SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Trening FBW do oceny

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 335

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 3 Na forum 258 dni Przeczytanych tematów 206
Cześć,

Planuję zmienić obecny trening FBW i przychodzę z prośbą o ocenę.
Staż to 2 lata, waga 87, wzrost 185, celem jest budowa masy mięśniowej.
W każdym ćwiczeniu oprócz przysiadu wykonuję pauzy i pilnuję tempa, w środę nie ma treningu nóg bo dopiero powoli wracam do ich robienia. Od podciągania chcę odpocząć dlatego wrzucam wiosłowanie sztangą.

FBW poniedziałek
Przysiad 3 serie 3-5 powt.
Wiosłowanie sztangą 3 serie 5 powt.
Wyciskanie na płaskiej 3 serie 3 powt.
Wyciskanie wąskie 3 serie 5 powt.
OHP siedząc 3 serie 5 powt.
Uginanie ze sztangą łamaną 3 serie 6-8 powt.

FBW środa
Wiosłowanie na ''maszynie'' siedząc do mostka 3 serie 8-12 powt.
Wyciskanie na skosie dodatnim 30 stopni 3 serie 8 powt.
Wznosy bokiem na wyciągu 3 serie 12-16 powt.
Uginanie na biceps 1-rącz na wyciągu 3 serie 12-16 powt.
Ściąganie z góry na wyciągu, triceps 3 serie 12-16 powt.

FBW piątek
Rumuński martwy ciąg 3 serie 8 powt.
Wiosłowanie sztangą 3 serie 8 powt.
Floor Press 3 serie 5-8 powt.
Facepull stojąc 3 serie 12-16 powt.
Dipy na triceps 3 serie 8 powt.
Uginanie na wyciągu oburącz 3 serie 12-16 powt.

Zmieniony przez - PatM456 w dniu 2023-01-15 19:12:18

Zmieniony przez - PatM456 w dniu 2023-01-15 19:12:56
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6257 Napisanych postów 61858 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 770922

Dwa lata to już sensowny staż treningowy ale jestem w stanie zrozumieć, że były jakieś perypetie z treningiem nóg ale jako szanujący się siłacz 3 serie po 5 powtórzeń w skali tygodnia to trochę słabo.
Dlatego jeśli w poniedziałek masz przysiady w planie treningowym to w piątek warto by było dołożyć też choćby 3 seryjki wykroków z hantlami tak aby ruszyć te mięśnie nóg i starać się regularnie progresować z ciężarem.

Nie do końca rozumiem połączenie i dobór ćwiczeń w poszczególnych dniach treningowych. W piątek nie masz żadnego ćwiczenia barkowego bo face pull też zaatakuje po części barki ale jakieś wyciskanie hantli czy landmine press by się przydał.
Nie musisz rezygnować z podciągania na drążku bo to bardzo dobre i skuteczne ćwiczenia można je dać w innym dniu treningowym.

Dodatkowo do każdego dnia treningowego dołożyłbym jakieś ćwiczenia na rdzeń/brzuch żeby plan treningowy był kompletny.

Jak celem treningowym jest budowanie masy to wiadomo dieta z nadwyżką kaloryczną jest niezbędna i progresja ciężarowa. Oczywiście na bieżąco co jakiś czas musisz korygować trening choćby trening nóg.

Polecamy również: Budowa masy mięśniowej - co musisz wiedzieć?

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-01-16 12:10:56
1

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

100% CZYSTY HYDROLIZAT KOLAGENU

Kolagen SFD PURE GOLD dedykowany osobom dbającym o zdrowy wygląd skóry, a także osobom uprawiającym sport, po kontuzjach sportowych.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Tak jak pisałem, trening nóg dopiero u mnie powraca, stąd mała objętość. Brzuch robię na każdym treningu (3 serie planka, hollow body lub allahy) a od podciągania chcę odpocząć, na pewno w nowym planie się pojawi.
Jakiego połączenia i doboru nie rozumiesz? Czy chodzi tylko o ten piątek?

Zmieniony przez - PatM456 w dniu 2023-01-16 19:02:26
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6257 Napisanych postów 61858 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 770922
Chodzi mi o to, że z założenia masz trening fbw, a nie do końca w każdym dniu treningowym masz ćwiczenia na każdą partię mięśniową.

Co do brzucha to w każdy dzień trenujesz proste brzucha, a w przypadku szeroko pojętego rdzenia warto robić ćwiczenia różnorakie. Jak masz planka klasycznego to zrób side plank i na przykład paloff press wówczas masz ten trening ogólnorozwojowy.

Rozumiem, że wracają nogi do treningu ale nawet jak na taką sytuację to 15 powtórzeń w skali tygodnia to bardzo mało i warto dać coś więcej.
1

Wierzyć to znaczy ufać, kiedy cudów brak.
Muscles not grow on trees!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Rozumiem, pozmieniam tak żeby było ok, dzięki za pomoc.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Czym rózni się dumbell press od rozpiętki

WHEY premium