Jestem Patryk, w tym roku skończę 26 lat.
Jestem osobą dość świeżą w temacie układania diet, a interesowała by mnie prawidłowa dieta na redukcje / spalanie tłuszczu.
Pozwoliłem sobie na wytłuszczenie słowa prawidłowa gdyż kiedyś ułożyłem sobie amatorską dietę i może efekt schudnięcia uzyskałem, ale tracąc przy tym większość siły - teraz chciałbym osiągnąć coś więcej.
Więc tak po słowach wstępu:
- mam: 26 lat
- waga: 76 kg
- wzrost: 177cm
- praca: siedząca (dojeżdżam samochodem, wracam samochodem)
Według moich obliczeń z kalkulatorów przy dziennym spożyciu około 2200 kcal powinienem chudnąć (wydaje mi się, że obliczyłem to w miarę sensownie, ale jeżeli nie proszę o poprawienie mnie).
Dalej przeglądając forum, w który temat kliknę / wyszukam czytam co innego i nie mogę dojść do tego jak najlepiej poskładać ilość białka, tłuszczy i węgli dostarczanych organizmowi.
Wedle czytanych postów wychodzi ok. 1.6g białka na kg masy ciała (przy umiarkowanym wysiłku fizycznym), ale jak rozsądnie teraz rozłożyć do tego węgle i tłuszcze ? Czytając forum trafiłem na informację typu 4g węgli na kg masy ciała, a o tłuszczach wszędzie pisali inaczej.
Chciałbym zaznaczyć, że jestem osobą, która dość łatwo przybiera na wadze (i przy wadze 76 kg jestem dość mocno ,,ulany"), a mam obawy czy po takich proporcjach jedzenia, które musiałbym wchłonąć do powyższych wyliczeń będę się mieścić w drzwi .
Tutaj jeszcze chciałbym dodać, że zacząłem treningi na siłowni w dni: pon-sr-pt
Ćwiczę raczej wszystko czyli taka ,,ogólnokształcąca" zamierzam do tego dorzucić jakieś kardio, a i ustalić jakiś sensowniejszy trening, ale jaki najlepiej przy redukcji wagi ?
Trochę się rozpisałem, ale każdemu kto tu dotarł i chciałby mi pomóc z góry dziękuje!.
Zmieniony przez - gowork88 w dniu 2019-03-08 17:54:59
ps. wybaczcie za tytuł tematu miał brzmieć ,, Prawidłowe wyliczenie wartości energetycznej przy diecie redukcyjnej" - gdyby jakiś moderator poprawił będę wdzięczny.
Zmieniony przez - gowork88 w dniu 2019-03-08 17:58:34