Jestem Dagmara, a to mój kolejny dziennik w tym dziale. Mimo, że zarzekałam się nie wracać - jestem
Mam nadzieję, że prowadzenie dziennika pomoże mi uporządkować nie tylko treningi, ale również dietę, jako że przez ostatnie parę miesięcy regularnie obierałam sobie jakieś założenia, żeby zaraz je porzucić - w tym akurat jestem niezwykle systematyczna Krótkie treningi, 'na spontanie' przyczyniły się głównie do dużego spadku siły, do tego brak progresu czy walki z ciężarem.... to wszystko wiąże się rzecz jasna z brakiem zadowalających efektów w lustrze. Ćwiczę, bo bardzo to lubię, dlatego chcę nadać temu większy sens. Cel na początek: realizacja założeń treningowo-dietetycznych i prowadzenie dziennika przez 1 miesiąc
Trening: PUSH/PULL
Ułożyłam go sobie jakiś czas temu, a bardzo dobrze wspominam trenowanie takim systemem. Chętnie przyjmę wszelkie rady i sugestie.
PUSH
1. Hip thrust 5x15
2. Wyciskanie siedząc 4x8-10
3. Goblet squat 4x15
4a. Unoszenie bokiem 4x12
4b. Wykroki chodzone 4x12
5a. Wyciskanie na skosie 4x10
5b. Single leg glute bridge 4x?
6. Plank x3
PULL
1. RDL 5x12-15
2. Wiosło hantlem 4x8
3a. Uginanie nóg 4x15
3b. Podciąganie 4x8
4a. Odwrótne rozpiętki 4x12
4b. High pull 4x10
5. Cable crunch
Czasami zostaje niewiele czasu na trening i to jest główna przyczyna porzucania planu i robienia czego popadnie, dlatego na takie sytuacje będzie FBW:
1a. MC
1b. Wyciskanie żołnierskie
1c. Wiosło sztangą
1d. Wchodzenie na ławkę
1e. Podciąganie podchwyt
1f. Dips
1g. Burpees
Liczba powtórzeń i obwodów wedle czasu/nastroju, pewnie będzie wpadał też w ramach cardio.
Wiosna już chyba zawitała na dobre, więc na pewno będą też biegi w terenie.
Z założeń dietetycznych: przez bardzo długi okres czasu praktykowałam IF i teraz wychodzi mi samoistnie, założenia IF traktuje bardzo luźno, okno zwkle trwa 10h w różnych porach ostatnio w godzinach 11-21.
Założenia BWT 120/250/50 we wszystkie dni. Ja z tych o wrażliwych żoładkach więc low FODMAP, gluten free, lactose free w weekendy często wpada coś, co nie spełnia tych wymagań, ale postaram się to bardziej kontrolować.
Zdjęcia sylwetki być może będą, ale sugeruje się lustrem i pomiarami, które sprawdzam raz na tydzień-dwa:
talia: 59cm
udo: 51cm
waga: 48kg
to tyle, pierwszy trening już dziś