SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

TŁUSZCZE

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 82222

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
Witam
Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd.
W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące was pytania. Zanim jednak do tego przejdę kilka zdań wstępu wyjaśniających czym są lipidy, jakie funkcje spełniają, jakie rodzaje kwasów tłuszczowych w nich występują.

LIPIDY
Lipidy są grupą naturalnych związków organicznych rozpuszczalną w rozpuszczalnikach organicznych, a nie rozpuszczalną w wodzie.
Odgrywają one bardzo ważną role w naszym organizmie, jednak nie wszyscy zdają sobie jak ważną.
Lista ich właściwości oraz funkcji jest niezwykle obszerna, ja przytoczę tylko kilka.
Tłuszcze są ważnym składnikami błon biologicznych, tkanki nerwowej, stanowią ważny element wchodzący w skład wielu hormonów, cholesterolu oraz ważnych substancji wewnątrz komórkowych. Ponadto tłuszcze pełnią w naszym organizmie funkcję ochronne:
-izolacyjną (chronią przed utratą ciepła),
-utrzymują narządy wewnętrzne w stałym położeniu,zapobiegając ich przemieszczeniu się,
-chronią je przed urazami mechanicznymi.
Tak jak napisałem wcześniej jest to tylko kilka ich funkcji jakie pełnią lecz na ich podstawie możemy stwierdzić, że bez ich udziału nasz organizm nie mógłby istnieć.

Lipidy są składnikami pokarmowymi najbardziej kalorycznymi ze wszystkich (1g - 9 kcal). Poprawiają one smak naszych potraw oraz wywołują uczucie sytości między posiłkami.
Oprócz tego w tłuszczach występujących w naturalnych pokarmach znajdują się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne kwasy tłuszczowe.
Średnie zapotrzebowanie na tłuszcze (zgodnie z badaniami) waha się w przedziale 15- 30 % ogólnego zapotrzebowania kalorycznego.

Tłuszcze właściwe zbudowane są z 3 cząsteczek kwasów tłuszczowych i jednej cząsteczki alkoholu - glicerolu. Cząsteczka kwasu tłuszczowego składa się z parzystej liczby atomów węgla, wodoru oraz tlenu. W zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych tworzących dany rodzaj tłuszczu, można rozróżnić tłuszcze nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone nie posiadają w swoim składzie wiązań podwójnych, kwasy jednoniensycone posiadają jedno takie wiązanie, natomiast kwasy wielonienasycone dwa lub więcej.
Kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone mogą powstawać w organizmie człowieka. Istnieją jednak kwasy wielonienasycone, których organizm nie potrafi wyprodukować, a więc muszą one być dostarczone z pożywienia. Noszą one nazwę niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy oraz a-linolenowy oraz inne związki należące do ich rodzin (np. kwas eikozapentaenowy - EPA, kwas dokozaheksaenowy - DHA).

Tak więc tyle tytułem wstępu.
W dalszej części chciałbym przedstawić kwestie, które są najczęściej poruszane.

1.)Tłuszcz pokarmowy = przyrost tkanki tłuszczowej - tak myśli wiele osób.
W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę, że za przyrost tkanki tłuszczowej odpowiada dodatni bilans energetyczny, nie natomiast obecność samych tłuszczów.
Kwestia ta również dotyczy cykli redukcyjnych. Myślimy że poprzez eliminację tluszczów osiągniemy szybszy efekt. W związku z czym tłuszcze zastępujemy węglowodanami,pozbawiając w ten sposób organizm składnika pokarmowego,który jest niezwykle istotny o czym wspomniałem powyżej.
Porównując tłuszcze z węglowodanami to właśnie węglowodany mają większą tendencje do budowy tłuszczu zapasowego. Dlaczego?
Otóż nadmiar węglowodanów (glukozy) trafia do komórek tłuszczowych, gdzie przemienia się w aktywną postać glicerolu. Do budowy komórek tłuszczowych potrzebne są obok glicerolu kwasy tłuszczowe, które w przypadku nadmiaru węglowodanów mogą pochodzić także z nich. Zatem nadmiar węglowodanów zawsze zamieni się w tkankę tłuszczową.
Pokarmy obfitujące w tłuszcz oczywiście też wpływają na wzrost tkanki tłuszczowej lecz nie w takim stopniu jak węglowodany, gdyż tłuszcz pokarmowy może dostarczyć komorkom tłuszczowym jedynie kwasów tłuszczowych (glicerol dostarczany przez tłuszcze nie jest aktywowany prze nasz organizm).
Ponadto przy diecie bogatej w węglowodany,a zarazem ubogiej w tłuszcze, organizm zwiększa syntezę kwasów tłuszczowych.
Pamiętajmy zatem aby nie łączyć zbyt dużej liczby tłuszczów z węglowodanami (szczególnie tłuszczy nasyconych) gdyż nie wpływa to w sposób korzystny na kompozycje naszego ciała oraz nie jest zdrowe.

