SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Warzywa mrożone, na czym w końcu smażyc?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 741

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 44 Wiek 132 dni Na forum 131 dni Przeczytanych tematów 1973
Czy warzywa mrożone można smażyć na oliwie z oliwek czy powinienem na czymś innym?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 240 Napisanych postów 499 Wiek 33 lat Na forum 151 dni Przeczytanych tematów 3434
monkey22
Ja ogólnie mam taki nawyk że na jedną patelnie wrzucam mix warzyw mrożonych oraz jakeiś mieso surowe i bez żadnego tłusczzu na minimalnym ogniu pod przykrywka dusze a pod koniec ściągam pokrywke aby się nie zrobiła papka i lekko podsmazam na dobrej patelni i finalnie mega pyszne i ani grama fatu a jak chce w posiłku dac więcej fatu to dolewam oliwy tylko na koniec na cieple danie


Dobry motyw bo i tak wychodzi woda i zabezpieczy przed spaleniem
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 8802 Napisanych postów 82288 Wiek 47 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 695787
Możesz również na oliwie z oliwek
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Szacuny 29716 Napisanych postów 27113 Wiek 32 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 384011
Możesz na czym chcesz jedynie co to musisz pamiętać o zasadach przygotowania posiłków na tłuszczach w zależności od ich rodzaju, bo każdy tłuszcz ma inną temperaturę dymienia i nie każdy nadaje się do długiej ekspozycji na wysokie temperatury. W przypadku oliwy z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja osobiście preferuję bardziej obróbkę na suchej patelni a oliwę dodawać dopiero na koniec jako dodatek po prostu tłuszczu plus smakowy, natomiast do długiej obróbki zaleca się smalec i olej kokosowy rafinowany


Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2023-05-28 20:14:38
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 121 Napisanych postów 148 Wiek 148 dni Na forum 147 dni Przeczytanych tematów 1788
Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec.

Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 401 Na forum 2 lata Przeczytanych tematów 1744
Uduś je na parze, bez tłuszczu.

"I like when skinny guys give advice how tu build muscle."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 31516 Napisanych postów 21942 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 275030
Na oliwie , według ostatnich badąń oliwa ( extra virgin ) to jedno z najlepszych źródeł tłuszczu do długich obróbek termicznych i badania wykazały ze oliwa dopiero po 17H ciągłego smazenia zaczynała tracić swoje właściwości , potem smalec jak najbardziej ( jednak smak nie każdy lubi ) smalec ma skład lipidowy zbliżony do oliwy z oliwek i ta samo bardzo wysoką temp dymienia a do tego jest tani. Masło klarowane, olej rzepaowy ale z pierwszego tłoczenia i dobrej jakości . Nigdy nie używaj lnianego jak chodzi o podgrzewanie .
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2997 Napisanych postów 51658 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 348892
Niestety tłuszcze zwierzęce, a zwłaszcza masło klarowane będą kiepskim wyborem ze względu na obecność cholesterolu -
ten zaczyna utleniać się w bardzo niskiej temperaturze(w maśle klarowanym ze względu na proces jego powstawania potencjalnie mamy już utleniony cholesterol). I na nic tu punkt dymienia - ten i tak zwykle jest wyższy, niż domowe warunki smażalnicze (nie licząc zwykłego masła i zakładając, że nikt nie smaży na tranie czy lnianym), więc w gastronomii, gdzie ten sam tłuszcz jest używany wielokrotnie (a z każdym kolejnym smażeniem punkt dymienia się obniża) i owszem - będzie pewnym wyznacznikiem, w domu niekoniecznie.

W każdym razie - oliwa i olej z awokado to taka topka do smażenia - mało WNKT i katalizatorów utleniania, za to dużo antyoksydantów podnoszących stabilność. Dalej rzepakowy(ale tu warto zwrócić uwagę na datę przydatności. Niestety im dłużej taki olej stoi, tym liczba kwasowa i nadtlenkowa jest wyższa i w przypadku rzepakowego plastikowe butelki i oświetlone sklepowe witryny sprawiają, że w nim te zmiany zachodzą bardzo znacząco, nawet mimo przydatności do spożycia), ewentualnie kokosowy - tam gdzie nie pasuje posmak oliwy i raczej bez przesady, wszak jeżeli trzymamy się obecnych norm żywieniowych, to NKT powinniśmy spożywać tak mało, jak to możliwe.






Zmieniony przez - Koniu151 w dniu 2023-05-29 09:21:25

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 121 Napisanych postów 148 Wiek 148 dni Na forum 147 dni Przeczytanych tematów 1788
Koniu151
jeżeli trzymamy się obecnych norm żywieniowych, to NKT powinniśmy spożywać tak mało, jak to możliwe.


A Ty się z tym zgadzasz? Ostatnio słyszy się, że są dobre bo są już właśnie utlenione, a dodatkowo te pochodzenia zwierzęcego posiadają antyoksydanty lipofilne i generalnie niby powinno to służyć naszemu zdrowiu... Czy bigpharma nas omamia?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2997 Napisanych postów 51658 Wiek 33 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 348892
Mogłeś coś źle zrozumieć/zinterpretować - zapewne chodziło o to, że NKT są odporne na utlenianie - i to właśnie ich plus, w kontekście smażenia. Wszak to właśnie utlenianie jest głównym (ale nie jedynym) procesem odpowiedzialnym za powstawanie szkodliwych związków.

Natomiast jeżeli chodzi o rzeczone antyoksydanty, to nie są to jakieś unikalne związki, które znajdziemy tylko w produktach odzwierzęcych, czy tłuszczach bogatych w NKT. Ot rzeczona już oliwa, ma w sobie w zasadzie wszystko co najlepsze.
I generalnie niezgadzanie się z cytowanym przez Ciebie twierdzeniem, jest sprzeczne z aktualnym stanem wiedzy, wszak dowodów jaki model diety jest najkorzystniejszy mamy mnóstwo, natomiast sekty gloryfikujące NKT i owszem istnieją, ale to altmed i szara strefa medycyny, pisząca własną fizjologię.

TRENER PERSONALNY/(PSYCHO)DIETETYK ONLINE. POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGOW ONLINE.
KONTAKT: [email protected]

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 31516 Napisanych postów 21942 Wiek 42 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 275030
Jednak masło klarowane do krótkich obróbek nie będzie aż tak złe a warzywa nie wymagaja długiej mocnej obróbki , jajecznica, rybka chuda bez panierki będzie ok


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2023-05-29 11:22:32
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 8802 Napisanych postów 82288 Wiek 47 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 695787
Warzywa wrzucam na teflon , trochę wody i po sprawie
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Redukcja stoi w miejscu?

WHEY premium