Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

Trening Push Pull - ocena

temat działu:

Trening dla zaawansowanych

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 399

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 16 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 646
Witam, mam kilka pytań odnośnie treningu metodą push/pull. Zazwyczaj trenowałem splitem, partia osobno 5x w tyg . Ostatnie 2 miesiące 3x w tyg np. pon: klata/biceps. (Mój staż około 2-3 lata). Chciałbym trochę zwiększyć masę i się zastanawiam ,czy trening jaki znalazłem na internecie jest w porządku. Nie mam bladego pojęcia o systemie push/pull. Wiem o tyle ,że jest lepszy od splita bo mamy lepszą regenerację i lepszy bodzieć do wzrostu ,ale ja nie rozumiem w klasycznym splicie skatuję się 1 partie kilkoma ćwiczeniami i mam pewność ,że się rośnie a tutaj np. klatka będzie mi wyjdzie 6 serii na tydzień sama ławka pozioma ale są jeszcze rozpiętki i skośna to chyba ok ,ale pozioma 3x8 to nie za mało ?, a biceps czy triceps po 6 serii na tydzień to też ok ? ja rozumiem że taka mała objętość bo mięśnie ze sobą współpracują np. w poniedziałek zrobie wyciskanie sztangą pozioma to zwiększy mi się objętość na triceps i barki w tym dniu dobrze myślę , dlatego francuz np. 3x8 wystarczy w ten dzień? a co z łydkami ? też są ważne a ich nie ma w tym planie dać do dnia push np 4x10 jakieś wspięcia?

Ogólnie pytanie ,czy ten plan jest dobry na masę i czy coś zmieniać i czy przypadkiem nie jest on skierowany pod osobą co dopiero zaczyna?? Ja już jako takie podstawy mam.

Plan:

Dzień Push 1 Poniedziałek:

1. Wyciskanie sztangą na ławce płaskiej 3 x 8,
2. Wyciskanie żołnierskie 3 x 8,
3. Przysiady klasyczne ze sztangą 3 x 8,
4. Rozpiętki 3 x 10,
5. Wznosy ramion bokiem z hantlami 3 x 12,
6. Wyciskanie francuskie 3 x 8.

Dzień Pull 1 Wtorek:

1. Martwy ciąg klasyczny 3 x 8,
2. Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki piersiowej 3 x 10,
3. Wiosłowanie hantlą w opadzie tułowia w oparciu o ławkę 3 x 8,
4. Face pull 3 x 12,
5. Uginanie przedramion ze sztangą prostą 3 x 10,
6. Przyciąganie kolan do klatki piersiowej w zwisie 3 x 12.

Dzień Push 2 Czwartek:

1. Wyciskanie hantlami w leżeniu na ławce skośnej głową w górę 3 x 10,
2. Wyciskanie hantlami siedząc 3 x 10,
3. Wykroki chodzone 3 x 10 na nogę,
4. Butterfly 3 x 12,
5. Wznosy ramion bokiem na wyciągu jednorącz 3 x 12,
6. Prostowanie przedramion na wyciągu 3 x 10.

Dzień Pull 2 Piątek:

1. Podciąganie na drążku podchwytem 3 x 8,
2. Wiosłowanie sztangą w opadzie tułowia nachwytem 3 x 8,
3. Żuraw 3 x 10,
4. Wznosy ramion bokiem w opadzie tułowia 3 x 10,
5. Uginanie przedramion z hantlami siedząc na ławce skośnej 3 x 10,

Deska 3 x 60 sekund.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582

Nie jest powiedziane, że podział push/pull będzie lepszy dla Ciebie, na marginesie push/pull to też jest trening trening dzielony, jednak z partią trenowaną dwa razy w tygodniu.

I tutaj masz jakieś ogólne wyobrażenia o treningu, ale one w Twoim wypadku mogą ale nie muszą wystąpić. Lepsza regeneracja? Może być ale regeneracja nie zależy tylko od treningu ale od diety, ilości snu, poziomu stresu itd.
Plany push pull bazują na większej częstotliwości trenowania partii ale mniejszej objętości w ramach jednostki treningowej. To, że na danym treningu wykonujesz mniej serii może powodować, że zregenerujesz się szybciej, ale trening jest częstszy więc mięśnie mogą reagować lepiej wzrostem.

Jednak tutaj trzeba dobrać odpowiednio objętość treningu i odpowiednio pozostałe parametry treningu bo efekty mogą być odwrotne.
Sęk w tym żeby znaleźć dla siebie odpowiedni system treningowy, który dla nas osobiście będzie najbardziej skuteczny.

Poniższy plan treningowy można poprawić przede wszystkim zmienić kolejność ćwiczeń i treningu push rozpocząć od nóg, a dopiero później klatka piersiowa, barki i triceps. Ustalić do niego tempo i przerwy między seriami/ćwiczeniami.

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2024-10-11 14:26:56
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Szacuny 6313 Napisanych postów 78036 Wiek 40 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 767015
Nawiązując do tego co jest lepsze i gorsze pod względem wpływu na budowę masy mięśniowej, to nie ma tutaj systemu transportowego, który byłby lepszy od innych w tym celu, a kolejny lepszym pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej. Każdy plan będzie dobrym (split, full body workout, upper/lower, push push, itp.) bez względu na cel treningowy, a to jaki warto jest wybrać, uzależnione będzie od osoby, dla której będzie on układany.

https://potreningu.pl/artykuly/trening/trening-pushpull-opis-plan-wady-i-zalety-6430

Moderator działu Odżywianie

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Przerwa od treningów - porady

Następny temat

Trening FBW - ocena

Spalanie
Polecane artykuły