2.) Kolejną poruszaną kwestią jest: jakie tłuszcze mam uwzględnić w swojej diecie oraz gdzie znajdę poszczególne rodzaje kwasow tłuszczowych?
Wybierając tłuszcze do naszej diety musimy pamiętać o ich odpowiednich proporcjach (o czym niżej). Często zadawanym pytaniem jest również pytanie czy wybrać tłuszcze zwierzęce czy roślinne. Z uwagi na odpowiednie proporcje musimy w diecie uwzględnic zarówno te pierwsze jaki i te drugie.
Tłuszcze te różnią się miedzy sobą przede wszystkim rodzajem kwasów tłuszczowych oraz zawartością witamin. W tłuszczach zwierzęcych (poza tłuszczami rybimi) występują głównie kwasy tłuszczowe nasycone, natomiast w roślinnych nienasycone. W niektórych tłuszczach zwierzęcych - mlecznym i rybim - występują witaminy A i D, które nie występują w tłuszczach roślinnych. Tłuszcze roślinne natomiast zawierają witaminę E, która jedynie w niewielkich ilościach występuje w zwierzęcych.
Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim:
-jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu),
-jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu erukowego (Canola),
-jako źródlo kwasow tłuszczowych wielonienasyconych: tran, olej lniany wysokolinolenowy, olej z orzechow włoskich, z pestek z dyni.
Pamiętajmy także, że dużą cześć spożytych przez nas tłuszczy stanowią tłuszcze niewidoczne tzn. te które wchodzą w skład takich produktów jak mięsa, ryby, jaja, produkty mleczne.

3.) Jakie powinny być proporcje kwasow tłuszczowych w mojej diecie?
Jeśli chodzi o proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych oraz wielonienasyconych to ich proporcje powinny być w stosunku 1/1/1. Proporcje te wbrew pozorom jest łatwo zachować wybierając spośród produktów, które wymieniłem powyżej.
Jednak jeśli chodzi o proporcje omegi 3 do omegi 6 sprawa nie jest już taka łatwa. Proporcje te powinny zawierać się w przedziale od 1:5 do 1:1 (najlepiej 1:1). Sprawa nie jest taka latwa z tego względu, że w ogromnej większości produktów przewagę ma omega 6. Aby sprostać podanym przeze mnie proporcjom należy dodać do diety tran, olej lniany, kapsułki omega 3. Bogatym źrodłem omegi 3 są również tłuste ryby.
Pamietajmy także że spozycie niezbędnych nienasyconyck kwasow tłuszczowych (NNKT) musi być powiąznae z odpowiednim spozyciem witaminy E (tokoferolu - przeciwutleniacza) w celu kontroli oraz ograniczenia antyutleniania. Na każdy 1 g NNKT powinno przypadać od 0,4 - 0,6 tokoferolu.

4.) Czy powinienen uwzględnić margaynę w swoim menu?
Margaryna jest to tłuszcz o konsystencji stałej w temperaturze pokojowej do produkcji której wykorzystuje się oleje roślinne. Oleje roślinne jak wiadomo mają konsystencję cieczy, a więc muszą zajść odpowiednie procesy aby tą konsystencję zmienić na stała. Proces ten nazywany jest procesem uwodornienia. Polega na wysyceniu podwójnych wiązań wodorem. Proces ten przebiega przy podwyższonej temperaturze, ciśnieniu oraz w obecności katalizatorów. Warunki te są diametralnie rożne od tych jakie zachodzą w naszych organizmach. W wyniku uwodornienia oleje roślinne zostają pozbawione wszelkich składników jak witaminy, karotenoidy, tokoferole, natomiast tłuszcze omega 3 i 6 przekształcają się w uwodornione tłuszcze typu trans.
Izomery trans podwyższają poziom insuliny we krwi, pozwalają na przepływ substancji obcych do wnetrza komorek powodując ich zmutowanie, zwiększają stężenia cholesterolu we krwi oraz zaburzają procesy odpornościowe organizmu. Mogą także działać niekorzystnie na płód.
Biorąc powyższe pod uwagę, należy dążyć do maksymalnego obniżenia zawartości izomerów trans nie tylko poprzez eliminację margaryny ale również poprzez wyeliminowanie ze swojej diety takich produktow jak: fast foody, chipsy, zupki w proszku, słodycze.

