wtedy nigdy nie dojdę do planowanego podziału wrzesień-maj masa, czerwiec-sierpień redukcja, na którym mi zależy, tym bardziej, że redukowałem do grudnia. Wszystko jak opisałem szczegółowo powyżej

...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7024 Napisanych postów 63205 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 787107
Ewidentnie ciąć bo poziom tkanki tłuszczowej już jest za wysoki co potwierdzają zdjęcia.
...
Napisał(a)
Początkujący
rion10
Ewidentnie ciąć bo poziom tkanki tłuszczowej już jest za wysoki co potwierdzają zdjęcia.

no taki mam plan ogólnie, ale napisałem dwa razy wyżej nie mogę teraz, już, natychmiast, bo chcę w końcu wejść w rytm miesięcy masa/redukcja jak napisałem wyżej, więc teraz co, te dwa miesiące może rekompozycja z bilansem na 0?
...
Napisał(a)
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 35330 Napisanych postów 27092 Wiek 45 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 286851
Redukcja tylko wchodzi w grę , masz przepuklinę pępkową , więc w przyszłości czeka cię też zabieg
...
Napisał(a)
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 7024 Napisanych postów 63205 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 787107
franzmikolaj
rion10

no taki mam plan ogólnie, ale napisałem dwa razy wyżej nie mogę teraz, już, natychmiast, bo chcę w końcu wejść w rytm miesięcy masa/redukcja jak napisałem wyżej, więc teraz co, te dwa miesiące może rekompozycja z bilansem na 0?

Jak nie masz dużego doświadczenia to rekompozycja średnio się udaje, a znając życie będziesz stał w miejscu. Dotnij sensownie sylwetkę, a później będziesz myślał co dalej.
...
Napisał(a)
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6428 Napisanych postów 79136 Wiek 41 lat Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 773836
Tak, jak koledzy sugerowali w swoich wypowiedziach powyżej, jako wybór celu treningowego jest tylko i wyłącznie redukcja tkanki tłuszczowej. Masz jej zbyt wysoki poziom żeby myśleć o innym rozwiązaniu.

https://www.sfd.pl/Body_fat__znaczenie_w_budowaniu_masy_mięśniowej-t1132868.html

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Upper Lower - ocena

Następny temat

Trening FBW - ocena

electro
Polecane artykuły