To ja dam mój ulubiony, letni przepis, gdy w ogródku są świeże i pyszne cukinie tudzież kabaczki. To takie leczo, w lecie się tym zajadam, do ryżu idealne.
Skład: (ilości należy dobrać indywidualnie
)
cukinia/kabaczek
świeże pomidory
koncentrat pomidorowy
piersi z kurczaka
oliwa z oliwek
cebula
papryka
przyprawy
Przygotowujemy warzywa: Obraną cukinie/kabaczka kroimy w dość grube, krótkie słupki, paprykę kroimy w kostkę, a obrane pomidorki kroimy jak chcemy, bo i tak się w gotowaniu rozlecą.
Rozgrzewamy troszkę oliwy, na którą dajemy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy chwilkę, po czym dorzucamy cebulę i jeszcze chwileczkę smażymy (nie smażyć za długo, bo oliwa nie służy do długiego smażenia - ale o tym raczej wszsycy wiedzą). Przerzucamy to do garnka, dorzucamy pomidory, przyprawiamy, podlewamy wodą i dusimy pod przykrywką. Po około 10 minutach dorzucamy cukinie/kabaczka oraz paprykę. Jak jest mało sosu to podlewamy jeszcze wodą. Dusimy kolejne 10 min. Na koniec zaprawiamy koncentratem pomidorowym, żeby sos nabrał koloru i smaku.
Podajemy z ryżem. Do dekoracji świeży koperek lub szczypiorek (ja daję i to i to). W letni dzień nie ma to jak takie właśnie leczo.