Zwiazki serotoniny ze stresem i weglowodanow z serotonina.
Jaki jest zwiazek serotoniny z naszymi emocjami i łaknieniem? Jakies 40 lat temu naukowcy,badjacy zwiazek mozgu z takimi zaburzeniami jak depresja,zauwazyli,ze serotonina oraz inne substancje,zwane neuroprzekaznikami(przekazujac sygnaly miedzy komorkami nerwowymi),maja zwiazek ze zmainami nastroju.Serotonina okazala sie jednym z tych neuroprzekaznikow,ktorych czynnosc u osob przezywajacych stres,lęk,przygnebienie,napiecie,zdenerwowanie,zmieszanie,gniew lub znuzenie jest nieprawidlowa.Kiedy ludzie cierpiacy na zaburzenia emocjonalne otrzymywali lek zwiekszajacy aktywnosc serotoniny,ich samopoczucie sie poprawialo.Stawali sie mniej przygnebieni,spokojniejsi,bardziej skupieni,energiczni i odprezeni.
Jaki jest jednak zwiazek miedzy przygnebieniem,zdenerwowaniem czy zloscia a nieodparta checia zjedzenia czekolady,chipsow czy krakersow?Czy serotonina bierze udzial takze w codziennych wahaniach nastroju?A jesli tak,to dlaczego tak wiele z nas czuje potrzebe jedzenia,kiedy nastroj sie pogarsza?Po wieloletnich badaniach odkryto ze tryptofan jest niezbedny do wytwarzania syrotoniny i gdy tylko w mozgu zmniejsza sie stezenie tryptofanu,maleje takze stezenie serotoniny.Serotonina-zmagazynowana w specjalnych komorkach-zostaje wtedy natychmiast uwolniona,aby mozg mogl funkcjonowac prawidlowo.Jednak spozywanie bialkahamuje przedostawanie sie tryptofanu do mozgu.Okazalo sie,ze tryptofan musi konkurowac o dostep do mozgu z innymi aminokwasami o podobnej budowie.Te wszystkie aminokasy wykozystuja te sama droge wewnatrzkomorkowa,aby przedostac sie przez blone otaczajaca mozg.ryptofan jest w gorszej sytuacji od innych,gdyz bialkazawieraja jego mniejsze ilosci,niz pozostalych aminokwasow.Rozwiazaniem problemu mialo zwiazek z dzialaniem insuliny - hormonu wytwarzanemu przez trzustke za kazdym razem,kiedy przyswaja sie weglowodany.W normalnych warunkach ilosc tryptofanu - ipozostalych 21 aminokwasow we krwi jest niezwykle stala.Kiedy organizm przyswaja weglowodany ,insulina dostaje sie do krwi,aby przenosic glukoze-na ktore rozkladane sa weglowodany-do wszystkich komorek,w ktorych glukoza zostaje zmetabolizowana z wytworzeniem energii.W tym samym czasie insulina wychwytuje
aminokwasy znajdujace sie we krwi i transportuje je do wlokien mesniowych.Z powodow ktorych dotad nie znamy,insulina pozostawia tryptofan we krwi,dzieki czemu moze on swobodnie przenikac do mozgu.Taki wychwyt aminokwasow moga wywolac zarowno weglowodany proste,jak i zlozone z wyjatkiem fruktozy.Innymi slowy:nasze cialo wie,czego potrzebuje mozg,gdyz potrafi sie on tego domagac-czasami nawet w wyjatkowo drastyczny sposob.
Cytat SEROTONINA PRZELOM W DIECIE