Było już kilka postów dotyczących płatków owsianych. Było dużo pytań i sporadyczne odpowiedzi.
Chciałem skompletować troszkę informacji na ten temat i przedstawić je na forum (korzystam z własnej wiedzy, książek, czasopism i internetu - źródła podane są szczątkowo na dole artykułu).
Więc zaczynamy.
Codziennie rano budzisz się i myślisz... „Boże niedługo środa - w diecie na śniadanie znów płatki owsiane..... „
Owies, zboże które nieczęsto pojawia się w naszym jadłospisie, kojarzony jest raczej z paszą dla konia nie cudownym śniadaniem.
Co z tym zrobić? Jak temu zaradzić?
Po prostu musisz zrozumieć jak ważne są dla Ciebie! I jak dobrze można je przyrządzić.
Przede wszystkim płatki są skarbnicą minerałów i witamin. 100 g surowych płatków nie ma w ogóle soli, sodu tylko 4 mg, za to aż 350 mg potasu, 54 mg wapnia, 129 mg magnezu, 3,9 mg żelaza, 5mg manganu.
Gotowane płatki nie zawierają praktycznie witamin a surowe mają np. 0,462 mg witaminy B1 i 0,151 mg witaminy B2, 0,87 mg witaminy PP i aż 2 mg witaminy E. No i oczywiście błonnik który w 100g surowych płatków występuje w ilości 1,9 g. Poza tym trzeba jeszcze dodać, że płatki zawierają spore ilości cennego cynku o który wcale nie tak łatwo w produktach (maja go 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki).
Owies pomaga w stabilizacji poziomu cukru we krwi, ma działanie estrogenopodobne i przeciwutleniające. Zawiera ponadto substancje psychoaktywne, które mogą być pomocne w zwalczaniu uzależnienia od nikotyny i maja działanie przeciwdepresyjne. Naukowcy holenderscy odkryli już 30 lat temu ogromną przeciwcholesterolową siłę owsa. Uważa się, że głównym składnikiem owsa obniżającym poziom cholesterolu jest rozpuszczalny składnik ziarna beta-glukan.
Płatki posiadają dużą ilość antyoksydantów * do których należą również kwasy fenolowe: kwas ferulowy oraz kawowy. Jednakże ich koncentracja w owsianych otrębach nie jest największa. W płatkach owsianych mamy 276 mg/kg kwasu ferulowego oraz 43 mg/kg kwasu kawowego. Łupina ziarna owsa, której niestety nie jemy, jest szczególnie bogata w kwasy fenolowe.
Niezwykle ciekawe, występujące tylko w owsie, są związki chemiczne określane wspólnym mianem - avenatramidy (owies po łac. Avena sativa). Obecność tych antyoksydantów wykazano w mące owsianej oraz łupinkach. Właściwości tej grupy związków wynikają przede wszystkim z wyłapywania przez nie niebezpiecznych form reaktywnych tlenu, które sieją spustoszenie w naszych organizmach. Aktywność antyoksydacyjna avenatramidów jest od trzech do dziewięciu razy wyższa niż kwasu kawowego!
(* - Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników.
Dzielimy je na dwie podstawowe grupy:
endogenne (wewnętrzne, istniejące w każdej komórce, chroniące Twój organizm od środka),
egzogenne (dostarczane organizmowi z zewnątrz.)
Płatki owsiane mają jednak również wady.
Zawierają sporo kwasu szczawiowego który sprawia, że są kwasotwórcze. Dlatego należy je jeść często ale w umiarze. Wysokie dawki mogą powodować również wzdęcia i bóle brzucha.
Jak dla mnie prozdrowotne właściwości owsa są niezaprzeczalne! Dlatego też warto jest stosować w diecie i nie omijajcie w sklepie półki z takimi produktami.
Dość Teorii - czas na magiczne potrawy :) zdrowe, mniej zdrowe i nie zdrowe:
Płatki piękności
3-4 łyżeczki płatków owsianych zalać 6 łyżeczkami zimnej, przegotowanej wody i pozostawić na noc. Dodać łyżkę miodu, kilka posiekanych orzechów, 6 łyżek mleka, śmietanki lub jogurtu (tyle aby powstała konsystencja papki), sok z połowy cytryny, jabłko utarte na tarce i ewentualnie inne rozdrobnione owoce. Wymieszać i podawać zaraz po przygotowaniu.
Owsianka Zapiekanka
Składniki
dla 2 osób
30 dag mięsa wierzowego,
2 szkl. soku pomidorowego,
2 pomidory kiszone,
1 szkl. ugotowanej czerwonej fasoli,
1 cebula,
1/2 szkl. sera żółtego - utartego,
2 łyzki oleju,
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra,
4 łyżki kopiate płatków owsianych błyskawicznych,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić i podsmażyć na oleju na złoto, dodać cebulkę ( w kostkę) i jeszcze chwilkę smażyć , aż cebula zbrązowieje.
2. Wlać sok pomidorowy, dodać poszatkowane pomidory kiszone, doprawić - dusić na małym ogniu ok. 15 min, Następnie dodać fasolę , zagotować i wyłączyć.