4) Smażenie -kolejny często poruszany temat.
Jest to proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu co prowadzi do zwiększenia jej kaloryczności. W trakcie smażenia dochodzi do powstania wielu niekorzystnych związków. Jednym z nich są nadtlenki, z których na skutek dalszego rozpadu powstają wolne rodniki. Podczas smażenia dochodzi także do utlenienia witamin, a kwasy tłuszczowe przemieniają się w substancje toksyczne. Jak widzimy proces smażenia jest procesem niekorzystnym i powinniśmy dążyć do tego aby zjadać jak najmniej produktów smażonych. Jeśli jednak zdecydujemy się na smażenie powinniśmy zwrócić uwage na to aby:
-ilość tłuszczu użytego do tego procesu była jak najmniejsza,
-czas trwania był jak najkrótszy - w warunkach krotkotrwałego smażenia zmiany oksydatywne są dopiero co zapoczątkowane,
-raz użyty tłuszcz wylewać,
-nie dopuścić do przypalania,
-zadbać o odpowiednią temperaturę użytego tłuszczu (zbyt niska tempertaura powoduje wsiąkanie tłuszczu, natomiast zbyt wysoka tworzenie się toksycznych związkow),
-zadbać o odpowiedni rodzaj tłuszczu.
Jeśli chodzi o rodzaj tluszczu to oleje o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych najlepiej stosować na surowo, bez ogrzewania. Nie należu używać ich do smażenia ze względu zawartość w nich dużej liczy podwójnych wiązń, do których przyłącza się tlen powodując powstanie wodoronadtelnków. Im więcej wiązań podwojnych zawiera kwas tłuszczowy tym szybciej proces utelniania zachodzi.
Do smażenia nie powinno używać również się masła, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury zawarty w nim tłuszcz ulega bardzo szybko rozkładowi z wytworzeniem substancji szkodliwych (np. akroleiny, wolne rodniki).
Do stosunkowo krótkotrwałego ogrzewania nadają się oleje o mniejszej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
Smalec zaś nadaje się do obróbki termicznej nawet w wysokich temperaturach.
O przydatności poszczegolnych tłuszczy do smazenia może nam powiedszieć ronież ich temparatura dymienia - jest to moment w którym pod wplywem temeprtury produkt zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze.
Temperatura dymienia niektórych tłuszczów (stopnie C):
-olej palmowy - 240,
-smalec - 220,
-oliwa z oliwek - 210,
-olej sojowy, słonecznikow - 170,
-olej z pestk winogron, kukurydziany - 160,
-margaryna - 150,
-masło - 110.
Za idealną temperaturę smażenia przyjmuję się temperaturę ok. 180 stopni C.
5

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 153 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 9703
Tragedi nie ma , co do miesa inna forma nie bardzo mi smakuje , forma forma ale nie mam też nie wiadomo jakiego parcia na moja sylwetke żeby poduszczać sobie wszystko , smakuje mi takie i jadam po prostu bardzo czeso nie zawsze czasem z 2 w tyg wpadnie gotowane miecho albo z piekarnika
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867



I jeszcze tabelka
mam nadzieję że będzie pomocna

Tabela w lepszej jakości

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9d84074f2dbf158b.html

Zmieniony przez - domer w dniu 2008-01-01 16:41:38
1

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 149 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3018
Super temat na pewno się przyda i uświadomi wielu osobom aby odchudzając się nie wykluczały lipidów z diety :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 82 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 597
ano, wiele osób mylnie uwaza ze tluszcz = sadlo na brzuchu :D

dla mnie osobiscie sie tez przydal i poprawilem stosunek tluszczy w swojej nowo tworzonej diecie bo jakos mylnie doczytalem czesnie :D

czyli z tego co rozumiem najlepiej smazyc jednak na smalcu? najzdrowiej wychodzi? wazne by tylko nie przypalac, nie stosowac ponownie - oczywista rzecz oraz nie przygotowywac potraw na jeszcze zimnym tluszczu?

Zmieniony przez - morgoth345 w dniu 2007-12-15 22:31:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 136 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 3452
Bardzo fajny artykuł...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51566 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
motgoth dokładnie tak jak piszesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 1056 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 25143
Ciekawy art.

Oko za oko, ząb za ząb,...

A czemu dupa jest za pieniądze

kkoksiarz: "gdybym wrzucił jakieś czyste białko to efekty były by bardZiej zauważalne"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 82 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 597
skalar! :D dzieki. Obiecales looknac na moja diete i sie doczekac nie moge!! :D
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 68 Napisanych postów 5820 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 42644
Bardzo fajny art.

Dzis jzu nie mam glowy do myslenia hehe, jutro cos dodam wiecje od siebie, gł to jako tluszce do smazenia sklasyfikowalbym to tak:
SMalec (do wszystkiego krotko i dlugotrwale)
Olej kokosowy
Olej rzepakowy z pierwszego tloczenia

Oraz:
Olej typu Pam(beztluszczowy spray o ktorym warto pomyslec)


Kategoryczny aut tluszcy wielonienasyconcyh do smazenia jak oleju z pestek winogron..

Pozdrawiam!

Zmieniony przez - góra-forte w dniu 2007-12-15 23:40:02

GÓRA---->I am What I am

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 5239 Wiek 41 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 75867
morgoth345 tak jak napisalem najlepiej ograniczyć jedzenie potraw smażonych
a jeśli już to w pierwszej kolejności na smalcu

"Wszystkie rzeczy są trujące i nic nie jest bez trucizny,
Jedzenie i picie ponad miarę jest również trujące." - Paracelsus
http://www.sfd.pl/TŁUSZCZE-t369407.html
http://www.sfd.pl/JAJO-t429538.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
BodyLine TRENER
Specjalista
Szacuny 75 Napisanych postów 14747 Wiek 48 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 102587
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

cholera! tluszcz mnie wzial podstepem ;/

Następny temat

prawidłowe odchudzanie?

WHEY premium