- 300g upieczonego obranego ze skóry batata
- 200g czekolady 70%+
- 200ml śmietanki 30%
-100g masła migdałowego lub orzechowego
- 40g kakao gorzkiego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka cynamonu
- 75g mąki jaglanej
- 50g odżywki białkowej (słony karmel)
- łyżeczka soli
- 4 jajka
- 40g erytrolu
- ekstrakt waniliowy
Składniki Sernik
- 3 jajka
- 200g białek
- 400g jogurtu naturalnego greckiego
- 150g odżywki białkowej o smaku biała czekolada
- 750g twarogu półtłustego
- 30g erytrolu
Przygotowanie Brownie:
Śmietankę podgrzewamy by była bardzo ciepła i zalewamy połamane czekolady z łyżeczką soli i odstawiamy na 3-5 minut by czekolada się rozpuściła. W tym czasie ubijamy 4 jajka z erytrolem i ekstraktem waniliowym. Białko, mąkę, kakao, kawę i cynamon przesypujemy przez sitko. Mieszamy czekoladę by zrobić ganasze, do ganasze dodajemy batata zmiksowanego z masłem orzechowym i dokładnie mieszamy, tą mieszankę dodajemy do ciągle działającego robota ubijającego jajka. Gdy mieszanka dobrze się wymiesza dodajemy suche składniki. Gdy mamy ciasto gotowe, przelewamy do brytwanki wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15 minut.
Przygotowanie sernika:
Gdy brownie się grzeje, ubijamy białka z jajek z erytrolem na sztywno. Miksujemy jogurt, żółtka, odżywkę białkową i twaróg na jednolitą masę. Masę twarogową dodajemy do miskujących się białek łyżka po łyżce, aby utrzymało odpowiednią puszystość. Gdy masa się dokładnie wymiesza i wyjmiemy część brownie z piekarnika wylewamy masę na brownie i wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 150 stopni z termo obiegiem.
Odstawiamy na 45 minut do ostygnięcia.
Jeżeli wolimy słodsze brownie, można dodać cukru/słodzidła.

Zmieniony przez - FighterX w dniu 2020-04-11 14:10:16