3. Na dno naczynia żaroodpornego wysypać płatki owsiane, delikatnie zalać mieszaniną mięsną, posypać serem zółtym i piec w piekarniku 190 st. ok.15 min.
4. Kiedy płatki nasiąkną pomidorowym sosikiem a ser ulegnie zezłoceniu, całość znacznie zgęstnieje i danie gotowe.
Owsianka na słodko
Składniki
dla 1 osoby
1/2 szklanka wody,
szczypta soli,
3 łyżki płatków (zwykłych, nie błyskawicznych!) owsianych lub gryczanych,
przyprawy: cynamon, kurkuma, imbir w proporcji 3:2:1,
kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek (może być masło),
łyżeczka miodu,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Zagotować wodę, dodać szczyptę soli i wymieszać.
2. Na gotującą wodę wsypać płatki. Przykryć i gotować na małym ogniu 2-3 minuty. Pilnować, żeby nie wykipiało :)
3. W małym kubeczku zmieszać przyprawy. Ja dodaję troszkę gorącej wody i rozrabiam to, żeby w trakcie gotowania nie porobiły się grudki.
4. Przyprawy dodać do płatków. Wymieszać i gotować jeszcze z 2-3 minuty.
5. Zdjąć z gazu. Jeśli płatki są za gęste można dodać przegotowaną wodę i rozrobić.
6. Dodać sok z cytryny do smaku. Na koniec dwie łyżki oliwy z oliwek (lub masło) i wymieszać.
7. Jeśli ktoś lubi można dodać miód, lub użyć miodu zamiast przypraw.
Tutaj muszę zaznaczyć, (żeby w całości nie zaśmiecać) że smaki można zmieniać dowolnie wykorzystując : truskawki, banany, migdały, jeżyny, banany, jabłka, czereśnie i wiele wiele innych.
I co dla niektórych oczywiście może być czekolada, kulki czekoladowe, płatki kokosowe, orzechy...
Czekoladowe Kuleczki
Składniki
dla >6 osób
mleko, pół szklanki
cukier, 2 szklanki
kakao, 4 łyżki
margaryna, pół kostki
płatki owsiane, 3 szklanki
olej, 3 łyżki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Podgrzewać razem na małym ogniu mleko, cukier, kakao i margarynę.
2. Gdy cukier się rozpuści dodać płatki owsiane i jeśli trzeba jeszcze przez kilka minut podgrzewać stale mieszając
3. Gorącą masę wyłożyć na półmisek posmarowany olejem i odcinać łyżeczką niewielkie kawałki.
4. Gdy nieco przestygną formować kulki i układać na folii aluminiowej do zupełnego ostudzenia
Placki Owsiane
Składniki
dla 2-4 osób
płatki owsiane błyskawiczne, 200 g
mąka krupczatka, 100 g
mleko, wg potrzeby
jajko, 1
olej słonecznikowy (lub inny), do smażenia, ok. 100 g
sól, majeranek, czosnek, wg uznania
czas przygotowania: > 90 min
Płatki i mąkę wymieszać w misce; dodawać stopniowo tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na klasyczne placki ziemniaczane. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce, aby masa napęczniała. Przed smażeniem dodać jajko, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dobrze wymieszać. Nakładać łyżką na petelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor, jak placki ziemniaczane. Serwować jak placki ziemniczane - z sałatką, polane śmietaną czy sosem (grzybowy, pomidorowy, czosnkowy) albo jako dodatek do mięs w sosie.
Kotlety z płatków owsianych
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych,
cebula,
6 szklanek wody,
2 jajka,
pieprz, sól.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją aż się zarumieni.
Jednocześnie przygotowujemy płatki owsiane. Zalewamy je 6 szklankami wrzącej wody i gotujemy ok. 10 minut. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy garnek z gazu.
Do papki owsianej dodajemy cebulę, jajka i przyprawy. Mieszamy.
Owsianą masę obtaczamy w bułce tartej. Formujemy okrągłe kotlety wegetariańskie. Kładziemy na patelnię i smażymy na złoto-brązowy kolor.
Kotlety wegetariańskie z płatkami owsianymi podajemy z surówką lub ziemniakami.
Kruche ciasteczka owsiane
Składniki: na około 16 sporych ciasteczek
- 120g mąki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g dobrego masła (miękkiego)
- 140 g cukru pudru
- 2 jajka
- 8 pełnych łyżek płatków owsianych
- pół paczuszki chipsów bananowych (pokruszonych)
- pokruszona tabliczka czekolady(najlepiej gorzkiej:)
- troszkę aromatu waniliowego
Opis przygotowania: około 40 minut
1.Najpierw przesiewamy do miski mąkę, mieszamy z proszkiem i solą. Osobno ucieramy mikserem masło z cukrem, dodajemy jajko i ucieramy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita, wsypujemy płatki, mieszamy (już nie miksujemy) a następnie czekoladę i banany i dokładnie mieszamy raz jeszcze.
