Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Push Pull - ocena

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 151

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 32
Cześć, proszę o ocenę planu na 4 dni.
Staż: 6 miesięcy
Wybrałem generalnie ćwiczenia, które lubię i 'umiem' wykonywać. Będę wdzięczny za opinię pod każdym względem, interesuje mnie też czy dobrze dobrałem tygodniową objętość / liczbę serii.

Plan treningowy PUSH/PULL
PUSH A
Ćwiczenie | Liczba serii
Wyciskanie sztangi na ławce poziomej – 3
Hammer ze skosem dodatnim – 3
Butterfly – 3
OHP / Wyciskanie hantli nad głowę – 3
Przysiad ze sztangą – 4
Wyciskanie na suwnicy – 3
Prostowanie ramion z warkoczem lub dipy (triceps) – 3

Łącznie serii: 22

PUSH B
Ćwiczenie | Liczba serii
Wyciskanie hantli na skosie dodatnim – 3
Hammer płasko – 3
Dipy (klata) – 3
Wznosy bokiem – 3
Przysiad ze sztangą – 4
Prostowanie nóg na maszynie – 3
Prostowanie ramion z prostym uchwytem lub wyciskanie warkoczem nad głowę – 3

Łącznie serii: 22

PULL A
Ćwiczenie | Liczba serii
Podciąganie nachwytem – 4
Wiosłowanie na maszynie chwytem neutralnym oburącz – 3
Wiosłowanie jednorącz na maszynie – 2
Reverse butterfly – 3
Martwy ciąg klasyczny - 3
Uginanie nóg leżąc na dwugłowe – 3
Uginanie przedramion na modlitewniku – 3
Uginanie przedramion hammer – 2

Łącznie serii: 20

PULL B
Ćwiczenie | Liczba serii
Przyciąganie drążka wyciągu górnego nachwytem – 4
Przyciąganie wyciągu poziomo na maszynie – 3
Wiosłowanie jednorącz na maszynie – 2
Reverse butterfly – 3
RDL - 3
Uginanie nóg leżąc na dwugłowe – 3
Uginanie przedramion na drążku wyciągu dolnego – 3
Uginanie przedramion z supinacją – 2

Łącznie serii: 20
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

W pierwszym dniu treningowym zmieniłbym przede wszystkim kolejność wykonywania ćwiczeń.

Zacznij od treningu nóg w tym dniu treningowym. Nogi to duża partia mięśniowa i ćwiczenia jak przysiady wymagają sporo skupienia i stabilizacji więc warto je wykonywać na samym początku treningu gdy jesteś pełny sił.

Po drugie objętość treningowa nóg też mała, wykonujesz więcej serii na klatkę piersiową niż na nogi, a te proporcje powinny być odwrotne.
Ja bym odpuścił rozpietki w tym dniu.
Dołóż chociaż jedną serię do wyciskania nad głowę.

Do push drugiego takie same uwagi jak do pierwszego, a zamiast prostowania nóg na maszynie daj przysiad bułgarski.

Pull A zmiana kolejności i zacznij od martwego ciągu, a później drążek, a zamiast tych wiosłowań na maszynie daj jedno ze sztangą lub hantlami.

W pull B też zacznij od rdl, jak dla mnie za dużo tych ćwiczeń na maszynach, a za mało wolnociężarowych, a grzbiet takie ćwiczenia "lubi" najbardziej.

Widać u Ciebie nacisk na klatkę piersiową, ale to już każdy trenuje jak uważa za słuszne. Warto dodać coś na brzuch/rdzeń.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2025-04-02 11:39:46
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Jest liderem w tym dziale Szacuny 13 Napisanych postów 135 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4891
ile ważysz i jakie są twoje maksy, ostatnia seria robocza z jakim ciężarem i na ile powtórzeń,
w przysiadzie, wyciskaniu na płaskiej, na barki, wiosłowanie w opadzie
przy takiej wiedzy będzie można będzie można Ci doradzić objętość czy dobrze dobrałeś objętość
serie co masz na myśli - u mnie jest 5 serii na rozgrzewkę + 2-3 robocze
dla mnie ćwiczeń jest zdecydowanie za dużo - jestem zwolennikiem 3-4 ćwiczeń na dzień
i najważniejsze co chcesz osiągnąć jaki jest Twój cel
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Wzrost: 180cm
Waga: 78kg
Widoczne kostki na górze/środku brzucha, lekki tłuszcz na dole. Plan ma być pod masę.

W pierwszym ćwiczeniu na daną partię dwie serie rozgrzewkowe, a w dalszych ćwiczeniach jedna.
W ćwiczeniach złożonych 5 - 8 powtórzeń w serii, izolowane 8 - 12.

Na początku nie robiłem nóg, teraz bez większego problemu 90 x 8 w przysiadzie, powoli dokładam z treningu na trening.
Wyciskanie sztangi na płaskiej 92,5kg 1rep.
Wyciskanie hantli na płaskiej 27.5kg aktualnie na 8 rep

Zmieniony przez - skeczu w dniu 2025-04-02 10:07:08

Zmieniony przez - skeczu w dniu 2025-04-02 10:09:03
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 44 Wiek 67 dni Na forum 68 dni Przeczytanych tematów 345
dałeś wymagające ćwiczenia typu martwy ciąg czy przysiad prawie na koniec treningu, z reguły robi się trening w kolejności od największych partii takiej jak nogi do najmniejszej, choć na siłowni często obserwuje że wiele osób trening typu push zaczyna od klatki a kończy na nogach... ja sobie nie wyobrażam trenować nóg po klacie, szczególnie przysiadów. możesz też pomyśleć o treningu push pull legs jest według mnie skuteczniejszy, można skupić się w konkretnym dniu tylko na nogach, łydkach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Chciałem móc przetrenować każdą partię dwa razy w tygodniu. Dodatkowo nogi nie są obecnie moim priorytetem, ale może za jakiś czas się to zmieni. Jeżeli chodzi o kolejność ćwiczeń to wezmę pod uwagę.
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening Split - ocena

Następny temat

Trening FBW - ocena

Spalanie
Polecane artykuły