2.Dużą blachę przykrywamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy niewielkie kopczyki ciasta (robimy spore przerwy, bo jak widzicie ciastka są spore, rozpłaszczają się i rosną w czasie pieczenia). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach aż brzegi się zezłocą.
Naleśniki
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
2 szklanki chudego mleka
jajko
szklanka maki razowej
pół szklanki białej mąki
2 łyżczki miodu
szczypta soli i proszku do pieczenia
3gruszki
2 łyzki dżemu
do wyboru - rodzynki, babnany, orzechy.....
3 łyzeczki cukru waniliowego
pół szklanki śmietany
Etapy:
1 Umyte gruszki obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i połącz z dżemem, cukrem i rodzynkami. Tak przygotowane nadzienie duś na małym ogniu przez 15 min.
2 W tym czasie dokładnie wymieszaj mleko z jajkiem, dwoma rodzajami mąki, płatkami owsianymi, miodem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
3 Śmietanę ubij z cukrem. Delikatnie połącz ją z lekko ostudzoną masą gruszkową.
4 Z ciasta smaż cienkie naleśniki, nakładaj na nie słodki farsz i natychmiast podawaj. Wspaniale smakują posypane prażonymi migdałami.
Nogi z kurczaka w panierce
Składniki: 4 porcje
25 g płatków owsianych
1 łyżka posiekanego rozmarynu
4 nogi kurczka, podzielone na porcje
1 białko
150 g serka homogenizowanego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
sól
pieprz
Opis przygotowania: 60 min.
Płatki owsiane wymieszać z rozmarynem, solą i pieprzem. Przy pomocy pędzelka starannie pokryć białkiem kawałki kurczaka, a następnie obtoczyć w panierce. Ułożyć na blasze i piec przez 40 minut w 200 st. W misce wymieszać serek z musztardą, doprawić solą i pieprzem. Podawać do kurczaka na zimno.
Zupa z płatków owsianych i cynamnem
Składniki
1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier
Opis i przyrządzanie
Zagotować wodę z solą i cynamonem, mieszając, dodać płatki owsiane, gotować na małym ogniu przez ok. 10 min.
Dodać mleko i dogotować na małym ogniu. Na końcu dodać cukier do smaku i starte na tarce jabłka.
Makaroniki z płatków
składniki
25 dag płatków owsianych
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
10 dag masła extra lub margaryny mlecznej
2 jaja kurze całe
4 ,5 łyżki cukru
2 - 3 łyżki miodu pszczelego
bakalie - jakie kto lubi
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli białej
kilka kropel olejku waniliowego
Sposób przygotowania
Płatki przesiać przez sitko aby usunąć mączkę. Na patelni rozpuścić masło, wsypać płatki i podrumienić na złoty kolor. Dodać cukier, miód i nie przestając mieszaćpoczekać aż się rozpuści. Odstawić do ostudzenia, dodac mąkę, sól, proszek do pieczenia, migdały, olejek, bakalie, rozbełtane jajka i dobrze wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyc papierem. Piec w temperaturze 160 - 180, okoł 15 minut.
MOJE ULUBIONE :) Omlet z płatkami
Składniki:
4jajka
sol, pieprz, curry
łyżka mąki
50-100ml mleka zimnego
pół szklanki płatków (lub cala jeżeli jest mała i wysoka patelnia - ciężko przerzucić omleta jak jest dużo dodatków)
50g podsmażonych kawałków piersi z kurczaka
dla smaku może być cebulka i kilka pieczarek
Sposób przygotowania:
Rozrabiamy masę, czyli do miski wrzucamy jajka, płatki, przyprawy i mleko z maką (zeby nie bylo grudek obowiązkowo należy najpierw rozrobić mąkę w zimnym mleku a dopiero później dolać do miski) Wszystko mixujemy.
Podsmażamy kurczaka, pieczarki i cebulke drobno posiekaną na oliwie z oliwek. Zalewamy masę na patelnie i lekko mieszamy żeby rozprowadzić równomiernie składniki. Na małym ogniu pod przykryciem czekamy aż dolna część omleta się podsmaży (nie spali - często trzeba sprawdzać) Jak tylko dojdzie do odpowiedniego stanu można postarać się go obrócić w całości, lub przekroic na poł i przewracać po połówce.
Po podsmażeniu całości kładziemy na talerz smarujemy np. keczupem i wcinamy :)
TO TYLE z góry przepraszam za błędy, jeżeli jest coś do poprawy to śmiało...
pozdrawiam!
I życzę smacznego!
Qufello
Źródła:
„Przez żołądek do sukcesu" - autora nie napisze bo ksiazka jest bardzo zniszczona
"Barwy Twojego Zdrowia - Tajemnice suplementacji". Autor: Janusz Dabrowski
Wikipedia.pl
Książka - Ekokuchnia
Wycinki z czasopism dla kobiet... (proszę się nie smiac) :)
Gumowska; Bądź zdrów!
Doświadczenia własne, internet, opakowanie po płatkach - tam też można znalezc dużo informacji :)
i forum SFD oczywiście
KLIKAJ JAK CZESTO SIE DA http://www.pajacyk.pl
http://www.polskieserce.pl